Henter kommentarer

Populær boligfinte kan sikre robusthed: 'Godt nyt' i svær økonomisk tid


Omkring 200.000 danskere har udnyttet de stigende renter til at omlægge deres boliglån i løbet af 2022.

Når de så har taget et nyt lån for at finansiere omlægningen har de fleste valgt at låne mindre frem for få et provenu ud.

Det viser en ny analyse fra Nationalbanken, der dækker de første tre kvartaler af 2022.

I denne periode konverterede danske boligejere realkreditlån med fast rente for 173 mia. kr. svarende til omtrent hvert femte af alle udestående realkreditlån med fast rente.

Læs også: Rentehævning er godt nyt for danske boligejere

»Utroligt mange boligejere har lagt lån om i 2022, og der har de fleste altså valgt at gøre deres privatøkonomi mere modstandsdygtig ved enten at nedbringe realkredit- og bankgæld. Og det er altså godt nyt i en tid, hvor danskernes økonomi vil blive udfordret af stigende ledighed, stigende renter og stigende priser,« lyder det fra chefanalytiker i Totalkredit, Sune Malthe-Thagaard.

Når renterne stiger, så falder kursen på fastforrentede realkreditobligationer, og det gør det muligt for boligejere at indfri deres lån til en lavere kurs, end de oprindeligt optog det til. På den måde kan boligejerne realisere en kursgevinst, som de kan disponere over.

Boligejere, der har lagt lån om i 2022, har kunne skære op til 40 pct. af gælden. Gevinsten ved at lægge sit lån om har boligejerne brugt på tre forskellige måder.

Læs også: 800.000 familier skal indstille sig på større energiregning

Cirka 42 pct. har valgt af bruge gevinsten på at betale af på deres realkreditgæld, mens 21 pct. har brugt den til at betale af på deres bankgæld, som normalt har en højere rente end realkreditgæld. De sidste 38 pct. er blevet trukket ud til for eksempel af finansiere forbrug eller opsparing.

Fire ud af ti boligejere, der konverterede, gik fra et lån med en fast rente til et lån, hvis rente tilpasses, typisk hvert halve, tredje eller femte år, også kendt som en skrå konvertering.

Læs også: Sydbank: Optimisme har fået investorer til at sælge ud af danske aktier

I Totalkredit har cirka 40 pct. valgt at gå fra fast til variabel rente ved låneomlægningerne i 2022. De løber dermed en renterisiko på deres nye lån.

»Boligejere der skifter til variabel rente går igennem en grundig kreditvurdering for at sikre, at deres privatøkonomi kan tåle rentestigninger, så denne gruppes økonomi er allerede solid. Og det er jo så endnu bedre for modstandsdygtigheden, hvis de samtidig nedbringer deres gæld,« forklarer han.

Han tilføjer, at det gør dem endnu mindre sårbare, hvis der kommer yderligere og uforudsete rentestigninger.

Læs også: Markedsanalytiker om Novo Nordisk-aktien: Derfor steg aktien ikke

Se listen: Her er danske aktiers udbytte