Henter kommentarer

Sydbank om danske aktier: Overfladen skjuler særlig risiko


Et kig under overfladen viser, at en lang række danske selskaber kan stå over for et alvorligt indtjeningshug.

Det er vurderingen fra Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen, der i et analysenotat har set på, hvordan lønstigninger vil trække indtjeningskraft ud af de 17 største danske børsnoterede selskaber.

Selskaber over hele verden bliver nemlig udfordret af inflationsramte ansatte, der vil kompenseres for et massivt reallønsfald i 2022, forklarer Jacob Pedersen.

Læs også: Kendt investor ville købe aktien nu - det mener analytikerne om Rockwool-aktien

For ham at se ville en lønstigning på 5 pct. have sænket selskabernes 2022-resultater af primær drift med 5 pct.

»Det er håndterbart for gruppen af danske aktier som helhed, men et kig under overfladen understreger, at flere selskaber med lav indtjening kan stå til et alvorligt indtjeningshug fra de høje lønstigninger, der lige nu forhandles på plads,«

»Genmab slipper billigst som følge af selskabets få medarbejdere og begrænsede lønomkostninger. Så følger gruppen med Novo Nordisk, Nordea, DSV, Tryg og Coloplast, der alle ville have oplevet et mærkbart – men også håndterbart indtjeningsfald på maksimalt 5 pct.,« forklarer han.

Stigende løn gør ifølge Sydbank mere ondt på Danske Bank, A.P. Møller – Mærsk, Vestas og Lundbeck, der ifølge banken alle ligger i kategorien med fald på 5-10 pct..

De negative effekter af lønstigningerne tiltager, når vi ser på Rockwool, SAS og Demant. Disse selskabers 2022-indtjening ville have været 10-15 pct. lavere.

Høreapparatselskabet Demant er ifølge ham topscorer i negativ forstand, når man ser på, hvad lønomkostningerne udgør af omsætningen. Demant er »bemærkelsesværdigt« tungere på lønomkostningerne end konkurrenten GN Store Nord, bemærker aktieanalysechefen.

Nedenfor ses det indtjeningsfald, som selskaberne ville have oplevet i 2022 ved en lønstigning på 5 pct.

Højest 5 pct.: Genmab, Novo Nordisk, Nordea, DSV, Tryg og Coloplast

5-10 pct.: Danske Bank, A.P. Møller – Mærsk, Vestas og Lundbeck,

10-15 pct.: Rockwool, SAS og Demant

»Store lønstigninger ville have gjort det langt største indhug i 2022-resultaterne hos Ambu, Bavarian, FLSmidth og GN Store Nord,« påpeger Jacob Pedersen og fortsætter:

»Alle selskaber er belastet af lav eller ligefrem negativ indtjening – og så får de ekstra lønudgifter ekstra høj vægt.«

Resultaterne fra danske selskaber afhænger dog også af det enkelte selskabs evne til at sende omkostningsstigningerne videre til kunderne i form af prisforhøjelser,

»Det bliver en balancegang for selskaberne at kompensere for lønstigningerne uden at miste markedsandele i 2023,«

Læs også: Naturgaspriserne dykker: Det er også godt nyt for elprisen

Læs også: Saxo Bank: 3 ting, du skal holde øje med i dag