Henter kommentarer

Nye tal: Titusindvis af danskere brænder nallerne på sønderskudte Norwegian


Analytikerne spår Norwegian-aktionærer en mørk fremtid. Alligevel har titusinder danskere kastet sig over aktien i jagten efter det gode tilbud, viser research foretaget af Euroinvestor.

Norwegians aktiekurs er faldet og faldet og faldet, efter at coronakrisen har flået luftfartsselskabets forretningen i småstykker. Samtidig har titusindvis af danske privatinvestorer ikke kunnet modstå en aktie, som koster mindre end en chokoladebar.

Det seneste år er der hoppet over ti gange så mange danskere med ombord i aktien hos Nordnet, viser spritnye tal fra handelsplatformen. For blot et år tilbage havde 880 danske Nordnet-brugere aktier i Norwegian, og i dag er tallet steget til 16.929. Dermed er Norwegian i løbet af de seneste måneder blevet den tredjemest populære aktie blandt Nordnets kunder, hvor den har overhalet darlings som Vestas, Ørsted og Genmab.

I videoen ses det, hvordan markedsværdien pro anno hos en række flyselskaber har udviklet sig.Grafikken er lavet via Flourish Studio.

Samme billede tegner sig hos Saxo Bank, hvor Norwegian indtil videre er den tredjemest handlede aktie i år. Nu ejer 6148 Saxo-kunder aktien mod 390 investorer på samme tidspunkt sidste år.

Læs også: 4 spændende aktier til 2020: 'Selskabet har en ekstrem stærk position'

Men analytikerne deler ingenlunde danskernes begejstring for Norwegian. Faktisk er der ingen af de analytikere, der dækker aktien, som ser positivt på den. Så hvad får de danske investorer til at kaste sig over det sønderskudte selskab? Det er såmænd fristelsen ved det gode tilbud, lyder vurderingen.

»Det tiltrækker investorer, at de kan se, at aktien er styrtdykket. Der er nogle, som tænker, at den er nok blevet for billig, underforstået den er faldet mere, end de underliggende værdier tilsiger. Og det er desværre ikke korrekt,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Den største tilvækst blandt Nordnets brugere skete i maj, hvor over 6000 nye investorer hoppede med ombord i håbet om gevinst. Men aktien er siden faldet omkring 80 pct.

Hvorfor skulle regeringen holde hånden under selskabet?

Per Hansen står langt fra alene med sit negative syn på aktien. Ud af de ti analytikerne, der dækker aktien med anbefalinger, flager syv af dem med rødt og anbefaler et salg, mens de sidste tre analytikere har en neutral hold-anbefaling.

En af de negative analytikere er analysechef Lars-Daniel Westby fra den norske investeringsbank Sparebank 1 Markets, som har sat et kursmål på blot 0,2 norske kr.  Han har svært ved at se, at selskabet skulle blive reddet af den norske regering, der ellers er en af selskabets bedste chancer for at overleve.

Læs også: 10 spændende aktier til valueinvestoren

»26 pct. af Norwegians medarbejdere er norske, og Norge udgjorde 20 pct. af omsætningen i 2019. Efter vores opfattelse er det fair at spørge, hvorfor skulle den norske regering deltage i en kapitalforhøjelse i Norwegian?« skriver analysechefen i sin seneste rapport, som han har sendt til Euroinvestor.

Norwegian-aktien falder i skrivende stund over 16 pct. til 0,8 norske kr. - i øvrigt det største fald siden 11. juni. Dermed mener analytikeren, at aktien skal endnu længere ned. Og yderligere kursfald er slet ikke usandsynligt, påpeger Per Hansen.

»I virkeligheden kan det godt være, at den er faldet for lidt, simpelthen fordi den i øjeblikket bliver holdt oppe af, at der er så ufattelig mange mennesker, der investerer i noget, de synes er billigt. Det svarer jo til en tredjedel Mars-bar,« siger han.

Game over

Indtil videre har det vist sig at være en dårlig idé at hoppe med på Norwegian-bølgen: De sidste tre måneder er aktien faldet med 70 pct. Hos Nordnet er aktionærernes beholdning også samlet faldet fra 112 mio. kr. i værdi i juni til 53,6 mio. kr. denne oktober på trods af, at antallet af investorer med aktien altså er steget undervejs.

Læs også. Han var Danmarks dotcom-guru i 00'erne: Sådan spotter han fremtidens vindere

I sin kamp for overlevelse har Norwegian i lighed med SAS udstedt mange nye aktier, og netop derfor vil investeringseventyret næppe ende lykkeligt for aktionærerne, vurderer Per Hansen.

»Udfordringen for Norwegian, SAS og de andre er, at de vil aldrig nogensinde komme sig over den her krise på aktiemarkedet. Hvis Norwegian kommer til at tjene penge igen, skal de fordeles på så mange aktionærers aktier, at det er game over. Skaden er sket, og det er det, investorerne glemmer,« siger Per Hansen.

I september lå Norwegians kapacitet 93 pct. lavere end samme periode sidste år. Selskabet tabte i første halvår 5,4 mia. norske kr. svarende til 3,7 mia. kr. mod et tab på 1,4 mia. norske kr. kr. svarende til 0,95 mia. kr. i 2019.

»Det er gået fra at være investering til at være rendyrket spekulation,« siger Per Hansen.

Læs også: Global storbank sabler Norwegian: Intet håb for aktionærerne

Læs også: Danske Bank taber formue på stor investering i Norwegian