Henter kommentarer

Ugens aktie: NNIT - her er styrkerne og svaghederne

PR-foto
PR-foto Foto: NNIT
Vis mere

Selskabet kom ved en fejl til at frigive sit Q4-regnskab mandag i denne uge. Den fulde ordlyd præsenteres først 29. januar. Indtjeningen fra driften faldt i fjerde kvartal med 24 procent, og nettoresultatet ender 31 procent lavere. For året som helhed blev der en nedgang fra 236 til 183 mio. kr. på bundlinjen.

Balladepunktet er reduceret aktivitet for NNITs gamle moderselskab, Novo Nordisk. Salget faldt fra 323 til kun 237 mio. kr. (-27 procent) i 4. kvartal, og andelen nåede ned på kun 30 procent. Heldigvis har NNIT stor fremgang (+ 22 procent) fra tilsvarende opgaver for andre life science-firmaer. I dette segment ligger selskabets kernekompetencer. Salget til andre erhverv voksede også pænt med +9 procent. Pandora vil dog skifte til en anden leverandør, men omvendt har man fået Radius som ny kunde.

Overordnet set er der godt styr over virksomheden og overhead-omkostningerne. Salgsnedgangen relateret til Novo Nordisk har dog været større/hurtigere end påregnet, og derfor er organisationen ikke blevet trimmet tidligt nok. Her truer en ny fare. Ultimo 2020 udløber den største aftale med Novo Nordisk, der dækker it-håndtering af driften mv. Ledelsen forventer at kunne fastholde disse opgaver, og dermed burde et holdbart niveau blive nået for omsætningen med denne kunde - formentlig rundt 25 procent af NNITs omsætning. Det gamle moderselskab har ikke behandlet sin datter nænsomt siden børsnoteringen. Hensigten synes mere end opfyldt: NNIT skal kunne stå på egne ben.

Teknisk står NNIT stærkt med it-løsninger til at dække medicinalbranchens høje krav for sikkerhed og dokumentation, herunder EU’s nye krav om ”tracking” af hver enkelt pakning. NNIT har hele tiden været indrettet på at betjene life science og ligget i front. Kravene er nemlig i top for Novo Nordisks injektionspræparater (insulin, Victoza, væksthormon, NovoSeven). Nu er almindelige tabletter også blevet omfattet af stramme regler, og det er formentlig grundlaget for den store fremgang i salget til andre kunder. Spørgsmålet er, om NNIT kan fastholde fordelen af Novo Nordisk som Launch Customer? Det sponsorer udviklingen af nye it-løsninger, der så efterfølgende kan benyttes til at betjene andre kunder.

Perspektivet fremover er, at NNIT skal fokusere endnu mere på sine avancerede it-løsninger (software) til kunder indenfor life science. I anden omgang kan man søge at benytte platformen i andre brancher med høje krav til sporbarhed og sikkerhed. Det vil være produkter med en relativ høj pris, eller også skal man udvikle billige light-udgaver til eksempelvis friske fødevarer. Selskabet har selv oplyst, at man kun har 350 kunder, så der burde være masser af salgsmuligheder.

I år rammes selskabet med fuld vægt af lavere aktivitet for Novo Nordisk. Pandora-opsigelsen vil fjerne tre fjerdedele af sidste års indtægt herfra. Omsætningen vil falde med 4-8 procent, og overskudsgraden bliver også lavere med et tal på 6-8 procent, siger ledelsen i sin guidance. Et nettoresultat på 160 mio. kr. (EPS 6,4 kr.) virker på baggrund heraf realistisk. Tidligere lå overskudgraden på 10 procent som niveau, og det var faktisk lavt for et it-selskab. Nu skal der fokuseres på salg med stærke software-løsninger som spydspids. De mindre givtige opgaver med it-drift kan bruges til at beskytte forholdet til gode kunder.

Relativt høje investeringer vil indebære, at det frie cash flow bliver lavt i år. I 2020 skal NNIT vende skuden og frem for alt undgå at miste den store driftsaftale med Novo Nordisk.

Aktiekursen har vist store udsving siden børsintroduktionen på 150. Efter en rolig startfase røg aktien helt op i 280, for så at falde tilbage til intervallet 150-200. Så fremkom der et modsat forløb med en voldsom nedtur til et bundpunkt ved 70. Forsøget på en ny optur led så havari ved 125, og prisen er nu 110. Som placering er aktien imidlertid langsigtet i sine positive egenskaber.

Styrker

Stærk it-platform inden for løsninger rettet mod at opfylde medicinalindustriens høje krav til sikkerhed og sporbarhed. Kapacitet til at håndtere krævende kunder 24/7 giver stordriftsfordele. Stabil kundekreds med en langsigtet profil.

Svagheder

Novo Nordisk er fortsat den afgørende kunde, selvom andelen af omsætningen nu er faldet til 30 procent. Man arbejder med kundespecifikke løsninger og ikke salg af standardsystemer. Stor hardware-kapacitet giver en investeringstung og ufleksibel struktur i serviceringen af kunder døgnet rundt.

Muligheder

Lav markedsandel giver plads til ekspansion i life science-segmentet. Overførsel af disse it-platforme til brug for mere almindelige produkter, hvor der med tiden vil blive stillet krav om at kunne følge en vare helt tilbage til udgangspunktet. Udvidet markedsdækning via opkøb.

Trusler

Worst case er manglende forlængelse af den store driftskontrakt med Novo Nordisk. Det vil ramme kapacitetsudnyttelsen og kræve store nedskæringer. Konkurrenter udgør generelt den største trussel, og de kan bevidst prøve at presse prisen (for) langt ned på en forlænget aftale. Her er NNIT sårbar. Man skal formå effektiv startup af it-løsninger hos nye kunder uden for store udgifter.

 

Lau Svenssen ejer aktier i NNIT. Hver fredag bringer vi en fundamental analyse af en aktie i samarbejde med Aktieinfo. Analysen udarbejdes af John Stihøj, som har mangeårig erfaring fra den finansielle sektor, og Lau Svenssen, kendt fra bl.a. »Millionærklubben« hos Euroinvestor. Lau Svenssen har beskæftiget sig med aktieanalyse siden 1978.

Læs også:  Pandoras fremtid er som global guldsmed - ikke som vækstraket

Læs også:  Equinor – attraktiv udbytteaktie med upside fra sort og grøn energi

Du finder Millionærklubben her.