Henter kommentarer

Ugens aktie: 'Banken kan visne fra roden'


 

Nu ser starten omsider ud til at være gået for en omfattende forandring af strukturen for de danske pengeinstitutter. Der er indgået en aftale mellem Sydbank og Alm. Brand om overtagelse af Alm. Brand Bank plus en plan for fremtidigt samarbejde om krydssalg af hinandens produkter. Aftalen indebærer ingen form for aktieombytning, så de to selskaber opretholder deres selvstændighed.

Selve salgsprisen ligger isoleret set i den høje ende med et niveau tæt på indre værdi (justeret egenkapital), og Alm. Brand ser ud til at stå bedst på det punkt. Men det fremkommer efter et skuffende forløb for Alm. Brand Bank. Hensigten var at opnå vækst med bankservices som en parallel aktivitet, der kunne basere sig på forsikringsselskabets meget store kundegrundlag (markedsandel 10 procent). Sådan gik det bare ikke på grund af Finanskrisen i 2008. Dybest set er det et klogt tilbagetog, som den fornyede ledelse i Alm. Brand omsider har taget sig sammen til at udføre.

De to parter kan begge påstå at opnå fordele. Alm. Brand vil samle sine kræfter om forsikring, men får kun frigivet 1,2 mia. kr. i egenkapital, skønt salgsprisen forventes at blive på 1,8 mia. kr. Risikoprofilen forbedres. Man vil også indlede et samarbejde med Sydbank om krydssalg og får et uformelt venskabsbånd. For Alm. Brand er det back to basics og et lavere aktivitetsniveau.

I videoen ovenfor ses udviklingen i markedsværdien pro anno for bankerne i OMX CPH Banks GI-indekset. Grafikken er lavet via Flourish Studio.

Opnår Sydbank noget positivt?

For Sydbanks vedkommende er sagen mere indviklet. Kerneproblemet er dybere og kommer fra bankens lave aktiekurs. På et møde i bestyrelsen 17. september 2019 opstod der så stor ballade, at den blev sprængt og fire ledende medlemmer stoppede. Informationerne om det pinlige forløb har været sparsomme, og de blev udsendt af den fortsættende gruppering, som ikke ønskede at foretage afgørende forandringer.

Man erkendte dog, at der er behov for handling og forbedringer. Med en meget lav børsværdi var (og er) banken blevet et opkøbsemne. Salg af aktier til lavpris afspejler mangel på tillid. Den 30. oktober sidste år fremlagde ledelsen derfor en række punkter, der skal give højere indtægter og lavere omkostninger. Det gav nyt håb for fremtiden og rygvind for børskursen, indtil Corona-nedlukningen sendte aktien tilbage til det lave udgangspunkt.

Udvidelsen med Alm. Brand Bank er et forsøg på at øge volumen for at forbedre indtjeningen. Der tilføres 55.000 NEM-kontokunder. Sydbank har angiveligt i forvejen ca. 450.000 kunder. I disse år er udlån og formidling af realkreditlån en vigtigere del af forretningen end indlån, men her sker der kun en lille udvidelse. Fordelene skal især komme fra sammenlægning af hovedkontoret. Man taler om mulighed for besparelser på 250 mio. kr. Da Alm. Brand Bank har driftsudgifter på rundt 600 mio. kr. bliver det en drastisk slankekur. Solvensmæssigt har Sydbank god plads til at udvide. Den høje dækning ud fra selve egenkapitalen (20,2 procent) reduceres kun med 2,0 procentpoint.

Sponseret indhold: Invester i viden og sæt fart på din indtjening

Imidlertid køber Sydbank nu en mindre bank til indre værdi, mens bankens egen aktie fortsat handles med en stor discount på 43 pct. (109/190). Synergien ved opkøbet skal med andre ord være på mere end 43 procent af købesummen på 1,8 mia.kr. for at nå nulpunktet (780 mio. kr. efter skat). Der tales om udsigt til +100 mio. kr. i 2022, hvortil kommer salgssamarbejdets langsigtede potentiale. Ledelsen i Sydbank markerer ved dette opkøb sit ønske om at forblive selvstændig. Det kan næsten opfattes som en ekstra forhindring rettet mod eventuelle udefrakommende overtagelsesforsøg.

Fra aktionærernes synspunkt ville nedgearing af aktiviteten og opkøb af egne aktier til rabatpris være en bedre og mere sikker løsning. De får dog næppe mulighed for at stoppe ledelsens projekt.

Bunkebryllup på vej i banksektoren

Sydbank har altså valgt at grave sig dybere ned i bankvirksomhed. Situationen med lav børsværdi har ramt næsten alle banker. Branchens struktur passer ikke til behovet, selv om IT-niveauet er højt. Bankerne stagnerer og er ved at blive selvbetjeningsbutikker. De er klemt af en række forhold: højt omkostningsniveau, lavt renteniveau, lavt udlånsomfang (realkredit har overtaget markedet), lovkrav om gratis servicering af Skat, hvidvaskkontrol og forbrugerbeskyttelse (NEM-konti mv.) plus overbureaukratisk EU-regulering (Finanstilsyn). Der er alt for mange banker med rod i lokal patriotisme/selvstændighed, og begrænsninger i stemmeretten for aktionærer blokerer for sammenlægninger. Banker er ikke almindelige men koncessionsbaserede, paraoffentlige virksomheder. Deres fordel med eneret på at tilbyde indlån er bare blevet værdiløs, da renten er nul.

Håbløsheden omkring faldende indtjening, stagnation, passivering af ejerne og stivsindede ledelsesforhold har sendt de danske bankaktiers værdi mod syd. Kursniveauet er endt helt nede omkring halvdelen af indre værdi. Det giver opkøbsmuligheder, og der har da også været et par. Problemet er blokeringen hos de to største banker, som melder pas.

Danske Bank er lammet og ved at vikle sig ud af en dyb krise. Her er der endog behov for det modsatte, nemlig en opsplitning. Nordea styres af hensyn til storaktionæren Sampo, som fokuserer på indtjening og ser ud til at bevæge sig i retning af en exit. Ingen gider eje en bank. Der er kun et lukrativt segment tilbage: asset management. De to andre gode ben med børshandel og realkredit kan nemlig hurtigt miste deres gunstige situation. Worst case vil indtræffe, hvis renten pludselig stiger markant, så bankerne rammes af en mavepuster.

Næste lag i den danske finanstop er Nykredit (største danske kreditgiver) og Jyske Bank, der overtog BRFkredit i 2013. Nykredit ligger i ly uden børsnotering. Jyske Bank har også en kritisk lav markedsværdi. Jeg gætter på, at der snart vil komme udspil fra de to. Det kan føre til en bølge af fusioner. Noget skal der ske. Alternativet kan blive banknedrivningskonsortier anført af kapitalfonde, som bakkes op af pensionsselskaber med lyst til at købe de rentebærende aktiver.

Styrker

Kapitalmæssigt har banken en solid stilling med plads til ekspansion og absorbering af tab. Der er tale om en full-scale bank. Risikoprofilen må vurderes som lav, men det begrænser indtjeningen. I samarbejdet med Nykredit (Totalkredit) er Sydbank en af de største. Banken har SIFI status.

Svagheder

Udlånsvolumen er lavt målt i forhold til egenkapitalen. Der er ingen klar offensiv linje for at udvikle og udvide forretningen organisk. Banken sidder klemt i positionen som den største blandt de mindste.

Muligheder

Forbedring af rentabiliteten målt på egenkapitalforrentning er hovedopgaven. Det kan finde sted ved ekspansion eller udlodning af egenkapital ved opkøb af egne aktier samt en ny ledelse. Man kan indgå aftale om at blive købt op eller indtræde i et tæt samarbejde/delejerskab med en stor partner.

Trusler

Banken kan visne fra roden ved fortsættelse af den nuværende linje. Aktiviteterne inden for finansiel handel og positionering kan indebære særlige risici, herunder renteniveau og modparter.

Lau Svenssen ejer ikke aktier i Sydbank men andre banker (Nordea, Jyske Bank, Fynske Bank).

Læs også: Ugens aktie: Chr. Hansen rykker hurtigt på sin nye strategi

Læs også: Ugens aktie: Danske Bank - her er styrkerne og svaghederne