Henter kommentarer

Norsk value-investor: Her kan investorerne opleve betydelige kurshop


Hvis du investerer i mindre value-aktier, er der en god chance for, at du kan opleve betydelig kurshop.

Sådan lyder det fra porteføljeforvalter Jonas Edholm, der er porteføljeforvalter hos norske Skagen Fondene. Han sidder i spidsen for fonden Skagen Focus, der fokuserer på undervurderede aktier, hvor det underliggende selskabs kvaliteter ifølge dem ikke er afspejlet i aktiekursen.

Han forklarer udsigterne til kurshop med, at der er meget så overskudslikviditet og gode lånemuligheder i markedet lige nu, at mange mellemstore selskaber køber sig til vækst gennem konsolideringer frem for at vokse organisk selv.

»Det er en fordel for investorerne i små value-selskaber, der stadig kan købes billigt, og som i sådanne cases oplever betydelige kurshop,« forklarer Jonas Edholm.

Læs også: Forudser stort skifte i markedet: Dette kan blive de nye vinderaktier

Det oplever fonden, der især jagter efter mulige aktieguldfugle blandt de mindste selskaber. Den del af børsmarkedet, hvor micro-, small- og midcap-aktierne hører hjemme. Med et fokus på undervurderede aktier er det ikke unormalt – måske endda en forklaring – på at fonden fra tid til anden oplever, at dens positioner springer i vejret. Det økonomiske miljø har ikke desto mindre forstærket den tendens, vurderer Jonas Edholm.

Det har man eksempelvis kunne se i fem af selskaberne i Skagen Focus' portefølje i år:

1) Det britiske busselskab Stagecoach modtog et opkøbstilbud fra National Express til 20 pct. over den daværende aktiekurs.

2) Den britisknoterede spiritusproducent Stock Spirits modtog et opkøbstilbud fra private equity-selskabet CVC Capital til 44 pct. over i forhold til den daværende aktiekurs.

Læs også: Legendarisk, optimistisk finansprofessor slår alarm: »Markedet er uforberedt«

»Aktien var enormt billig i forhold til den konkurrenterne,« lyder forklaringen fra porteføljeforvalteren.

3) Den amerikanske fjerkræproducent Pilgrim's Pride modtog et opkøbstilbud fra den brasilianske fødevareproducent JBS til 22 pct. over den daværende aktiekurs i slutningen af august 2021.

4) Det canadiske mineselskab Roxgold blev opkøbt af Fortuna Silver til 43 pct. over den daværende aktiekurs, bemærker Jonas Edholm.

»Vi har hele tiden ment, at Roxgold-aktien var alt for billig,« bemærker Jonas Edholm.

5) Europcar blev opkøbt af Volkswagen til 50 pct. over den daværende aktiekurs. At selskabet blev opkøbt undrer ikke Jonas Edholm, der tidligere har givet udtryk for, at aktien fløj fuldstændig under radaren, selvom selskabet var kommet godt igennem en rekonstruktion og havde en række interessante kvaliteter.

Læs opså: Svær start for Tvedes nye fond

Skagen Fokus ser især et konsolideringspotentiale blandt mellemstore japanske regionale banker, inden for guld- og sølvmineselskaberne, underleverandører til bilindustrien.

Det er også dele af aktiemarkedet, som fonden er tungt eksponeret imod. 23,7 pct. af porteføljen er placeret inden for sektoren Materialer, 25 pct. af porteføljen er eksponeret mod finanssektoren, mens 18,4 pct. af porteføljen er eksponeret mod industrisektoren.

Skagen Focus har frem til 30. september i år skabt et afkast på 23,46 pct.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Nordea: Derfor fortsætter aktiefesten

Læs også: Storbank: 'Ekstrem' forskel kan hjælpe disse aktier