Henter kommentarer

Pensionsselskab tordner mod topchefernes lønfest


Langt størstedelen af topcheferne i de største danske børsnoterede selskaber har i løbet af år 2021 kunnet se deres samlede løn stige, viser en opgørelse foretaget af Euroinvestor.

Nu reagerer en af landets største investorer, pensionsselskabet AkademikerPension, hvor beskeden er klar: Bestyrelserne hos landets største selskaber bør holde igen med at skrue op for lønningsposerne på direktionsgangene.

»Vi er ikke imod, at en dygtig topchef får en høj og god løn. En god ledelse med de rigtige folk er vigtig, men der er også en grænse for, hvor stor en andel af et selskabs midler man skal bruge på at hyre de rigtige folk,« siger investeringsdirektør Anders Schelde og fortsætter:

»Eksempelvis risikerer et selskab at skade sit brand, hvis der er for stor forskel mellem folk på gulvet og i toppen, og det synes vi i nogen tilfælde er blevet overskredet.«

Euroinvestors gennemgang af 16 C25-selskaber viser, at topcheferne tilsammen har fået 14 pct. mere i løn i 2021 end året før.

Op til forårets generalforsamlinger sidste år stemte AkademikerPension imod 9 ud af 16 vederlagspolitikker, mens pensionsselskabet stemte imod 18 ud af 28 vederlagsrapporter.

Læs også: Lønfest: Så meget tjente C25-bosserne i 2021

Anders Schelde har endnu ikke dannet sig et fuldt overblik over de offentliggjorte vederlagsrapporter og -politikker fra landets største selskaber, men han har fulgt med i de historier, der har været fremme i pressen.

Derfor forventer han også, at AkademikerPension kommer til at stemme imod i samme omfang som sidste år på de forestående generalforsamlinger.

Det er især selskabernes bonusordninger, pensionsselskabet er modstander af. Foruden fast løn og pension, har flere af topcheferne i landets største selskaber bonusprogrammer, der kan være mere end 200 pct. højere end selve den faste løn.

»Grundlæggende synes vi ikke, at man skulle kunne få mere end 100 pct. af sin faste løn i bonus, men vi har sat grænsen på 200 pct., for vi ved, vi aldrig vil komme igennem med et krav på 100 pct.,« siger Anders Schelde.

Euroinvestor har forsøgt at få en kommentar fra ATP, der blandt andet tidligere har stemt imod Genmab-topchefens lønpakke. De har afvist at medvirke, da de endnu ikke har nærlæst vederlagsrapporterne.

Læs også: Lau Svenssen om inflation og renter: Hvad er gået galt?

Læs også: Maj Bank: Tænk langsigtet, når kursudsvingene er store