Henter kommentarer

Det kan forklare, hvorfor danske aktier falder


Danske aktier bliver torsdag kastet ud i markante fald.

Flere elementer kan forklare kursfaldene, fortæller Nordnets investeringsøkonom Per Hansen. Det sker, efter det toneangivende danske aktieindeks – C25-indekset – falder op mod 2,6 pct.

Læs også: Aktiechef: Value-aktier kan agere sikker havn

»Vi har mange aktier, der falder meget. De danske kursfald skyldes efterdønningerne fra USA onsdag, og at visse danske selskaber har en prisfastsættelse, der gør dem sårbarer, når der kommer meget fokus på prisfastsættelsen,« forklarer Per Hansen.

Han understreger, at danske selskaber bredt set gør det godt, men det har også betydet, at prisen på deres aktier er blevet sendt i vejret. Det gør, at investorer med danske aktier kan få slag, når markedet i højere grad fokuserer på om aktierne er dyre eller billige.

Læs også: Aktiechefen forudså, hvad der vil ske – det tror han venter os nu

Han vurderer samtidig, at danske aktier bliver ramt af en rotation i markedet, hvor investorerne går ud af vækstaktier, som dækker over aktier i selskaber, der forventes at skabe stor indtjening i fremtiden. Det har fået fornyet fokus, efter referatet fra det seneste rentemøde i den amerikanske centralbank blev offentliggjort onsdag aften. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Storbank: Derfor er Novo Nordisk-aktien billig ved den her pris

I USA er gælder det især teknologiaktierne, mens det i dansk sammenhæng dækker over en lang række af selskaberne inden for sundhedssektoren. Det tæller blandt andre biotekselskabet Genmab og medicovirksomheden Ambu.

»Jeg tror ikke, at investorerne er godt nok forberedte på, hvad stigende rente betyder for aktiekurserne. Mange investorer har aldrig oplevet, hvad stigende renter betyder for aktierne, fordi siden Finanskrisen kun har oplevet faldende renter.«

Læs også: Populær aktie er faldet kraftig: 'Jeg kunne godt finde på at købe mere'

»Hvis man ser på aktiemarkedet, så har der samtidig aldrig været så mange investorer, der køber aktier, fordi aktierne stiger fremfor på grund af fundamentalerne. Hvis årsagen har været, at de købte fordi de steg, så er det også forventeligt at de sælger, når aktierne falder.«

Han understreger, at det indtil videre er opfattelsen af, hvad stigende renter kan betyde for aktierne, der har skabt turbulens på aktiemarkedet og ikke, at renterne er steget særlig meget.

Læs også: Pensionskæmpe: Tretten bud på 2022

Det kan godt være, at det nogle steder gør ondt i porteføljen, men vi står stadig ved bunden af bjerget og kigger op. Vi er ikke begyndt endnu, udtaler han med henvisning til, at den bebudet stramning af pengepolitikken fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Strateg: 'Det her er en af de ting, som jeg synes, at du skal købe'

Læs også: 3 billige aktier til 2022: 'Aktien er voldsomt undervurderet'