Henter kommentarer

800.000 familier skal indstille sig på større energiregning


Over 800.000 familier skal fortsat ruste sig mod høje energipriser.

De varmer nemlig deres huse op med en dyr varmekilde som gas, olie, elpaneler eller elvarme, og mange af dem bor i huse, som er relativt dårligt isoleret.

Det viser en ny analyse fra Finans Danmark og DI Byggeri.

Læs også: Millioner på vej til gaskunder

»Energipriserne er faldet betydeligt fra det toppunkt, vi så i sensommeren. De er dog fortsat langt højere, end vi har været vant til, og vi skal nok vænne os til større udsving og højere priser den kommende tid, end vi tidligere har været vant til,« siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

»Der hersker i det hele taget stor usikkerhed om de kommende års energipriser. Vi bør altså ruste os til, at energi kan være dyr. Når vi samtidig husker klimakrisen, er det altså vigtigere end nogensinde, at vi sparer på energien, hvor vi kan – især den energi, der kommer fra fossile energikilder,« tilføjer hun.

Men for at spare på energien og dermed udgifterne dertil, så kræver det også at ens hus er ordentlig isoleret, så varmen ikke fosser ud.

Læs også: Derfor bliver diesel snart dyrere

I analysen fremgår det, at to ud af fem huse i Danmark er i forholdsvis dårlig energimæssig stand, hvilket svarer til et energimærke D eller E. Omkring 20 pct. er i dediceret dårlig energimæssig stand med et energimærke F eller G.

Især dårligt isoleret boliger, der opvarmer med naturgas, olie eller ren elvarme bliver hårdt ramt af ekstra udgifter.

På trods af de store fald i energipriserne siden toppen i 2022, så kan varmeregningerne for indeværende fyringssæson i værste tilfælde løbe op i over 4000 kr. ekstra om måneden for et enfamiliehus i normal størrelse

For de fleste husstande, som ikke gør brug af fjernvarme, forventes de månedlige energiudgifter at ligge et sted mellem 1000 og 3000 kr. højere i denne fyringsvarmesæson end i 2020.

Læs også: Så mange aktie-milliarder har danskerne mistet

Læs også: WeShare-alternativ ser dagens lys