Henter kommentarer

Selv efter kæmpe nedtur i Vestas: Aktien er faktisk blevet dyrere


Selvom Vestas-kursen er raslet ned, så er aktien faktisk blevet dyrere.

Det påpeger Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen om den danske vindmølleproducent. Vestas-aktien er faldet mere end 36 pct. i løbet af de seneste 12 måneder, men aktien er faktisk blevet dyrere. Investorer skal passe på med ikke at blive snydt af en aktiekurs, der er faldet, forklarer Jacob Pedersen. Målt på det populære nøgletal P/E (price/earning), er vindmølleaktien faktisk blevet dyrere.

Læs også: Novo vil forkæle investorerne - udbytteregn og aktietilbagekøb på vej

Det er et mål for, hvor meget du betaler for en krones overskud efter skat, hvis du køber aktien. Når der er tale om en forward P/E-værdi, er der tale om den forventede indtjening for det indeværende år.

»Selvom Vestas-aktien er faldet i kurs, så er Vestas-aktien blevet dyrere, fordi aktien har fået en højere prisfastsættelse målt på en forward P/E-værdi. Det er, fordi E'et (indtjeningen, red.) er faldet kraftigere end P'et (aktiekursen),« forklarer Jacob Pedersen.

Læs også: Svensk storbank om C25-selskab: 'Værd at tage et sats på aktien'

Det er en konsekvens af, at den danske vindmøllegigant med hans ord er havnet i »den perfekte storm«. Coronanedlukningerne har betydet, at vindmølle-byggeklodserne ikke ankommer til produktionshallerne til tiden. Det skaber forsinkelser som ringe i vandet hos et selskab, der i forvejen er udfordret af højere priser på råvarer og transport.

Det har slet ikke hjulpet, at vi er på vej væk fra en tid, hvor pengene stort set har været gratis med nulrenter. Pengene har været brugt mere letsindigt, og investorerne har i langt højere grad været parate til at købe aktier i selskaber, der først om lang tid ventes at gode tjene penge, forklarer aktieanalysechefen.

Læs også: Milliardforvalter: Dette er den billigste C25-aktie

»Investorer har været villige til at betale for noget, der var mere luftigt, for eksempel i selskaber, der har deres indtjening langt ude i fremtiden. Dem har vi mange af herhjemme, altså selskaber med en høj P/E-værdi,« udtaler Jacob Pedersen og tilføjer:

»For Vestas har det ændret, hvad investorer er villige til at betale for indtjeningen.«

Hvorfor er aktiekursen, altså P'et, så ikke faldet mere end indtjeningen?
»Det skyldes, at investorerne kan se noget kvalitet i selskabet. De har en forventning om et løft i indtjeningen – ikke i 2022 – men nok fra 2023 og længere frem. Hvis du køber Vestas-aktier, så skal du vide, at Vestas-aktien er dyr,« udtaler Jacob Pedersen.

»Folk med Vestas-aktier må have en forventning om, at det er et selskab i en spændende branche med nogle spændende vækstudsigter, der kan give Vestas et indtjeningsløft, som kan retfærdiggøre en højere aktiekurs.«

I har en købsanbefaling på Vestas-aktien. Hvad skyldes det?
»Vi har en forventning om, at der vil komme en vending i nyhedsbilledet i løbet af 2022. Vestas er ved at hæve priserne på dets møller og services, og vi forventer, at selskabet får en højere ordreindgang. En normalisering af situationen på fragtmarkedet vil sammen med det andet, påvirke Vestas indtjening markant i den rigtige retning,« udtaler Jacob Pedersen.

Læs også: Nordea: På et tidspunkt vender det – denne periode er en købsmulighed

Læs også: Aktiechef: Dette er det vigtigste nøgletal