Henter kommentarer

Ny serie på Euroinvestor: Er underholdning og mikrochips verdenshistoriens største boble?


 
Her kan du se mere om hvad sektorer er, når det kommer til aktiemarkedet.
Vis mere

Verdenshistoriens måske største aktieboble udvider sig dag for dag time for time på markedet. I Danmark er boblens hovedaktører for længst krøbet ind i vores hverdag med deres tjenester og produkter.

Selv helt grønne deltagere på markedet kan ikke undgå at have stiftet bekendtskab med deres fængende forkortelse: F. A. A. N. G: Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google.

Det handler om Big Tech  - de store teknologiselskaber. De har på kort tid ændret vores måde at kommunikere på, vores måde at handle på og vores måde at blive underholdt på. De har kort sagt ændret vores liv. Både fra Washington og Bruxelles er de under massivt politisk pres for alt - lige fra monopoltilstande, knægtelse af ytringsfriheden og til skatteoptimering. Markedet er ligeglad - markedet elsker teknologi.

Læs første artikel i serien: Branchen står foran massiv vækst: Aktierne er braget op

Og så længe pengene vælter ind på de boomende bundlinjer, hvorfor så overhovedet tale om en faretruende boble, der risikerer at briste? Debatten raser. Derfor stiller Euroinvestor i den kommende tid helt skarpt på teknologiaktierne. Vi undersøger deres forretningsmodeller, deres prissætning, deres holdbarhed over for konkurrenterne - og undervejs stiller vi hele tiden spørgsmålet: Hvad skal det hele ende med?

Det næste hit

For det er mere end noget andet teknologi, der former vores verden og vores porteføljer. Vi kommer hele vejen rundt i den teknologiske fødekæde og spørger eksperter om deres bud på det næste store hit. Det er langt fra givet, at de store i dag også vil være det i morgen.

Vi sætter fokus på alt fra hardware til spilproducenter, chipproducenter, underholdningsproducenter (film og tv), de gamle medier, der nu går den digitale vej, og de nye, sociale medier.

Se listen: 39 spændende gaming-aktier

Tallene taler deres eget tydelige sprog. Har du ikke teknologiaktier i porteføljen, er du blevet kørt over. Ingen anden sektor stråler så skarpt i de seneste fem år på markedet. Sammenligner vi det såkaldte FANG+-indeks, der også tæller et par kinesiske giganter, chipproducenter og sågar Tesla, med de toneangivende aktieindeks så er udviklingen mildest talt bemærkelsesværdig.

Det samlede afkast inklusive udbytter i S&P500-indekset er i de seneste fem år 84,3 pct. Dow Jones-indekset har givet 83,7 pct. og vores eget, danske C25-indeks har kun leveret 71,4 pct.

FANG+-aktierne har leveret 401,2 pct. svarende til 38 pct. om året i gennemsnit. En fem-dobling.

Vi lægger ud med gaming-industrien, altså computersspilaktier, som blandt andet den private investor Mads Christiansen har specialiseret sig i. Han er fast deltager i Millionærklubben, hvor hans portefølje nu er blevet tre-doblet siden årets start, hvor deltagerne fik stillet 250.000 kr. til rådighed at investere for. Du kan følge porteføljerne her.

Læs 1. artikel i Euroinvestors serie om Big Tech og alle de andre her

Læs 2. del i tech-serien: Branchen står foran massiv vækst: Her er 2 grunde til at købe aktier her

Læs 3. del i tech-serien: Han var Danmarks dotcom-guru i 00'erne: Sådan spotter han fremtidens vindere

Læs 4. del i tech-serien: Ekspert om fremtidens vinder-aktier: Derfor kan kunstig intelligens blive afgørende

Læs også: Professor: "Medmindre rockerne banker på din dør, så lad feriepengene stå"