Henter kommentarer

Chefstrateg: Hvis din portefølje ser sådan ud, løber du for stor en risiko


Du løber en for stor risiko, hvis du kun har danske aktier i din portefølje.

Det vurderer Saxo Banks chefstrateg, Peter Garnry, i Millionærklubben i forhold til det rente- og inflationsmiljø, som vi er på vej ind i. Det sker med afsæt i, at danske investorer især investerer i danske aktier og i teknologiaktier, forklarer han. Det er imidlertid de aktier, der får flest tæsk, når renterne stiger. Hvad det skyldes, vender vi tilbage til.

Læs også: Svensk storbank: C25-aktie er dyr

»Rentestigninger rammer danske investorer, fordi de har en meget høj eksponering mod de dele af aktiemarkedet, der er faldet allermest,« udtaler Peter Garnry og tilføjer:

»Hvis du ikke allerede har gjort det, så kan du med fordel ændre balancen i din portefølje, så du ikke er så sårbar over for rentestigninger. Man skal forstå, at inflationen ikke går væk lige foreløbig. Det får en betydning for aktierne.«

Se listen: Her er verdens største selskaber

Chefstrategen fremhæver, at det danske aktiemarked har visse karaktertræk, der gør, at C25-indekset opfører sig som Nasdaq 100 eller amerikanske teknologiaktier. C25-aktierne er med andre ord følsomme over for rentestigninger, bemærker Peter Garnry.

Det danske aktiemarked er meget højt prisfastsat og derfor meget følsom over for rentestigninger. Danske aktier er også dyre sammenlignet med andre aktiemarkeder, fordi danske selskaber bredt set er at tårnhøj kvalitet, forklarer chefstrategen.

Læs også: Aktiechefen forudså, hvad der vil ske – det tror han venter os nu

Når renteudviklingen følges så nøje af investorerne, skyldes det, at den forventede indtjening i forbindelse med værdiansættelse af en virksomhed hvert år skal fratrækkes, hvad man ellers ville kunne tjene, hvis pengene var placeret i en amerikansk statsobligation.

Den regnetekniske manøvre kaldes en tilbagediskontering. De virksomheder, hvor forventningerne til den fremtidige indtjening er størst, bliver derfor også relativt begunstiget på aktiemarkedet, når renterne falder.

Den indtjening, man forventer i fremtiden, slår med andre ord fuldt ud igennem i prisen på en virksomhed, hvis renten er 0. Sagt på en anden måde så gør stigende renter selskabernes pengestrømme ude i fremtiden mindre værd målt i nutidskroner, hvilket især rammer vækstaktierne,

Du kan læse mere om, hvilke aktier der er godt at have i en verden med stigende inflation og højere renter i 'Saxo Bank: Sørg for at have aktier som disse'

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: C25-aktie er raslet ned – strateger tror ikke, at faldet er overstået

Læs også: Milliardforvalter om opsigtsvækkende udvikling: Investorerne behandler dansk aktie helt forkert lige nu