Henter kommentarer

Dumpet, udskældt og hadet: 'Det her kan være starten på et vendepunkt'


I årevis har bankerne i Europa og i særdeleshed i Danmark været dømt fuldstændigt ud af stort set alle segmenter på aktiemarkedet.

Fra private investorer, store institutionelle kapitalforvaltere til spekulanter har der lydt et rungende nej, tak.

Først finanskrisen i 2008, siden gældskrisen i Sydeuropa og senest de store hvidvask-skandaler har martret de langsigtede bankaktionærer.

Læs også: Strateger: Disse aktier er 'for billige til at ignorere'

For at gøre ondt værre har de negative renter fra Den Europæiske Centralbank og øgede krav fra myndigheder samt mistillid til bankernes evne til at digitalisere sig selv gjort bankerne til den vel nok mest hadede sektor i investormiljøet. Og så kom inflationen.

Udsigten til og frygten for varige prisstigninger har sendt de lange renter i vejret og dermed fikset en del af den grundlæggende forretningsmodel; rentemarginalen, der synes at være gået i stykker for bestandig for bare halvandet års tid siden.

Læs også: Satser massivt på Jyske Bank - tror kursen kan ramme 500 kr.

Jyske Bank og Danske Bank er nu de to mest stigende aktier i C25-indekset i årets start med henholdsvis 16 og 10 pct.

Jyske Bank er ligeledes med i toppen af afkasttabellen, når vi ser det over de seneste 12 måneder.

Senioranalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank har de danske bankaktier tæt i år. Han har også bidt mærke i, at der er en helt anden stemning blandt investorerne i forhold til banksektoren end for bare et års tid siden.

»Det her kan godt være starten på et vendepunkt for investorerne,« siger han til Euroinvestor.

Læs også: Danske Bank-strateg: Hvis du er optimist, kan du købe disse vækstaktier

Når han alligevel ikke går planken helt ud og kalder den, så skyldes det, at bankerne flere gange i de senere også har taget tilløb til stigninger, som dog hurtigt er feset ud igen.

»Lige nu tilbyder bankaktier læ for nogle af de største udfordringer for aktiemarkedet generelt: Stigende inflation, stigende renter og problemer med de globale forsyningskæder,« siger Mikkel Emil Jensen.

Med andre ord kan de flygtige investorer, der midlertidigt søger ly for uroen i tech-aktier og vækstaktier hurtigt sadle om og forsvinde ud af bankerne igen.

Det er såmænd heller ikke fordi bankerne fra den ene dag til den anden er blevet pengemaskiner. Driftsmarginalen er fortsat milevidt fra andre brancher. Til gengæld er værdiansættelse i den grad derefter efter at have været ude i kulden i flere år.

Læs også: Lau Svenssen: Der er udsigt til en bear market test – 20 pct. dyk fra toppen

Men ifølge Mikkel Emil Jensen er de store grundlæggende udfordringer, der har presset bankerne nået til et punkt, hvor det ganske enkelt er svært at forestille sig, at det kan blive meget  værre.

Analytikeren er ikke meget for at spå om renten herfra, men det er svært at forestille sig, at for eksempel Den Europæiske Centralbank vil gå dybere i negativt territorium. Samtidig har danske banker i de senere fået de værktøjer der skal til for at beskytte sig mod negative renter i centralbankerne.

Løsningen er negative renter på indlån, der kom nølende og tøvende i gang fra Jyske Bank, men som nu har spredt til en branchestandard med negative indlånsrenter på alt over 100.000 kr. Tiltaget er til stor irritation opsparerne, men for aktionærerne kan det langt om længe vise sig at have effekt.

Det samme gælder bølgen af ny regulering efter finanskrisen og ikke mindst compliance og forsvarsværker for at bremse økonomisk kriminalitet i form af hvidvask. Det har været voldsomt dyrt for bankerne og deres ejere at skulle bygge op. Men det er sket. Og kurserne har sat sig derefter.

»Regulering vil stadig fylde meget hos bankerne. Men vi er nok nået det punkt, hvor man ikke vil se den samme bølge af nye krav, der skyllede ind over sektoren for nogle år siden,« siger han.

Helt aktuel er der også udsigt til, at danske banker i de kommende uger vil aflevere det ene pragtregnskab efter det andet. 2021 var nemlig et år med usædvanligt små tab på udlån og behovet for at sætte yderligere til side til nedskrivninger har været meget begrænset.

Alene i denne uge har Spar Nord og Jyske Bank opjusteret derer prognoser.

»Tilbage står bankerne i en situation, hvor økonomien kører godt. Og skulle der endelig dukke lidt post-corona tømmermænd op i form af nedskrivninger, så er bankerne generelt med robuste,« siger Mikkel Emil Jensen.

»Overordnet set, så ligner det derfor rent aktiemæssigt starten på et vendepunkt, hvor bankaktierne kan indsnævre afstanden yderligere til de noget dyrere prisfastsatte aktier,« siger senioranalytikeren.

Læs også: Aktiechefen forudså, hvad der vil ske – det tror han venter os nu

Læs også: Amerikansk inflation brager i vejret