Henter kommentarer

Sidst endte det i et bjørnemarked - aktiechef har klar opfordring


Hvis du overvejer at købe op i de danske aktier, der faldt kraftigt torsdag, bør du måske overveje det en ekstra gang.

Der er ingen garanti for, at aktierne ikke kan fortsætte længere ned, lyder det fra Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen.

»Man skal forberede sig på en periode med mere turbulens end det, som vi har oplevet tidligere. Derfor bør investorer heller ikke styrte ud og købe flere aktier,« vurderer Jacob Pedersen.

Læs også: Det kan forklare, hvorfor danske aktier falder

Det sker, efter danske aktier på stribe raslede ned torsdag. Det ledende danske aktieindeks - C25-indekset - faldt 3,1 pct. til 1887,622. Det er ifølge MarketWire det syvende største fald, siden indeksets blev skabt i 2016.

Kursfaldene er en reaktion på, at den amerikanske centralbank onsdag fremlagde referatet fra dets seneste rentemøde. Her stod det klart, at flere Fed-direktører er parate til at reducere Feds balance (via salg af obligationer).

Læs også: Aktiechefen forudså, hvad der vil ske – det tror han venter os nu

Jacob Pedersen hæfter sig ved, at sidste gang den amerikanske centralbank gik fra at pumpe penge ind i markedet til at trække penge ud, sendte det amerikanske aktier ud i et bjørnemarked. Vi taler om brede kursfald, hvor aktierne falder mere end 20 pct.

»Sporene fra 2018 skræmmer stadig og med de nye meldinger fra Fed, er der større risiko for kursfald. Derfor er det her ikke et signal om, at man skal eksponere sig mere mod aktier,« mener aktieanalysechefen.

Læs også: Hvad betyder bear- og bull-market?

 

De nye meldinger om at reducere Feds balance har overrasket markedet, og det får det til at løbe koldt ned ad ryggen på investorer, der kan huske, hvad der skete 4. kvartal i 2018, forklarer aktieanalysechefen.

Her gik centralbankerne på globalt plan fra at pumpe penge ind på finansmarkederne til at trække penge ud af finansmarkederne – faktisk på grund af Feds reduktion af balancen. Dengang var konsekvensen et fald på det amerikanske aktiemarked på 20 pct. inden for få måneder,« forklarer han.

Læs også: Storbank: Derfor er Novo Nordisk-aktien billig ved den her pris

Han hæfter sig ved, at det danske aktiemarked - målt på C25-indekset - torsdag faldt mere end andre markeder i Europa. En lignende udvikling så man i 2018, bemærker han.

»Det så man også i 2018, hvor danske aktier faldt ret kraftigt i oktober. Dengang faldt det danske marked forud for det amerikanske marked, der målt på S&P 500 først for alvor faldt i december. Om vi er ved at se en gentagelse? Det er en frygt, som jeg godt kan have,« udtaler han.

Han understreger dog, at det danske aktiemarked er dyrt prisfastsat og rentefølsomt, og det er de dele af markedet herhjemme, som bliver ramt. Det kan forklare, hvorfor danske aktier falder mere end europæiske aktier.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Strateg: 'Det her er en af de ting, som jeg synes, at du skal købe'

Læs også: 3 billige aktier til 2022: 'Aktien er voldsomt undervurderet'