Henter kommentarer

| Opdateret

Milliarderne smuldrer: 'Danske aktier står ikke til at redde i dag'


 
I videoen ovenfor kan du se mere om det danske aktieindeks, C25-indekset
Vis mere

Danske aktier er målt på C25-indekset sendt ud i et nyt fald.

Det toneangivende danske aktieindeks - C25-indekset - og det brede toneangivende Stoxx600 falder i kølvandet på nye, høje amerikanske inflationstal, bemærker Nordeas senior investeringsstrateg Simon Kristiansen.

»Det danske indeks står ikke til at redde i dag, men amerikanske aktier kan stadig have en god dag, hjulpet af 4. kvartal-regnskaber fra de stor banker, der udkommer i dag,« lyder det fra Simon Kristiansen.

Læs også: Her forventer storbank vild børsfest og nye aktierekorder

»Det er forventningen om højere renter, som i høj grad sænkede aktierne på det amerikanske marked torsdag, og som nu skaber en bølgeeffekt på det danske marked. Det danske indeks består af store internationale vækstaktier, og det er typisk, at globale investorer flygter ud af danske aktier, når der er udsigt til rentestigninger. Det skyldes, at især vækstaktierne bliver ramt, når renten stiger,« udtaler han og tilføjer:

»Danske aktier er samtidig mindre likvide, og derfor er der en større effekt «

Læs også: Milliardforvalter om opsigtsvækkende udvikling: Investorerne behandler dansk aktie helt forkert lige nu

De 25 største og mest handlede danske aktier er samlet set i rødt med et fald på 1,61 pct. Det svenske OMX30-indeks falder 1,26 pct., mens det tyske DAX-indeks er i rødt med 0,8 pct.

Hos Handelsbanken er aktiestrateg Haider Anjum og senior aktiestrateg Michelle Nørgaard i en kommentar enig i, at udviklingen med, at rente- og inflationsfrygten dikterer stemningen blandt investorerne.

Frygten udspringer af sidste uges referat fra det seneste rentemøde i den amerikanske centralbank. Federal Reserve skabte nervøsitet blandt investorerne, der frygter, at centralbanken vil se sig nødsaget til at stramme pengepolitikken voldsommere og hurtigere, end man tidligere havde troet, lyder det.

Læs også: Jyske Bank: Investorerne flygter ind i disse aktier

»Det satte samtlige globale indeks under et hårdt pres, hvor det danske aktiemarked og sektorerne teknologi og IT især var hårdt ramt. Således var det danske indeks i begyndelsen af ugen snublende tæt på en korrektion siden den seneste top, som indekset ramte i november 2021,« forklarer strategerne hos den svenske storbank.

Det skyldes ifølge dem, at det danske aktiemarked »har en høj koncentration af meget rentefølsomme vækstaktier, som har en meget høj prisfastsættelse. Her er der blandt andet tale om aktierne indenfor sundhed, grøn energi og transport, som er steget meget relativt til indtjeningen, hvormed de er blevet rigtig dyre.«

Læs også: Nordnet: Visse danske aktier deler skæbne med tech-selskaber

Strategerne fremhæver Ambu, Novo Nordisk, Coloplast og Genmab som eksempler på dyre prisfastsatte selskaber indenfor ovennævnte sektorer.

»Når udsigten til stigende renter bliver en realitet så vil de dyreste dele af aktiemarkedet blive ofret, hvilket samtidig er årsagen til det er gået hårdest ud over de danske aktier i år.«

»Får vi en højere realrente, som meget tyder på i 2022, vil investorerne begynde at efterspørge aktier inden for sektorer som bank og industri, der i højere grad kompenserer for rentestigningerne. Derfor har vi også på det sidste været vidner til en rotation fra vækst over mod value aktier,« forklarer Handelsbanken.

Hos Handelsbanken forventer man, at tendensen vil vare ved i noget tid.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Kendt investor overrasker: Det udgør halvdelen af porteføljen

Læs også: Dumpet, udskældt og hadet: 'Det her kan være starten på et vendepunkt'