Henter kommentarer

| Opdateret

Lars Tvede solgte sine aktier på toppen: Sådan timede han markedet

Her ses børsmæglere hos New York Stock Exchange (NYSE) efter børsluk 13. marts 2020
Her ses børsmæglere hos New York Stock Exchange (NYSE) efter børsluk 13. marts 2020 Foto: LUCAS JACKSON
Vis mere

Allerede på side 2 rejste hårene i nakken sig på Lars Tvede.

Den kendte finansmand og investor indså, at han kunne tabe en formue, hvis han ikke gjorde noget.

Han bladrede videre i analysen fra Bank Credit Analyst, der beskrev, hvordan et udbrud af coronavirus i Kina kunne få enorme konsekvenser. Historiens længste bullmarked stod over for sin afslutning - det var der i hvert fald en betydelig risiko for. En Goldman Sachs-analyse, der også lå i hans indbakke, tegnede et lige så dystert billede.

Inden morgenmad solgte Lars Tvede alle sine aktier - og købte i stedet lidt op i guld-ETF’er. Det var tirsdag 21. februar - to dage efter, at markederne havde nået all-time-high. På det tidspunkt lå det amerikansk S&P 500-indeks omkring 3337.

Her venter indbyggere i Milano med masker på at kunne komme ind at handle. Italiens 60 millioner indbyggere har fået indført en lang række restriktioner for at begrænse udbredelsen af COVID-19. Frem til 13. marts har mindst 1000 italienere ministet livet på grund af virussen. Vis mere

Samme eftermiddag vidste han, at det var den rigtige beslutning. Aktierne faldt. Dagen efter var katastrofens omfang ved at gå op andre investorer. Aktierne fortsatte med at falde.

Lars Tvede gik den 25. februar short markedet, og satte med andre ord penge på, at det amerikanske marked ville falde yderligere.

Siden da har aktiemarkederne verden over været præget af massive fald. Det er sket i takt med, at den dødbringende coronavirus, COVID-19, er marcheret frem. Flere lande er allerede hårdt ramt - hvordan rammer det USA?

Det var og er et oplagt spørgsmål, for som verdens største økonomi er udviklingen i USA ledende for, hvad der sker i resten af verden. Fredag morgen er flere end 128.343 smittede med virussen, mens den har kostet mindst 4720 mennesker livet, ifølge tal fra Johns Hopkins University.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har 11. marts 2020, erklæret COVID-19-pandemi. Her ses en sundhedsmedarbejder, inden hun skal til at teste en motorcyklists helbred ved grænsen mellem Italien og Slovenien. Vis mere

Allerede tidligt begyndte Lars Tvede at regne på, hvor alvorlig det kunne blive for aktierne. Han fokuserede på to ting. Den ene var fænomenet corona, og det andet var hvilket niveau, det var sandsynligt, at aktierne ville falde til.

Han skævede til aktienedturen i 2016. Måske skulle vi ned på samme niveau som dengang, lød ræsonnementet.

På den ene side var verdensøkonomien vokset siden 2016, ligesom selskabernes profitter var vokset. På den anden side havde man ikke dengang coronavirussen, som var lidt af en joker.

Virussen skulle dog ses som et midlertidigt fænomen, nåede han frem til.

Alle rejser fra Europa til USA er blevet indstillet i 30 dage på grund af coronavirus, meddeler USA's præsident, Donald Trump.  Vis mere

Verdensøkonomien havde - inden virusudbruddet - ingen store fundamentale ubalancer, der ville trigge et bearmarked, banksektoren var velpolstret, og vi har ikke overophedet boligmarkeder ret mange steder. Det er altså et eksternt fænomen, der er kommet ind i en ellers relativ robust økonomi, og når det blæser over, er vi tilbage til den relativt robuste økonomi, der i mellemtiden har fået en vitaminindsprøjtning i form af lavere renter, hjælpepakker og billigere olie, forklarer Lars Tvede, da Euroinvestor fanger ham over telefon i en lufthavn.

»Derfor ligger det i mig, at det ikke er en gentagelse af scenariet fra 2008. Det er brutalt men bliver meget mere kortvarigt.« udtaler Lars Tvede

Coronavirussen er forbigående på den måde, at vi nu får den første hårde bølge, hvor vi var uforberedte. Et muligt scenarie går på, at virussens udbredelse vil stilne af henover sommeren, for så at vende tilbage i en anden bølge i efteråret. Forskellen bliver, at vi (forhåbentlig) der er noget bedre forberedte. Og i 2021 har vi nok vacciner på plads, forklarer han.

Her ses den danske finansmand, investor og forfatter Lars Tvede. Han har skrevet en lang række bøger, blandt andre 'Supertrends', 'Kriser, Krak og Kaviar' samt 'Børshandlens Psykologi' Vis mere

»Set i det lys, mener jeg, at det giver en taktisk salgsmulighed, som er kortvarig, men derefter afløst af en betydelig strategisk købsmulighed. Jeg tror personligt, at vi ikke er så langt fra vendepunktet,« udtaler han torsdag eftermiddag.

Han ser for sig, at S&P 500-indekset bunder omkring 2400 og vil ihverfald ikke spekulere i kursfald under det niveau.

Den taktiske handel kommer dog an på markedets opførsel, tilføjer han. Børshandlens psykologi er da også noget, som han har beskæftiget sig indgående med i flere af de mange bøger, han har skrevet - heriblandt ‘Børshandlens Psykologi’ samt ‘Kriser, Krak og Kaviar’.

Her ses Disneys forlystelsespark i Californien, 'California Adventure'. Disney meddelte 12. marts, at man ville lukke parker ned for at begrænse udbredelsen af coronavirussen, COVID-19. Vis mere

»Hvis vi ser på to af de store nøgleindeks - amerikanske S&P 500 og og tyske DAX, er vi ikke mere end fire-fem procent fra det, som jeg tidligere har vurderet som en mulig bund,« forklarer han.

Han er stadig short, men har torsdag eftermiddag halveret sin shortposition, men det er meget muligt, at han kan være ude af sin shortposition allerede fredag, fortæller han.

Så man skal faktisk være klar til at gå ind, hvis det er?

»Jeg mener, at det er for sent eller for risikabelt at sælge ud nu eller etablere en shortposition. Man skal mere tænke på købsmulighed,« udtaler han.

Spørgsmålet er imidlertid, hvordan det vender, påpeger han.

»Et bearmarked vender nogle gange på en spids, men for mig er det mest sandsynligt, at det zigzagger i noget tid. Vi står jo formodentlig over for et horrible newsflow fra USA; især over de næste fire-seks uger,« forklarer han.

Det gør det ifølge Lars Tvede svært at se, at der lige forude venter varige stigninger fra de niveauer, hvor vi er på nu. Han fremhæver imidlertid, at sådanne zigzag-bevægelserne ofte er et udtryk for, at institutionelle investorer går ind i markedet, imens panikslagne amatører sælger.

»Der vil være sælgere, som tror, at det er 2008, og at det hele falder sammen. Så hvis der kommer en bund, og det begynder at stige voldsomt - og man ikke er med - så får man sandsynligvis en chance til. Jeg tror også, at det kan blive et slaraffenland for daytradere,« udtaler Lars Tvede.

Læs også: Lars Tvede: Det her satser jeg på nu

Læs også: Value-aktiechef: Disse aktier har vi købt