Henter kommentarer

| Opdateret

Ung investor: Sådan får jeg maksimeret mit afkast


Millionærklubbens Junior Board hjælper Millionærklubben med at blive klogere på alt det, der foregår blandt unge investorer.

Boardet bidrager med viden fra egen verden, og indgår aktivt i debatter, der kan gøre os alle sammen klogere på investering, fremtiden og tendenser blandt unge. Fremover vil du kunne møde medlemmer fra boardet i Millionærklubben og på Euroinvestor.

William Richards er 22 og kommer oprindeligt fra Solrød Strand men bor for tiden i London, hvor han studerer BSc på London School of Economis. Når William Richards investerer, sker det typisk i enkeltaktier eller ETF'er, og han har delt sin portefølje op i flere forskellige tidshorisonter, så han får spredt sin risiko og maksimeret sit afkast.

Hvornår begyndte du at investere?
»Jeg startede, da jeg gik i 1.g, så det er nok en fire eller fem år siden, da jeg lige var blevet 18.«

Hvor kommer interessen fra?
»Det var ikke én enkelt ting, der fik mig i gang. Men den største del af interessen er nok hovedsageligt kommet fra min far. Han kommer selv fra finansverdenen og har arbejdet i forsikringsbranchen hele livet. Han har altid fortalt mig, hvor vigtigt det er at lade ens penge arbejde for sig. Det var nok det, der for alvor gav mig inspirationen til at komme i gang, da jeg var 18.«

»I dag snakker jeg stadig meget om aktier med min far, men nu er det nok mig, der er inspirationen for ham og ikke omvendt.«

Hvad er din strategi?
»Overordnet set er jeg nok en fundamental investor, men min tidshorisont kan variere. Jeg har delt min tidshorisont op i tre dele – en langsigtet, jeg definerer som mellem 5 og 10 år, en mellemlang, som er mellem 1 og 5 år, og til sidst en kortsigtet, der kan være alt fra mellem et par dage til max seks måneder.«

»Min langsigtede portefølje indeholder typisk tunge megatrends som for eksempel ishares Global Water ETF. Den følger virksomheder, der har med vand som mangelvare at gøre. Den mellemlange del er mere til enkeltaktier, jeg synes, er gode at have i en kortere årrække, men hvis langsigtede potentiale jeg ikke er 100 pct. overbevist om.«

»Jeg har valgt at gøre det sådan, fordi jeg gerne vil have det bedste fra alle verdener, og jeg synes også, dét at dele min portefølje op gør, jeg får maksimeret mit afkast og samtidigt spredt risikoen mest muligt. Min kortsigtede del af min samlede portefølje kalder jeg også for »bet-delen«, og den udgør nok 7-10 pct. af alle mine investeringer. I den har jeg blandt andet tidligere investeret i Norwegian, da de var nær falderebet. Ingen vidste, om de ville gå konkurs eller blive reddet af den norske stat, så for mig var det er lidt som at spille roulette.«

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Jeg er ikke bange for at handle og trykker tit på knappen, men det sker lidt i perioder. Har jeg meget at se til, holder jeg mig fra det, for jeg vil ikke misse at kunne komme ud af en bestemt aktie, når den rammer en rigtig kurs.«

Handler du enkeltaktier, ETF’er, indeks eller fonde?
»​Min langsigtede del består blandt andet af en månedsopsparing på Nordnet, hvor der automatisk bliver sat 2000 kr. ind hver måned i forskellige ETF’er, mens min kortsigtet portefølje kun består af enkeltaktier. Størstedelen af mine investeringer er udenlandske. Vægten er størst på USA, så kommer Asien og til sidst Danmark og Europa.«

Hvilke penge investerer du for?
»​Jeg har været så heldig, at jeg har sparet mange penge op fra konfirmation, fødselsdage og fuldtidsarbejde i mit sabbatår, som jeg bruger til at investere. Jeg har overvejet at tage SU-lån, for hvis man spinner den rigtigt, kan man jo i princippet få »money for nothing«, men indtil nu har jeg måske været lidt for usikker, om det er en så god idé, som det ser ud på papiret.«

Læs også: Ung investor: Sådan investerer jeg 12.000 kr. om måneden

Hvad har indtil videre været din bedste investering?
»Jeg har haft gode oplevelser med mange af mine investeringer, men den allerbedste har nok være en aktie, der hedder Stitch Fix. Det er en amerikansk techvirksomhed, der bruger algoritmer og machine learning til at forudse, hvilket tøj forbrugerne bedst kan lide baseret ud fra en masse data. Jeg synes, virksomheden kunne noget, ingen andre gjorde. Der var meget fokus på design, og jeg tænker, det tiltalte mange travle business-mennesker, der ikke har tid til at shoppe. Det er lidt en substitut for en personlig shopper.«

»Jeg købte i kurs 30, og så fløj den op til kurs 100 over coronakrisen. Jeg fik solgt ud, og nu er den - desværre - faldet til kurs 48. Den var en del af min portefølje, der er mellemlangsigtet, og den er faldet mest tilbage på grund af den techboble, den er en del af. Jeg har overvejet at købe mere af den igen, for jeg synes, den har et langsigtet potentiale, især hvis virksomheden udvider til nye markeder i Europa.«

Har du en fordel, fordi du er ung, og har lang tid på markedet?
»Det jeg vil sige er nok, at den største fordel, jeg og andre unge mennesker på markedet har, er en meget værdifuld ressource der hedder tid. Hertil er der nemlig renters rente-effekten, som man kan få meget mere ud af, jo tidligere man kommer ind på markedet og med på bølgen.«

Læs også: Cille er 22 år og investor: Disse aktier har jeg i kikkerten

»En anden fordel er viden, for som alt andet i livet gør øvelse mester. Det er især nu som ung, det er fedt at eksperimentere, for mange sidder nok og handler med lidt ølpenge, og man kan lige så godt smide lærepengene nu end at komme ind senere og tabe et langt højere beløb.«

Hvad er dit bedste råd til en ung person, der gerne vil i gang med at investere, men mangler det sidste spark?
»​Man har en kæmpe fordel som ung, så udnyt det. Det kan være skræmmende og tidskrævende, og mange får nok tanken 'hvad hvis jeg aldrig får mine penge tilbage'. Men sæt 10-15 minutter af om dagen, hvor du bruger tid på at sætte dig ind i sagerne.«

»Tag en snak med banken, hvor du sætter en konto op med nogen aktier, du synes, er spændende. Så er der ingen tvivl om, at pengene nok skal komme rullende ind igen. For mig krævede det også noget mod, men nu er det mest af alt blevet sjovt og interessant.«

Kan du nævne en håndfuld aktier, ETF’er, eller fonde, du godt kan lide, og derfor holder særligt øje med?
»Jeg har altid en masse forskellige og spændende aktier og ETF’er på kandidatbænken eller i min portefølje.«

Læs også: Ung investor ville slå banken: Hamrede afkast op på 88 pct. sidste år

»En af dem er Equinor, tidligere Statoil, som er et kæmpe olieselskab, der er ved at lave en Ørsted 2.0. Vi har alle set hvor populære Ørsted er blevet, og jeg tror godt, at Equinor kan have ligeså stor indflydelse. Equinor har også været med til at “opfinde” den første flydende vindmølle, så det viser også lidt om virksomhedens capabilities. En langsigtet vinder i min bog. Jeg ejer aktien.«

»Jeg ejer også aktier i Palantir Technologies. Virksomheden bygger og designer software til både descriptive og predictive data analytics, som de så sælger videre til andre virksomheder. Data er virkelig ved at blive mere værd end guld, og med så mange virksomheder, der gerne vil udnytte deres data, ser jeg stort potentiale for sofistikerede værktøjer til dette.«

»Mine-ETF'en U.S Basic Materials holder jeg øje med. Den indeholder en blanding af en masse virksomheder, der har med naturressourcer at gøre. Der skal bruges en masse metaller til den grønne omstilling - både nu og i fremtiden - til alt fra vindmøller, solceller og især batterier. Selvom mining ikke er det mest bæredygtige lige nu, er der stort behov for det i fremtiden.«

Læs også: Ung investor: Derfor køber jeg flest enkeltaktier

»Til sidste vil jeg også lige nævne en virksomhed, som ikke er børsnoteret endnu, men som jeg tror kommer til at have en kæmpe indflydelse på hele vores grønne omstilling. DeepGreen laver deep sea mining, som potentielt kan være bedre for miljøet end traditionel mining. Det er dog ikke helt bevist endnu, så indtil da er det en virksomhed, jeg holder nøje øje med. Hvis det viser sig at være så godt som lovet, så er det helt klart en virksomhed, jeg vil investere i, når de kommer på børsen.«

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb

Læs også: Privatøkonom: Derfor er aktiesparekontoen attraktiv