Henter kommentarer

Han var Danmarks dotcom-guru i 00'erne: Sådan spotter han fremtidens vindere


 

Teknologisektoren har taget aktiemarkedet med storm i de seneste fem år. Vi kender dagens vindere, men hvad med morgendagens?

Der kommer et udskilningsløb i Euroinvestors serie om Big Tech giver bud på fremtidens vindere. Denne gang er vi nået til Tim Frank Andersen, der er Chief Digital Officer hos Charlie Tango, som er et bereau, der fokuserer på at udvikle digitale brugeroplevelser og løsninger. Tim Frank Andersen var selv én af Danmarks mest profilerede personer, da internettet endnu var i sin spæde barndom i slutningen af 1990'erne. Som landechef i Danmark for det svenske konsulenthus Framfab var han en af de få danskere, der personificerede dotcom-æraens storhed og fald.

I dag har han også et klart bud på, hvad der rør sig i teknologisektoren.. For at forstå hvad, vi skal se efter, er vi dog nødt til at starte med hvorfor.

Euroinvestor går i en ny serie tættere på fremtidens teknologi og selskaberne bag, fordi de med deres løsninger på kort tid har ændret vores måde at kommunikere på, den måde som vi handler på samt vores måde at blive underholdt på.

Læs første artikel i serien: Branchen står foran massiv vækst: Aktierne er braget op

Under coronakrisen er adskillige af de digitale løsninger, som vi længe har talt  om, blevet en del af vores hverdag. En lang række selskaber har været tvunget ud på afgrundens rand, hvor de med kniven for struben måtte gentænke deres eksistensgrundlag, forklarer Tim Frank Andersen.

Han har i december 2019 peget på 10 tech trends, som man kunne forvente at se meget mere til i 2020. Flere af dem er blevet fremskyndet af COVID-19. Her peger han på seks områder, der er blevet påvirket af COVID-19.

»Den digitale transformation og innovation er blevet accelereret mange steder. Mange har oplevet et hop to år frem i udviklingen - enten hos sig selv eller konkurrenterne, fordi deres eksisterende forretningsmodel ikke fungerede. Andre har været tvunget til at sige ‘Hvis vi ikke kan sælge det, vi plejer, hvad kan vi så sælge,« fortæller Tim Frank Andersen.

Online handel

Udviklingen inden for e-handel er en af de ting, der er eksploderet under coronakrisen. Dels fordi mange butikker var nødt til at lukke ned eller ikke kunne sælge deres varer, men også fordi mange var isoleret derhjemme, og så tænkte ‘Jamen hvis jeg kan slippe for at gå ned i supermarkedet og i stedet få tingene leveret, så er det en god løsning.'

Tim Frank Andersen fremhæver, at da coronanedlukningerne var på sit højeste, oplevede Nemlig.com at have op mod 60.000 kunder, der stod i kø for at komme ind i deres online-butik fra aldrig at have oplevet det før.

Nemlig.com oplevede ifølge ham også, at den ældre målgruppe, som virksomheden ellers havde haft sværest ved at vænne til online handel, pludselig blev en af de største målgrupper.

Hvilke virksomheder ville du holde øje med som investor?
»I forhold til at investere i virksomheder, ville jeg undersøge hvor godt deres omnichannel løsning fungerer, dvs hvor let det er at hoppe fra en salgskanal til en anden. Kan jeg købe på nettet oghente eller returnere i butiken. Kan jeg hente inspiration i butikken og gennemføre købet dernede digitalt til levering hjemme etc. De virksomheder, der var længst med at have dette setup på plads, er også dem, der er sluppet bedst gennem krisen og vil være at finde blandt fremtidens vindere,« udtaler Tim Frank Andersen.

Der er flere områder, hvor vi kan forvente, at coronakrisen har fremrykket udviklingen.

No touch-løsninger

En ting, som vi i stigende grad har stiftet bekendtskab med, er ‘No touch’-området, hvor berøringsfri-løsninger har vundet frem på grund af smitterisikoen. Tim Frank Andersen har tidligere argumenteret for, at vi bevæger os mod et kontantløst samfund, og det er blevet fremskyndet, mener han.

»I virkeligheden har hele coronaperioden været kontantløst, fordi kontanter er lig med smitterisiko. Butikker og restauranter holdt op med at tage imod fysiske penge, og steder, hvor man før ikke måtte nægte at tage imod kontanter, oplevede, at den paragraf blev taget ud af spillet,« udtaler han.

Han fremhæver, at supermarkedsgiganten COOP’s ‘Scan og betal’-løsning var en no touch-løsning, der vandt frem. Det var en løsning, som Coop havde i forvejen, men som ‘ingen rigtig brugte’, men som pludselig blev populær, da folk opdagede, at de kunne slippe for at stå i de lange køer i supermarkederne.

»Pludselig begyndte folk at bruge løsningen, fordi det var et vildt godt alternativ til det at skulle stå i kø ved kassen, udtaler han,« udtaler han.

Online møder

Noget andet, der har vundet frem, er, at alt som kunne håndteres på distancen. Møder er det mest oplagte eksempel, men gælder ikke kun på arbejdspladsen. Alle former for fjernløsninger har vundet frem, bl.a. inden for sport og fitness. Selskaber som Peloton og Swift har oplevet en enorm vækst, forklarer han.

Vi skal i højere grad vænne os til, at møder o.lign., der kan klares på afstand, vil blive afholdt på distancen. Her er det en elev, der har undervisning hjemmefra. Vis mere

»Jeg vil personligt holde øje med selskaber, der udbyder deres services på abonnementsform i fremtiden. Det bedste eksempel er Apple, men også Adobe på softwareområdet og underholdningsselskaber som Disney med Disney+ kan imødese vækst,« udtaler Tim Frank Andersen.

3D print

En af de brancher, der står på tærsklen til et gennembrud, er området for Additive Manufacturing – også kendt som 3D-print. Med 3D-print kan en maskine printe tredimensionelle emner. Professionel 3D-print trådte ind der, hvor forsyningskæderne blev skåret over, og hvor firmaerne pludselig manglede reservedele, fordi de ikke kunne produceres på grund af nedlukning eller ikke kunne nå frem, fortæller Tim Frank Andersen.

Læs også: 10 spændende aktier til valueinvestoren

»I begyndelsen af coronakrisen blev der lynhurtigt aktiveret 3D-printnetværk, som producerede stumper og reservedele, som lokale producenter manglede. Det var en af de ting, som jeg havde peget på i min forudsigelse, altså at professionel 3D-print er meget tæt på et gennembrud, «udtaler han og tilføjer: »Og pludselig så vi det ske«.

Ansigtsgenkendelse

En af de teknologi løsninger, der omvendt har været udfordret, har været biometrisk ansigtsgenkendelse, fordi folk med ansigtsmasker er svære at genkende. Disse selskaber har måtte nytænke deres algoritmer, men det er alt andet bedre, end at vi skal sætte vores finger på et eller andet tastatur, lyder det fra Tim Frank Andersen.

»Det er jo endnu et eksempel på en no-touch teknologi, der helt sikkert vil vinde frem,« udtaler han.

Selskaber, der har specialiseret sig i ansigtsgenkendelse, har oplevet ,at det er udfordrende at genkende folk med masker, fortæller Tim Frank Andernsen. Vis mere

Han vurderer, at sundhedssektoren er et område, hvor COVID-19 i høj grad kommer til at skubbe til de teknologiske løsninger.

»Apple har netop lanceret deres nye ur, som nu kan måle iltindholdet i dit blod, hvilket er en klar indikator for, om du er ved at blive ramt af corona. Generelt tror jeg, at hele området for telemedicin og overvågning af dit eget helbred derhjemme, bliver et områder med meget vækst de kommende år,« udtaler Tim Frank Andersen.

Euroinvestor har i samme serie tidligere set på gamingbranchens vækst, og hvorfor det er attraktivt at være eksponeret mod den sektor. Det sidste kan du læse mere om i 'Branchen står foran massiv vækst: Her er 2 grunde til at købe aktier her'

Læs også: Ugens aktie: 'Banken kan visne fra roden'

Læs også: Se listen: 39 spændende gaming-aktier