Henter kommentarer

| Opdateret

Danske Bank med klart råd til investorer


 
Hvad betyder bull marked, og det at være bullish? Det kan du se i videoen ovenfor - og også hvad et bear marked er.
Vis mere

Hvad gør du, når dine aktier bliver kastet ud i store kursudsving?

Det har Danske Bank Wealth Managements senioranalytiker, Jacob Hvidberg Falkencrone et bud på. Det skriver Børsen.

»Tænk langsigtet og invester bredt. 2020 viste os, hvor vigtigt det er at være tro mod sin strategi, for markedet kan bevæge sig meget hurtigt. De kunder, som solgte ud i midten af marts, de missede hurtigt et rebound på 35 pct. i løbet af de næste to måneder. Så hold dig til din strategi og undgå at panikke. Og hav en bred investeringsportefølje i stedet for at jagte fire-fem aktier eller færre, som flere investorer desværre gør,« siger han til Børsen.

Udmeldingen skal ses i lyset af de voldsomme kursudsving, som markedet oplevede i foråret 2020. Aktiemarkedet styrtdykkede med historisk styrke i slutningen af februar, inden visse dele af markedet tordnede op få uger senere.

Læs også: Aktiesparekonto sender flere private ud på aktiemarkedet

En af dem, der med egne ord formåede at navigere i det turbulente aktiemarked i foråret 2020 var den danske finansmand, forfatter og investor, Lars Tvede. Han gav 30. marts udtryk for et lignende synspunkt på med hensyn til det at være langsigtet, når du investerer.

Han forklarede det med, at når man købte en aktie, så skulle man forestille sig, at det svarede til, at man købte en kasse æbler. Hvert æble i kassen svarede til et aktieår, og hvis der var et aktieår, der var dårligt, så svarede det til, at ét æble i kassen var dårligt. Men bare fordi et æble er dårligt, så er det ikke ensbetydende med, at alle de andre æbler er dårlige.

»Hvis 2020 med -3,8 pct. udvikling på BNP var et æble, ville jeg kalde det et råddent, ormædt æble, men det er ikke det, man køber,« påpeger Lars Tvede dengang:

»Man køber i stedet retten til virkomhedernes kommercielle afkast i 2020, 2021, 2222, 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030, 2031, 2032, 2033, osv. Man bruger så en discountfaktor for fremtidige afkast, men når inflation og renter er meget lave, er denne faktor også meget lav.«

»Tænk på det som at du eksempelvis køber en kasse med 20 nummerede æbler kaldet "2020" til "2039". Nu ved du, at et af æblerne, nemlig "2020", er oplagt pilråddent, og who knows, måske rådner eksempelvis "2030" også. Men det betyder ikke, at hele kassen pludselig bør være 30, 40 eller 50% billigere. De andre æbler er jo gode nok. Derfor kan det stort set altid umådelig godt betale sig at investere, når man ser aktiedyk, som det, vi lige har været igennem,« lød det fra Lars Tvede.

Læs også: Scor ekstra gevinst på 11.000 kr.: Invester i ETF'er på aktiesparekonto

Læs også: Eksperter advarer mod råd fra amatører