Henter kommentarer

Markederne styrter ned: Her er det finansielle overblik fredag


Godmorgen og velkommen til ugens sidste finansielle overblik.

En række internationale medier beretter, at Israel natten til fredag har indledt et angreb mod Iran, efter Irans omfattende iranske drone- og missilangreb mod Israel i weekenden. 

Præcis hvilken operation der er tale om, er der ikke klarhed over, men aktiemarkederne tager ikke godt imod den eskalerende konflikt i Mellemøsten. Både i USA og hjemme Europa står aktierne til at falde markant, og allerede nu sender investorerne ud af aktierne i Asien. 

Dermed ser stimen med faldende aktiekurser ud til at fortsætte ugen ud. CNBC skriver blandt andet, at det vigtige S&P 500-indeks, der er faldet fem handelsdage i træk, står til at opleve den værste uge i næsten et halvt år.

På den anden side af Atlanten vil investorerne formentligt også have fokus på Netflix, der torsdag kunne præsentere friske regnskabstal. For selvom selskabet har smadret analytikernes forventninger, står aktien alligevel til at få sig en lussing. Læs mere her.

Vi starter det finansielle overblik i Asien, hvor børserne lige nu er åbne for handel:

Kinesiske aktier sendes ned med 1,2 pct., hvis man tager udgangspunkt i Hang Seng-indekset med base i Hong Kong. Også det kinesiske aktieindeks CSI 300 senedes ned – her lyder faldet på 0,8 pct.

De japanske aktier oplever fredag morgen et endnu voldsommere fald. Det ledende Nikkei-indeks sendes ned med hele 2,4 pct.

Også hjemme i Europa ventes de europæiske aktier at falde markant. Futures for Euro Stoxx 50-indekset, der består af 50 aktier i store europæiske virksomheder, står til at åbne i et fald på 1,6 pct.

Udsigt til store fald gør sig også gældende for de amerikanske aktier. Futures for de store, vigtige indeks, Dow Jones, S&P 500 samt Nasdaq, indikerer fald på henholdsvis 0,8 pct., 0,9 pct., og 1,1 pct. Aktiehandlen i USA starter 15.30 dansk tid.

Olieprisen stiger, og det gælder både den amerikanske WTI-olie og den amerikanske Brent-olie, der det seneste døgn er blevet sendt op med 2,5 pct. Dermed koster en tønde WTI-olie nu 84,1 dollar, mens man skal af med 88,3 dollar for en tønde Brent-olie.

Prisen på olie følges nøje af investorer, fordi den kan give en idé om, hvordan verdensøkonomien klarer sig. En stigende oliepris indikerer økonomisk vækst, mens et fald kan være tegn på det modsatte. Geopolitiske faktorer og produktionsbeslutninger kan påvirke udbuddet af olie. Hvis prisen på det sorte guld stiger kan det føre til højere forbrugerpriser og inflation. 

Også guldprisen stiger en smule og koster nu 2.386 dollar pr. ounce. Det svarer til en stigning på 0,2 pct. det seneste døgn. Guldet er værd at følge, fordi guld opfattes af mange som en sikker havn i krisetider og har historisk klaret det godt i perioder med modvind på aktiemarkedet. 

Kryptovalutaen bitcoin stiger 0,3 pct. Den digitale mønt koster nu omkring 62.209 dollar.

Har du for mange danske aktier eller for få teknologiaktier? Det kan du måske få svar på nu. Euroinvestor søger læsere, der vil dele sin portefølje med en af vores dygtige eksperter. Du kan stille spørgsmål og få en vurdering af din porteføljes sammensætning og råd til, hvordan du måske kan forbedre den for at få et højere afkast og mindre risiko. Skriv til os på redaktion@euroinvestor.dk.