Henter kommentarer

Kendt investor om ørkenvandring: Vi står ved en skillevej


En ørkenvandring. Sådan vil mange value-investorer måske have oplevet de sidste år. Lave renter og lav inflation har plaget value-investorer, mens de har været gunstige for især momentum- og vækst-investorer. Sådan lyder den helt overordnede analyser fra aktiechef Kurt Kara fra Maj Invest i et interview med Euroinvestor.

»Men på et tidspunkt kommer regnskabets time, og så gælder det om at være parat,« udtaler Kurt Kara.

Hos Maj Invest Value fokuserer man på selskaber, hvor aktiekursen ikke afspejler de underliggende værdier i selskaberne. At 2020 har været et hårdt år for den aktietilgang bliver særlig tydelig, hvis man ser på udviklingen i FANG+-indekset, der rummer 10 højtprofilerede tech-aktier samt MSCI-indekset for vækstaktier med udviklingen blandt value-aktier. Mens FANG+ er steget 63 pct., er value-aktierne som helhed faldet 14. pct.

I videoen ses udviklingen i markedsværdien pro anno hos FAANG-selskaberne.  Grafikken er lavet via Flourish Studio.

»Måden, som man holder ud på, er ved at sige til sig selv, at i sidste ende - uanset hvilke historier og rentemiljø, der er derude - så er et selskab aldrig mere værd end det, som det kommer til at genere af fri pengestrøm i dets levetid,« udtaler Kurt Kara.

Det kan godt være, at der er store luftige drømme for nogle selskaber, men i sidste ende skal et selskab levere varen. Man kan ikke blive ved med at udskyde historien og gøre den større, forklarer Kurt Kara.

Han fremhæver, at når vi bevæger os ud af miljøet med lave renter og lav inflation, så vil value-aktierne klare sig bedre. Der er lys for enden af tunnelen, og det er ikke et tog, må man forstå.

Læs også: Kendt valueinvestor: Det her bør alle investorer fokusere på

»Det gælder om at holde fast psykologisk ved at holde fast i sin faglighed, fordi vi ved fagligt, at et aktiv er sin tilbagediskonteret pengestrøm værd,« udtaler Kurt Kara.

Med henvisning til den kendte investor Howard Marks berømte ord om, at i ‘aktiemarkedet er det ikke så meget, hvad du køber, men hvornår og til hvilken pris, der er afgørende for din investering’, forklarer Kurt Kara.

»Vi holder fast, for vi tror, at der kommer en god tid for value- og det er sjældent, at træerne vokser ind i himlen og vi står nok ved en skillevej, hvor ‘hvornår’-delen betyder rigtig meget,« udtaler Kurt Kara og indskyder:

»Der er en stor del af de her selskaber, som lover meget i fremtiden, og som er fløjet i vejret på varm luft, men på langt sigt vinder fundamentalerne altid.«

Value-strategien har blandt andet været udfordret af centralbankernes massive indsats for at sende penge ud i markedet, så økonomien kan holde sig ovenvande. Det har skabt gunstige forhold for selskaber, der måske vil tjene mange penge i fremtiden på bekostning af selskaber, der rent faktisk tjener penge i dag.

»Det, der har været problemet for value-investorer i hele verden de sidste fem år, er, at renterne er faldet og inflationen har været under kontrol. Det, der har været et Guldlok-scenarie for aktier generelt, har så sandelig ikke været et Guldlok-scenarie for value-aktier, «udtaler Kurt Kara.

Hos Maj Invest hæfter man sig ved, at value-aktier historisk set har haft lange perioder med underperformance.

‘Det skete i 1841, 1904 og igen i 2020, hvor value-aktierne  i alle tilfælde kommer bagud med mere end 50 pct. over en periode på typisk op til 10 år,’ bemærkede  adm. direktør i Maj Invest, Jeppe Christiansen, tidligere på året.

‘Men hver eneste gang er value-aktierne kommet stærkt igen. I mere end 70 pct. af tiden klarer value-aktierne sig bedre end resten af aktiemarkedet. Og i de perioder giver de så høje udbytter og kursstigninger, at de indhenter det tabte og meget mere,’ påpegede Jeppe Christiansen.

Udviklingen kan meget vel begynde mod øst, vurderer Kurt Kara.

Kurt Kara fortæller, at man hos Maj Invest har reduceret sin andel af aktier i USA, og i stigende grad har øjnene rettet mod Europa og en række lande i Asien - heriblandt Sydkorea og Japan. Her er det særligt selskaber med pricing power, som er interessante, fortæller Kurt Kara. Hvorfor kan du læse mere om her.

Læs også: Forudser flere aktiedyk: Dette mener eksperten, man bør gøre

Læs også: Han forudså finanskrisen - nu advarer "The Big Short"-stjerne mod denne aktie