Henter kommentarer

Boligmarkedet er brandvarmt: »Det går for stærkt«


I løbet af coronakriseåret 2020 var efterspørgslen på boliger så massiv, at priserne på alle slags boliger buldrede i vejret. Den udvikling er forsat ind i det nuværende år.

I februar steg huspriserne 1,3 pct., lejlighedspriserne tog et nøk op på 2 pct., mens sommerhuspriserne toppede listen med at stige 2,1 pct. Det afslører dugfriske tal fra Boligsiden.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, betegner prisstigninger som værende af en »betragtelig størrelse«, og ifølge ham giver udviklingen anledning til panderynker – udviklingen går nemlig for stærkt.

Læs også: 5 mulige genåbnings-vindere

»Boligmarkedet har i 2021 sat farten endnu et gear op, og det giver næring til den snigende bekymring for, at den høje fart kan afspore boligmarkedets virkelighedssans. Vi er der dog ikke endnu, men lad mig være ærlig at sige, at det går for stærkt på boligmarkedet, og vejen hen til at komme ud af trit med virkeligheden er immervæk blevet kortere. Efterspørgslen er tårnhøj, og det udgør sammen med det laveste udbud i 15 år den perfekte cocktail for eskalerende priser,« skriver han i en kommentar.

Cheføkonomen forventer dog, at hastigheden på boligprisudviklingen vil mindskes i løbet af året.

»Vi forventer, at farten på boligpriserne vil aftage over det kommende år i takt med at udbuddet i højere grad imødekommer den ekstremt sultne køberskare. Sælgerlysten er nemlig også steget med mange nye boligannoncer, og det vil fungere som en ventil til at lukke noget luft ud af et presset boligmarked. Typisk ser vi et øget udbud gennem foråret, og i år bliver – forhåbentlig – ingen undtagelse.«

Går det ikke, som Jeppe Juul Borre spår, øges risikoen for, at boligpriserne for alvor er ude af trit med virkeligheden.

»Kommer vi dog ikke til at se en stigning i boligudbuddet, som er et grundelement i vores prognose om et lavere gear på boligmarkedet, så kan priserne fortsætte den aktuelle optur med den aktuelt høje hastighed. Det vil øge risikoen for, at boligpriserne bliver slået ud af kurs med virkeligheden.«

Mest fart på hovedstadsområdet

I øjeblikket er priserne de højeste, siden midten af 00erne, og det er især i hovedstaden, prisen på boliger er stukket af. Som køber skal man i gennemsnit af med 1 mio. kr. mere for at købe et hus i København sammenlignet med året før, mens man i Københavns Omegn skal af med gennemsnitligt 500.000 kr. mere. Samme beløb gælder for lejligheder i hovedstaden.

»Der har været talt meget om boligejere, der gerne ville flytte ud af byen det seneste år for at få mere lys og luft omkring sig og flere kvadratmeter at boltre sig på. Men det er stadig i og omkring hovedstaden, at priserne stiger mest, og det samme kan siges i Jylland, hvor Midtjylland og dermed Aarhus-området har oplevet den største fremgang,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

Læs også: Tesla i vildeste kursspring i et år

Læs også: Boligmarkedet slår rekord igen: »Det her er helt usædvanligt«