Henter kommentarer

Ugens aktie: 'Verdensførende og fleksibel'

Foto: PR-foto: Erik Hansen, Ritzau/Scanpix
Vis mere

Det forventede opsving i ordreindgangen fra nye store projekter lader fortsat vente på sig. Håbet om et løft er blevet udskudt gang på gang, men tidens gang med nedslidning og vækst må jo snart give gevinst.

Heldigvis går det godt inden for service, der står for 52 % af omsætningen og har højere margin og lavere risiko end store projektopgaver med helt nye anlæg. Problemet er bare, at det er nødvendigt at have en solid markedsandel af nye anlæg for at opnå hovedparten af den efterfølgende strøm af opgaver med service og opgraderinger.

Der er også en stor forskel i de to sektorers indtjening og vækst med bedst forhold for mineraloparbejdning, mens det oprindelige virkefelt med cementfabrikker arbejder i et hårdere marked.

FLSmidth’s styrke ligger i høj kvalitet og driftssikkerhed sammen med et lavt energiforbrug.

Behovet for mineraler styrer efterspørgslen, og prisen på de forskellige metaller er afgørende.

Etablering af helt nye miner (green field investeringer) har et langstrakt forløb med besværlige godkendelser hos myndigheder, og rentabiliteten før GO beslutning skal vurderes ud fra forventede salgspriser mange år ud i fremtiden. De ledende mineselskaber sidder solidt på jernmalm og kobber, men der er mange aktører i andre råmaterialer. Industrimetaller følger konjunkturerne, men der er forandringer på vej.

Kobber bliver nemlig central for den grønne omstilling, hvor el-drevne biler, maskiner, færger mv. udbredes. Sjældne mineraler udgør et nyt marked med samme karakter. Guld har sit eget isolerede marked og styres af prisen. Endelig er der bløde varer som kunstgødning og kul, hvor forbruget af sidstnævnte nu stagnerer. Genbrug er et muligt nyt segment.

Forløbet af 2019 har været lidt skuffende, og der er strammet op på organisationens evne til at udføre opgaverne til tiden med den ønskede kvalitet og indtjening. En interessant cementaftale er netop indgået i Vietnam om et tæt samarbejde med selskabet VICEM om nye miljøvenlige metoder.

I Rusland har man fået en rekordstor ordre på 1,7 mia. kr. på møller til kobberproduktion. Der er et enormt marked i Rusland for moderne udstyr fra begge divisioner, men det er ikke nogen normal markedsøkonomi. FLSmidth har dog fået gang i salget trods den vestlige handelsboykot.

Udsigten for 2020 er et uforandret niveau i omsætning, men opgaverne vil give lidt højere margin (mere service). Skatten var usædvanlig høj i 2019, og vi estimerer derfor et markant større nettoresultat på 950 mio. kr. (775). Indtjening pr. aktie kan dermed stige fra 15,5 til 19 kr.

Udbyttet justeres ned fra 9 til 8 kr. Egenkapitalens forrentning skønner vi til 10,0 % mod 9,1 % i 2019.

P/E (2020E) er lav med kun 13,5 ((264-8)/19). Udførelsen af opgaverne indebærer dog høj risiko omkring projektgennemførelsen og den driftsmæssige performance af de opførte anlæg.

FLSmidth’s attraktionsværdi for investorer drejer sig om noget langt mere spændende end en lav P/E og målsætningen om et markant højere afkast (ROCE) på over 20 % (10,9 % i 2019).

Man har nemlig lanceret en plan om at blive leverandør af bæredygtige løsninger til mineraludvinding og cementproduktion. Miner belaster nærområdet hårdt. Cement kræver energi i roterovnene.

Begge bruger masser af transport. Ideen er at overhale konkurrenterne ved at tilbyde kunderne helt nye og bæredygtige metoder. MissionZero projektet har 2030 som tidsramme for målene men med løbende ibrugtagning af nye metoder og udstyr.

Her rammer man mineselskabernes bløde punkt. Vale har i Brasilien haft en regulær katastrofe med sammenbrud af en dæmning, og det har udløst voldsom kritik.

Nu kan FLSmidth tilbyde løsninger, så vand genbruges og slamdepoterne håndteres aktivt. Store opgaver med det nye koncept kan komme allerede i år. Tilsvarende udleder cementproduktion ud over energiforbruget en enorm
mængde CO 2 fra selve kalken. Hvis lagring af CO 2 i undergrunden tillades (og det er et rent politisk spørgsmål, men det har miljøforkæmperne hidtil forhindret), står FLSmidth perfekt positioneret ved de rygende skorstene og kan medvirke.

I forhold til ESG-profil må FLSmidth med MissionZero kunne få stor opbakning fra de stadig flere miljøvenlige kapitalforvaltere. De skal dog først opdage selskabets nye grønne image.

Derfor får private investorer chancen for at komme først.

Styrker

Selskabet er verdens førende ingeniørfirma inden for cementproduktion og angående en række delopgaver i mineralforarbejdning. De vigtigste råvarer er kobber, guld, kul og jernmalm.

Høj kvalitet, levetid og lavt energiforbrug kendetegner firmaets maskiner og procesudstyr. Man benytter underleverandører til maskinfremstilling, montage og byggeopgaver. Derfor har man en asset light struktur, hvilket giver fleksibilitet.

Svagheder

Produktsortimentet dækker ikke alle behov hos mineselskaberne, og det åbner adgang for konkurrenter. Prisudsving for råvarer påvirker hurtigt efterspørgslen.

Både miner og nye cementfabrikker (vækstbehov) opføres typisk i emerging markets, hvor der er risiko for afbræk.

Store projekter kan strække sig over 2-3 år, og det indebærer betydelig risiko omkring færdiggørelsen (tid, kvalitet, udgifter).

Muligheder

Miljøbelastende råstofudvinding søges udført med nye bæredygtige metoder. Det kræver mere avanceret udstyr, og derved kan man skubbe konkurrenterne væk.

En bølge af fornyelse af miner kan være på vej ud fra sikkerhedshensyn og forureningsrisiko. En fornyelse i cement vil komme på sigt, og her skal energiforbruget nedbringes eller gøres grønt.

Trusler

Konjunkturnedgang, prisfald på råvarer og højere rente (byggeaktiviteten i vækstlande) kan påvirke behovet for udstyr fra FLSmidth.

Priskonkurrence fra især den store kinesiske konkurrent er et konstant problem. Man har store garantiforpligtelser omkring maskinudstyrets effektivitet og holdbarhed.

Da problemer kan dukke op efter et stykke tid, vil udgiften til retrofit blive meget stor.

Hver fredag bringer vi en fundamental analyse af en aktie i samarbejde med Aktieinfo. Analysen udarbejdes af John Stihøj, som har mangeårig erfaring fra den finansielle sektor, og Lau Svenssen, kendt fra bl.a. »Millionærklubben« hos Euroinvestor. Lau Svenssen har beskæftiget sig med aktieanalyse siden 1978.

Både Lau Svenssen og John Stihøj ejer aktier i FLSmidth.

Læs også: Ugens aktie: Demant: 'Robust langsigtet vækstevne'

Læs også: Ugens aktie: Novozymes - her mulighederne

Du finder Millionærklubben her