Henter kommentarer

Porteføljeforvalter bag bedste danske fond: Derfor ser jeg potentiale i disse to nye danske aktier


 

2020 har budt på flere forskellige børsnoteringer blandt danske virksomheder, og særligt to af dem har fanget interesse hos Niels Andersen, chefporteføljeforvalter hos Bankinvest.

Han er medansvarlig for fonden ‘BankInvest Small Cap Danske Aktier KL’, der er steget cirka 80 pct. i 2020 – og dermed den mest stigende danske investeringsfond i år ifølge en opgørelse fra Finans Danmark.

Det har især været to nye danske aktier, der har trukket fondens afkast op. Den første er brintselskabet Everfuel, der har base i Herning og gik på børsen i Norge i slutningen af oktober. Bankinvest har været med fra start som ankerinvestor, og det har indtil nu været en bragende succes.

På første handelsdag lå Everfuel-aktien i kurs 22. Siden er den mangedoblet til over 130 norske kr.

»Vi leder efter nogle virksomheder med en ledelse, der har en god track record. Selvom Everfuel er ny teknologi, så er der nogle mennesker bag, der har arbejdet med grøn hydrogen i mange år,« siger Niels Andersen.

Jacob Krogsgaard står ved roret i Everfuel og har tidligere stået i spidsen for en anden brintvirksomhed, før den i 2015 blev solgt til norske NEL, som Everfuel i øvrigt også samarbejder med.

»Det er vigtigt for os at finde nogle folk, der allerede har bevist, at de godt kan,« tilføjer Niels Andersen.

Ikke en sikker vinder

Everfuel passer derudover perfekt til porteføljeforvalterens strategi, der især går på at jagte ny teknologi.

»Everfuel opererer på er et nyt marked med en ny teknologi, der udover at levere brændstof baseret på genanvendelig energi også vil løse lagerproblemet med vedvarende energi,« uddyber Niels Andersen.

Det er især aktuelt for energikrævende ting som fly, skibe, lastbiler og kraftværker, hvor en batteriløsning ikke er mulig med eksisterende teknologier, forklarer han.

»Der kommer grøn hydrogen ind i billedet, for du kan omdanne el til grøn hydrogen. Der findes kun få virksomheder, der muliggør sådan et skifte, og et dansk svar er Everfuel, som er vores største beholdning,« siger Niels Andersen.

Læs også: Dansk fond spurter helt til tops med 60 procent i afkast i år: Her er porteføljeforvalterens opskrift

Selvom aktien indtil videre har vist sig at være en vinder, er virksomheden imidlertid ikke nødvendigvis en sikker vinder.

»Der er en kæmpe teknologirisiko. Hvis der kommer en batteriteknologi, som viser sig at overhale grøn hydrogen, så kan grøn hydrogen få en anden rolle. Det er dog meget svært at se, at det ikke får en stor rolle i fremtiden. Der går ikke en dag, uden der kommer nyheder om nye grøn hydrogen-projekter,« siger Niels Andersen.

Penneo i vokseværk

Det andet selskab, der har trukket fonden frem, er softwareselskabet Penneo, der har hovedsæde i København. Penneo blev børsnoteret på First North i begyndelsen af juni med en tegningskurs på 11 kr. Nu ligger aktien over 40 kr.

»Vi har været med fra start. Det er ganske få virksomheder, hvor vi er inde som ankerinvestor som med de to her,« siger Niels Andersen.

Modsat Everfuel opererer Penneo på et eksisterende marked, hvor der allerede er omsætning og indtjening – og risikoen er dermed alt andet lige også en kende mindre.

Penneos hovedprodukt er digital signatur, og selskabet har en markedsandel på 60 pct. af årsregnskaberne i Danmark, ifølge porteføljeforvalteren. Når virksomheder sender årsregnskaber afsted til underskrift hos ledelse og bestyrelse, sker det altså i høj grad online gennem Penneo.

»Penneo gjorde det godt allerede før covid, og de har en stærk markedsposition. De guider, at de vokser 40 pct. om året, og det ser ud til, at de holder niveau,« siger Niels Andersen.

Penneo omsatte for 7,7 mio. kr. i tredje kvartal 2020, hvilket er en stigning på 47 pct. fra samme periode året før, viser det seneste regnskab.

Meget store forventninger

Penneo udgør aktuelt den tredjestørste position i small cap-porteføljen, som består af omtrent 15-20 forskellige aktier.

»Både Penneo og Everfuel er store beholdninger i vores fond, så det er klart, at jeg har meget positive forventninger til, hvad de kan udvikle sig til. Men det er forbundet med en vis risiko, for det er early days,« siger Niels Andersen.

I udvælgelsen af virksomheder gennemgår Niels Andersen sammen med dit team nøjsomt virksomhedens produkt, nøgletal, kundereferencer, mv.

»Jeg vil tro, at vi har takket nej til over 100 virksomheder. Det er altså meget få virksomheder, vi ender med at investere i, og det er et kæmpe arbejde,« siger han.

Investeringshorisonten er typisk tre-fem år. Du kan læse mere om strategien bag fonden her.

Læs også: Sådan har danske investeringsfonde klaret sig i 2020 – særligt én type stormer frem

Læs også: Rekordmange investeringsfonde på markedet: Særligt én type er populær