Henter kommentarer

Succesfuld ejer efter stor Nato-ordre: Afviser dem på stedet, når de ringer

Michael Holm, stifter og majoritetsejer af softwarevirksomheden Systematic. 
Michael Holm, stifter og majoritetsejer af softwarevirksomheden Systematic.  Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Den aarhusianske softwarevirksomhed Systematic ramte jackpot i sidste uge.

I kamp mod 15 andre leverandører vandt Systematic et stort udbud fra ingen ringere end Natos hovedkvarter til en værdi på minimum 212 millioner kroner.

»Det er ligesom at vinde mestrene af mestrene. Man kan vinde mange enkeltlande, men at vinde selve Nato er en kæmpe skalp. For det betyder, at de 32 lande i Nato har været enige om at købe vores produkt,« siger Michael Holm, stifter og majoritetsejer af Systematic.

Med softwareproduktet SitaWare fra Systematic vil Nato ned til mindste detalje have overblik over, hvor tropper og køretøjer er på slagmarken, ligesom man kan kommunikere lynhurtigt fra Nato-hovedkvarteret til soldaterne ved fronten.

SitaWare er allerede solgt til 18 Nato-lande.

»Der er stadig 14 Nato-lande at gå efter. Når den overordnede organisation i Nato nu også har købt vores produkt, vil det da blive lettere for vores sælgere at få de sidste 14 med om bord. Vi har allerede fået de første henvendelser. En af vores hovedstyrker er, at de nationale systemer kan tale sammen med hovedkvarterets system og på tværs af organisationer og nationer,« siger Michael Holm.

I sidste regnskabsår landede Systematic et solidt overskud på 27,3 millioner euro svarende til cirka 204 millioner kroner, og softwarevirksomheden har aldrig været i banken for at låne til sin vækst.

Det er sket organisk med tocifrede, årlige vækstrater, og derfor er det heller ikke interessant at gå på børsen for at rejse kapital, lyder det fra Michael Holm.

Michael Holm har været hele vejen, siden Systematic blev stiftet i 1985. Han trådte tilbage som CEO i 2023, men er fortsat majoritetsejer.  Vis mere

»Vi har gode penge, og vi har altid selv tjent vores penge. Vores marked er ikke så eksplosivt, at man kan vækste hurtigt. Det er en langsommelig proces. I Canada havde vi kontor i fem år, før vi fik den første ordre, så det er meget langsigtede investeringer, og sådan noget vil et børsnoteret selskab ikke have tålmodighed til,« siger han.

Michael Holm afviser også enhver tanke om at sælge sit livsværk til en kapitalfond.

»Når der ringer sådan nogle folk, afviser jeg dem på stedet. De køber bare op, splitter det hele ad og sælger igen. Det kan jeg ikke se skulle være en fordel for os. Tværtimod,« siger Systematic-ejeren og gør det klart, at den sikkerhedspolitiske situation med krig i Ukraine og store oprustning i Europa – på en trist baggrund – giver gode muligheder for vækst de kommende år.

»Jeg forventer, at vi kan vækste med 10-15 procent om året.«

Systematic har over 1.200 medarbejdere i Danmark og på sine kontorer i udlandet. Michael Holm er 66 år og har fem børn. Han bor i Risskov ved Aarhus sammen med sin hustru.