Henter kommentarer

Dansk fond spurter helt til tops med 60 procent i afkast i år: Her er porteføljeforvalterens opskrift


 

Niels Andersen, chefporteføljeforvalter hos Bankinvest, har sammen med sit team leveret et afkast i 2020, der er langt bedre end resten af landets investeringsfonde.

Han er medansvarlig for fonden ‘BankInvest Small Cap Danske Aktier KL’, der er steget over 60 pct. i 2020.

»Det er helt fantastisk. Det er dejligt at få sådan et år under bæltet. Men der kommer også år, hvor det kommer til at se mere mat ud, og det er vi ydmyge omkring,« siger Niels Andersen, der har over 33 års erfaring som porteføljeforvalter og aktieanalytiker.

Afkastet er bedre end samtlige 870 danske investeringsfonde og næsten dobbelt så højt som andenpladsen, Maj Invest Global Sundhed, ifølge en opgørelse fra Finans Danmark.

Men fonden er en risikofyldt affære. Opskriften bag succesen skal findes i en strategi, hvor det hele står og falder med, om porteføljeforvalterne formår at udvælge de rette vindere blandt tusindvis af muligheder. Indtil videre må det siges at lykkes – men hvordan gør teamet bag?

Ingen spredehagl

Niels Andersen leder efter guld udenfor det danske eliteindeks C25, og porteføljen består af 15-20 forskellige aktier.

»Vi skal kun have 15-20 cases i et univers med tusindvis af virksomheder, og det dur ikke at skyde med spredehagl, for så ville vi simpelthen ikke komme nogen vegne. Vi skal via riffelmetoden ramme helt præcist og finde de 15-20 bedste ideer lige nu,« siger Niels Andersen.

Dermed opererer fonden anderledes end traditionelle investeringsfonde, der typisk tilbyder bred eksponering mod eksempelvis danske aktier. Risikoprofilen er også en anden.

»Man er dybt afhængig af, at vi holder næsen i sporet og vælger de rigtige aktier. Det ville være at stikke investorer blår i øjnene, hvis man ikke samtidig siger, at det er forbundet med en højere risiko end en klassisk investeringsforening. Vi tager store sats; til gengæld har vi siden lanceringen leveret betydelige afkast,« siger Niels Andersen, der i fondens første fulde leveår i 2019 lavede et afkast på 31 pct.

Penneo og Everfuel er drivkraft

Porteføljeforvalteren bevæger sig i høj grad på uberørt terræn, da en stor del af investeringerne skal smides efter nyopstartede virksomheder. I 2020 er det aktier i softwarevirksomheden Penneo og brintselskabet Everfuel, der især har trukket læsset.

Begge selskaber debuterede tidligere i år på børsen med small cap-fonden i ryggen, og aktiekurserne har efterfølgende taget fart. Sådanne ‘early stage’-investeringer skal gerne udgøre 50-75 pct. af fondens beholdning.

Derudover investeres i unoterede selskaber, der samlet må udgøre 15 pct. af porteføljen.

Niels Andersen har arbejdet professionelt med investering i over tre årtier. Vis mere

»Det er vi begyndt at udnytte, og vi har lavet vores første unoterede investering i år,« siger Niels Andersen med henvisning til en investering i Hørsholm-virksomheden Visiopharm, der udvikler digital billedanalyse til brug ved kræftbehandling.

På grund af bl.a. de unoterede investeringer og den koncentrerede portefølje lever fonden ikke op til det europæiske regelsæt UCITS, der sætter krav om eksempelvis spredning. Qua den højere risikoprofil jagter Niels Andersen også højere afkast.

»Vores small cap-strategi skal gerne massivt outperforme mere traditionelle danske aktieprodukter, fordi vi tager en kalkuleret højere risiko – alt andet ville være utilfredsstillende. Men volatiliteten – altså udsving i afkastet – vil også være større,« siger han.

NKT trækker frem

Det tocifrede afkast i 2020 er udover de tidlige investeringer desuden hjulpet på vej af fondens mere klassiske small cap-investeringer.

»Penneo har været godt for os, Everfuel har været godt for os, men resten af vores investeringer har også været rigtig gode for os. NKT, som laver kabler og også er en af vores større investeringer, er også gået rigtigt godt,« siger Niels Andersen.

Han nævner derudover delebilstjenesten GreenMobility og byggevirksomheden Per Aarsleff som bidragydere til afkastet.

Derudover er det afgørende, at fonden har styret uden om aktier med voldsomme kursdyk, påpeger porteføljeforvalteren.

»Hvis du undgår katastrofer, kan du som regel gøre det hæderligt, men du får ikke skabt et afkast på 60-70 pct. Det gør du ved, at du både undgår katastrofer og samtidig har nogle home runs,« siger Niels Andersen og fortsætter:

»Vi har undgået katastrofer i år, og det er ret vigtigt, for indenfor small cap kan du virkelig ramme hvad som helst – især når vi også er i det unoterede segment.«

Spændende 2021 i sigte

Porteføljeforvalteren ønsker ikke spå om, hvordan afkastet ender i 2021, men han er forventningsfuld.

»Der er en stor underskov af spændende muligheder derude, så vi håber, at vi kan vedblive at give nogle gode afkast til investorerne,« siger Niels Andersen, før han tilføjer:

»Man skal nok ikke sætte næsen op efter et afkast som i 2020. Men mindre kan nok også gøre det.«

Fonden forvalter 251 mio. kr., hvoraf omtrent halvdelen stammer fra statens finansieringsfond Vækstfonden. Small cap-fonden har en maksimal kapacitet på 800 mio. kr., hvoraf Vækstfonden maksimalt kan udgøre 200 mio. kr. Holdet bag fonden består foruden Niels Andersen af Stefan Ingildsen og Kitty Grøn.

Læs også: Kendt tech-investor peger på vinderaktie til 2021: 'Aktien er alt, alt for billig'

Læs også: Så mange penge kan du spare: 'Alle vil have fordele ved en aktiesparekonto'