Henter kommentarer

Styrelse i ny melding: Snart er der penge på vej til tusindvis af boligejere


Der er snart penge på vej til en lang række af de danske boligejere.

I en pressemeddelelse fredag har Vurderingsstyrelsen nemlig meddelt, at de i 2024 vil udsende resten af de endelige 2020-vurderinger.

»I år skal vi lykkes med at udsende vurderinger til de resterende ejendomme, herunder også nye segmenter, nemlig sommerhuse og ejerligheder,« skriver styrelsen.

Disse vurderinger er helt essentielle, da de skal bruges til at efterregulere den boligskat, som de danske boligejere har betalt fra 2011 til 2020.

Tidligere har et skøn lydt på, at der skal betales 13,6 mia. kr. tilbage i boligskatter, og dermed mangler der fortsat at blive sendt 10 mia. kr. tilbage til boligejerne.

Læs også: Tusindvis af boligejere får afslag: Kan gøre det sværere at sælge boligen

Tilbage i oktober udtalte Henning Boye Hansen, der er skattespecialist og chefkonsulent i BDO Danmark, således til Euroinvestor:

»Det politiske forlig omkring de nye boligskatter er jo designet til, at alle skal være glade. Det betyder, at de, der har betalt for meget i boligskat fra 2011 og frem til 2020, skal have pengene tilbage. Og de, der har betalt for lidt, skal ikke opkræves noget.«

Styrelsen skriver i pressemeddelelsen, at den i 2023 fik udsendt cirka 500.000 2020-vurderinger og tilbagebetalt 3 mia. kr. 

Vurderingsstyrelsen har flere gange måtte skubbe deres forventninger til, hvornår de endelige 2020-vurderinger ville blive udsendt.

Men det er ikke kun dårligt for de danske boligejere, lød det fra Henning Boye Hansen, da Euroinvestor snakkede med ham tilbage i oktober. 

Læs også: Så meget friværdi har sommerhusejerne scoret de seneste fem år

Reglerne er nemlig sådan skruet sammen, at de, der skal have penge tilbage, får et skattefrit rentetillæg på 6,2 pct. for hvert påbegyndt år.

Det vil sige, at når du får din 2020-vurdering, så regner man en ny boligskat, som man sammenligner med, hvor meget du har betalt i 2011, 2012, 2013 osv. Forskellen imellem de to beløb skal du have tilbage i skat.

Og for hvert beløb, der regnes ud, at man skal have tilbage, lægges der så 6,2 pct. på i rente per påbegyndt år, siden pengene blev betalt til Skat, forklarer Henning Boye Hansen.

Tidligere har Vurderingsstyrelsen meddelt, at det er 530.000 ejerboliger, der skal have pengene tilbage. Til sammenligning er der i hele Danmark 1,75 mio. ejerboliger.

Der vil gennemsnitlig blive udbetalt 25.000 kr. til hver af dem, der skal have penge tilbage, har styrelsen tidligere oplyst.

Det sidste halve år har der især været fokus på de foreløbige 2022-vurderinger, som alle boligejere fik adgang til tilbage i september.

Her kunne diverse medier afdække en lang række af fejl med vurderingerne, hvor flere boligejere kunne berette om diverse skæve vurderinger.

Læs også: Tidligere Novo-topchef sætter villa til salg for stort millionbeløb

Læs også: Ekstraregning rammer danske boligejere: 'I første omgang ser det meget uskyldigt ud, men …'