Henter kommentarer

Udenlandske investorer genvinder troen på Danske Bank - kursen kan fordobles


Bedst som Danske Bank er havnet i en møgsag på grund af fejlbehæftet inddrivelse af gammel gæld, så kan bankens aktionærer lune sig på en vigtig melding fra Danmarks Nationalbank. Store institutionelle investorer fra udlandet fortsætter med at øge ejerandelen af Danske Bank.

I juli måned var den udenlandske ejerandel på 33,2 pct. mod 32,2 pct. i juni, viser tal fra Nationalbanken ifølge børsmægleren ABG Sundal Colliers erfarne bankanalytiker Mads Thinggaard.

I videoen ses udviklingen i markedsværdien for Danske Bank og de resterende banker i OMX CPH Banks GI-indekset. Videoen er lavet via Flourish Studios.

Han kalder udviklingen for et vendepunkt for Danske Bank, der har måttet se de udenlandske investorers ejerandel gå fra mere end 50 pct. af aktierne til nu omkring en tredjedel over de seneste år.

»Vi anser de udenlandske investorers bevægelser for afgørende for kursudviklingen i Danske Bank, Jyske Bank og Sydbank. Derfor anser vi også de udenlandske investorers flugt fra Danske Bank som en vigtig faktor i den nedtrykte kurs, om end den underliggende bekymring for den estiske hvidvask og udfordringer med forretningsmodellen også tynger,« siger Mads Thinggaard.

I løbet af sommeren lykkedes det aktien at handle over kurs 100 efter det voldsomme dyk i foråret. I løbet af august er kursen sivet tilbage under 100 og investorerne er nede med 10,5 pct. set over hele 2020. Et klassisk mål for vurderingen af prissætningen i banker er kurs/indre værdi der ligger i 0,53. Med andre ord vil investorerne kun betale 53 øre for en andel på 1 kr. af den bogførte egenkapital. Prissætningen følger andre danske banker som Jyske Bank og Sydbank, der også handles til »halv pris«.

Mads Thinggaard bemærker imidlertid, at de udenlandske investorer ikke har rykket væsentligt i hverken Sydbank eller Jyske Bank. Til gengæld kan bevægelsen ind i Danske Bank være et vendepunkt.

»Vi ser nu en mulighed for, at udenlandske investorer er på nippet til for alvor at gå ind i aktien trukket af den nye ledelse og en ny strategi, der skal ændre banken markant ved at nedbryde siloer og øge effektiviteten,« siger Mads Thinggaard.

Tilbage står stadig Estland-spøgelset og truer med milliardstore bøder.

»Danske Bank søger forlig på for den estiske hvidvasksag på et globalt plan og udfaldet er usikkert,« siger Mads Thinggaard.

For nyligt blev et stort anlagt søgsmål mod banken fra flere store investorer afvist af dommer Valerie Caproni fra den magtfulde domstol i Southern District of New York. Begrundelsen var at sagsøgeren ikke formåede at rejse anklager over "det spekulative niveau«, skriver FinansWatch.

Tilbage står stadig den store sag med de amerikanske myndigheder.

»Hvis Danske Bank kan komme bare tæt på at nå målet om en egenkapitalforretning på 9-10 pct. i 2023 og hvidvasksagen afsluttes på rimelig vis, så kan en fordobling af aktiekursen over de kommende 3-5 år ikke udelukkes,« siger Mads Thinggaard.

Læs også: Teknisk set: Tre nordiske banker - det viser kurverne

Læs også: Se listen: 5 spændende børsnoteringer