Henter kommentarer

Scor ekstra gevinst på 11.000 kr.: Invester i ETF'er på aktiesparekonto


 

Hvis du investerer i ETF'er, der er fonde med typisk lave omkostninger, kan du maksimere dit afkast ved at investere gennem en aktiesparekonto.

På en aktiesparekonto bliver værditilvæksten beskattet med 17 pct., hvilket er en besparelse på 10 procentpoint i forhold til de 27 pct., du ellers typisk skal betale.

»Den største fordel ved en aktiesparekonto er, at beskatningen af afkastet på dine investeringer er lavere, end hvis man investerer via et almindelig depot.. Derfor kan der for de fleste investorer være en skattegevinst at hente ved at udnytte muligheden,« lyder det fra senioranalytiker i Danske Bank, Jacob Hvidberg Falkencrone.

Hvis du investerer 100.000 kr., som vokser jævnt med 7 pct. årligt, hvorefter du sælger efter ti år, vil du opnå et merafkast på 11.297 kr. ved aktiesparekontoen i forhold til almindelig lagerbeskatning af ETF'er på 27 pct. Det viser beregninger, som Danske Bank har foretaget for Euroinvestor.

Jo større afkast, des mere gunstig bliver aktiesparekontoen. Hvis du er så heldig at score et afkast på 10 pct. årligt, er merafkastet eksempelvis på 19.664 kr. – eller hele 40.626 kr. ved et afkast på 15 pct. i samme tiårige-periode.

Er du på udkig efter inspiration til konkrete ETF'er, følger nogle bud nedenfor.

Mest populære ETF'er

ETF'er lagerbeskattes i et almindeligt depot – ligesom på en aktiesparekonto. Lagerbeskatning betyder, at der skal betales skat af afkastet hvert år, uanset om gevinsten er realiseret eller ej.

»Det kan være en ulempe, da man ikke har mulighed for at udskyde skattebetalingen til den dag, man sælger sin investering. Samtidig giver det en risiko for, at man ikke kan trække eventuelle tab fra i skat,« forklarer Jacob Hvidberg Falkencrone.

Modsat den gængse opfattelse er der imidlertid ingen væsentlige forskelle på afkastet efter skat mellem lagerbeskattede aktiefonde og realisationsbeskattede aktiefonde ifølge beregninger fra investeringsforeningen Falcon Invest.

Et bud på en ETF, der generelt handles på børser i lighed med aktier, er XACT OMXC25, der giver eksponering mod det danske eliteindeks C25. ETF'en koster 0,2 pct. årligt, hvilket er en tand billigere end det måske mest direkte alternativ, nemlig fonden Sparindex OMX C25, der har løbende omkostninger på 0,3 pct.

Læs også: Spar 900 kr.: Her er det billigst at have aktiesparekonto

Derudover har verdens største kapitalforvalter Blackrock en lang række ETF'er under navnet iShares.

Vil du have eksponering mod grønne energiselskaber findes eksempelvis iShares Global Clean Energy, mens iShares Automation & Robotics giver eksponering mod selskaber, der udvikler teknologi indenfor automatisering og robotter. Førstnævnte er steget 160 pct. det seneste år, og den kan du læse mere om her. Sidstnævnte er steget 29 pct. det seneste år og indeholder blandt andet Snap, Qualcomm og Advanced Micro Devices.

Alle tre ETF'er ovenfor var blandt de mest populære blandt Nordnets kunder i 2020 ifølge handelsplatformen selv.

Elbiler eller emerging markets

Er du til elbiler, kan du også kigge mod iShares Electric Vehicles and Driving Technology, som giver eksponering mod elbiler med investering i blandt andet Tesla, Fiat, Infineon og Hexagon.

Hvis du vil investere i emerging markets, altså udviklingslandene, som en lang række porteføljeforvaltere har udpeget som den store vinder i 2021, findes der også en række forskellige fonde, der er oplagte til formålet.

Læs også: Over 100 investorer har talt: Denne type aktie vil klare sig bedst i 2021

Et eksempel er iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF, der investerer i over 2800 virksomheder blandt large- mid- og smallcap i emerging markets, ifølge Blackrock, der er kapitalforvalteren bag iShares-ETF'e. Fonden gav et afkast på 18 pct. i 2020 år og knap samlet 100 pct. de sidste fem år.

Hvis du er på udkig efter et mere ansvarligt alternativ, findes der iShares MSCI EM SRI UCITS ETF. Fonden har sorteret emerging markets-virksomheder ud fra en ESG-vurdering (miljømæssige, sociale og ledelseskriterier) og frasorteret brancher som våben, tobak og voksenunderholdning. Fonden tæller aktuelt 181 virksomheder og gav et afkast på knap 19 pct. i 2020. Omkostningerne lyder på 0,25 pct.

Tjek listen fra Skattestyrelsen

Har du brug for yderligere ideer til ETF'er, kan du tage et kig på positivlisten for 2021 fra Skattestyrelsen, som du kan finde her. På listen figurerer de investeringsforeninger, der er godkendt som aktiebaserede og derfor vil blive beskattet som aktieindkomst i stedet for kapitalindkomst.

Du kan desuden kigge efter, om den givne EFT er UCITS-godkendt, hvilket betyder, at den overholder en række EU-krav om spredning og risiko.

Aktiesparekontoen fungerer som et lukket kredsløb uafhængigt af dine øvrige investeringer, hvor tab automatisk bliver modregnet. Begrundelsen bag afsondringen skal formentlig findes i, at ordningen i 2019 blev indført med håbet om at skabe en stærkere investorkultur i Danmark.

Loftet for indskud på kontoen ligger aktuelt på 102.300 kr. Det har tidligere været meningen, at grænsen skulle hæves, men planen er senere blevet skrinlagt for at finansiere den såkaldte Arne-pension, altså tidlig pension til folk, der har været længe på arbejdsmarkedet.

Du kan åbne en aktiesparekonto gennem din bank eller handelsplatform. Nordnet har dog endnu ikke lanceret muligheden for en aktiesparekonto, men vil lancere den i andet halvår af 2021..

Læs også: Chefstrateg fra storbank forudser stærkt aktieår: Det her område er særligt attraktivt

Læs også: Spændende ETF'er: Her er 3 bud på langsigtet gevinst