Henter kommentarer

Ugens aktie: 'Robust langsigtet vækstevne'

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Ugens aktie, Demant, har overstået det store afbræk, som opstod ved et hackerangreb i september.

Belastningen skønnes til 550 mio. kr. netto. Men der er et efterslæb ind i 2020 på yderligere 100-150 mio. kr., så nedbruddet trækker skin. Ledelsen er synligt rystet over omfanget, som til gengæld har været et wake-up-call, der har skabt ny kampgejst hos medarbejderne.

Kernepunktet i ravagen ser ud til at være et afbræk i udrulningen af de netop lancerede produkter. Nu skal salgsindsatsen styres stramt med hurtig reaktionsevne i forhold til konkurrenternes adfærd. Op på beat’et kort fortalt.

Heldigvis er Demant produktmæssigt fuldt på højde med sine skarpeste konkurrenter, dvs. Sonova, GN ReSound og WS Audiology (Widex-Sivantos). Forskellene i deres kundetilbud ser ud til at fokusere på de praktiske funktioner (brugervenlighed), bløde værdier og engagementet i forhandlerleddet (dispensers). Demants hovedmærke Oticon har netop lanceret et nyt slogan: Life-changing technology i stedet for People First.

Opgjort på antallet pr. styk, er markedet samlet vokset med 4 procent om året. Nye markeder har dog endnu ikke haft takeoff, og de gamle I-lande udgør stadigvæk over 85 procent af markedet.

Asiens andel udgør kun 8 pct., på trods af at halvdelen af verdenspopulationen lever her, og der er et stigende antal af ældre med nedsat hørelse. Det udækkede behov må være enormt, men det kræver lavere priser.

Strukturen blandt udbyderne er låst fast efter WS-fusionen, idet myndighederne næppe vil tillade yderligere konsolidering. Aktørerne kan derfor lige så godt acceptere situationen og bevare hver sit fokus på indtjeningen. Det er imidlertid ikke ensbetydende med fred og ingen fare.

En helt ny aktør kan dukke op, og her er Kina kendt for en aktiv industripolitisk indsats. En vej ind i dette nichemarked kunne være opkøb foretaget af en stor koncern med blik for det langsigtede vækstpotentiale.

Andre vinkler

En anden spændende vinkel er, at et høreapparat som elektronisk device er placeret på kroppen og kan benyttes til at måle puls mv. - altså let anvendelig passiv overvågning. En helt ny retning er under udvikling, nemlig integration med it, telefoner, TV og lydanlæg.

Ændringer i detailleddet ser også ud til at være på vej. Sonova har satset offensivt på opkøb af butikskæder. Demant går mere forsigtigt frem, og GN ønsker at beholde en ren profil som fabrikant. Risikoen er, at man simpelthen kan miste adgangen til salg.

I USA søger man fra politisk side at gennemtrumfe generelle reformer for at gøre salgsleddet mere frit i forhold til fabrikanterne, så der kommer øget konkurrence på prisen. Tilsyneladende søger udbyderne at forsinke/komplicere forløbet for at vinde tid og udvande gennemslagskraften, men pilen peger nedad for leverandørerne.

Lyspunktet hos Demant er robust langsigtet vækstevne i salget af høreapparater og stor fremgang for Oticon Medical’s avancerede produkter. Måleudstyr til hørelse klarer sig også fint. I år er der udsigt til et tigerspring i omsætningen efter hacker-afbrækket i 2019. Desuden har man overtaget en del af Sennheiser (headset mv.), der nu kaldes OPUS. Demant og GN er dermed ved at blive parallelle, men Demant er markant større i høreapparater og langt mindre i headset end GN.

På aktiemarkedet er børsværdien næsten ens med 54 mia. kr. for Demant (224) og 48 mia. kr. for GN (373,5).

William Demant Fonden ejer dog 57 pct. af Demant, mens GN ikke har nogen storaktionær.

Børsmæssigt er GN derfor 2 x Demant. For 2020 skønner vi P/E 23 for Demant og 30 for GN.

Styrker

Teknisk er produkterne helt i top, og R&D-udgiften svarer til 7,5 procent af omsætningen. Man har opbygget en solid stilling inden for måleudstyr og tilsvarende med Oticon Medical. Langsigtet commitment til afhjælpning af høretab er grundtanken. Markedsandelen giver en 2. plads, og stordriftsfordelene herved benyttes til at finansiere produktudvikling, der presser konkurrenterne.

Svagheder

Kravene til kvaliteten af hardware og software er meget høje, og som markedsleder er man placeret i front og må hele tiden påtage sig en stor fremadrettet udgiftsindsats inklusive valg af teknologi. Høreapparater er et nichemarked, og man er afhængig af forhold for tilskud, støtte mv. Egne butikker giver en mindre fleksibel struktur end GN, og lønandelen er helt oppe på 43,7  procent af omsætningen.

Muligheder

Meget store vækstmuligheder i nye lande (Asien). Udsigt til tidligere start på brug af høreapparater i de kommende år pga. øget opmærksomhed om høreproblemer, stigende velstand og unges overbelastning af deres hørelse ved omfattende brug af headset. De nye Medical produkter (benforankrede høresystemer og cochlear implantater) er i startfasen med udsigt til vækst og indtjening.

Trusler

Politiske indgreb i USA kan føre til skærpet konkurrence og prispres. Det ved fusion nydannede WS Audiology vil efter en fase med integration få fornyet styrke, og selskabet må påregnes børsnoteret i løbet af få år. En eventuel invasion udefra (opkøb) i høreapparatindustrien kan reducere Demants nuværende styrkemæssige fordele.


Lau Svenssen ejer aktier i Demant (og ligeledes i GN) Hver fredag bringer vi en fundamental analyse af en aktie i samarbejde med Aktieinfo. Analysen udarbejdes af John Stihøj, som har mangeårig erfaring fra den finansielle sektor, og Lau Svenssen, kendt fra bl.a. »Millionærklubben« hos Euroinvestor. Lau Svenssen har beskæftiget sig med aktieanalyse siden 1978.

Læs også: Ugens aktie: Novozymes - her mulighederne

Læs også: Ugens aktie: NNIT - her er styrkerne og svaghederne

Du finder Millionærklubben her