Henter kommentarer

Jens Hjarsbech: En god - men risikabel - forretning at hoppe med på IPO-bølgen

Som investor ville man have gjort en god forretning, hvis man var gået med i alle de danske børsnoteringer siden juni 2017 - men man ville også have løbet store risici.
Som investor ville man have gjort en god forretning, hvis man var gået med i alle de danske børsnoteringer siden juni 2017 - men man ville også have løbet store risici. Foto: KEOKI SAGUIBO
Vis mere

 

Der har været godt gang i børsnoteringerne på minibørsen First North her i juni, og samlet set har investorerne gjort en god forretning ved at hoppe med ombord. Set over de sidste tre år slår IPO-markedet både C25 og Small Cap-indekset. Der er altså god grund til at håbe på flere børsnoteringer fremover, hvis man tror på, at de gode takter fortsætter.

Fredag 26. juni blev FOM Technologies børsnoteret på Københavns fondsbørs som det sjette selskab i år. Det er en god nyhed, da Danmark længe har kæmpet med at få fart i IPO-markedet, der har haltet gevaldigt efter f.eks. det svenske. Med 6-9 årlige børsnoteringer på Nasdaqs platform i Danmark har vi stadig ikke nået 'svenske tilstande', men det er værd at bemærke, at alle noteringerne i år er sket, efter coronakrisen brød ud.

Her ses Jens Hjarsbech Vis mere

Trods en krise af historiske dimensioner er der altså stadig appetit fra investorernes side på at tilføre egenkapital til håbefulde selskaber. Det er gode nyheder, for som Axcelfuture tidligere har beregnet, bliver tabet af egenkapital i danske virksomheder pga. coronakrisen i omegnen af 107 mia. kr. for hele 2020. Der bliver altså kamp om egenkapitalen i den kommende periode.

Set i et større perspektiv er det i øvrigt positivt, at der kommer nye selskaber på fondsbørsen, fordi der løbende forsvinder selskaber som følge af afnoteringer. På fondsbørsen har selskaberne adgang til risikovillig kapital, der ellers kan være svær at finde andre steder. Navnlig børsnoteringer kan være interessante, fordi der i visse tilfælde kan være gode afkast til de risikovillige. Men det kan også gå den modsatte vej.

Men hvordan ser det ud fra investorernes side – har det været en god investering at hoppe med på de seneste års IPO-bølge?

For at undersøge det nærmere har vi set på de sidste tre års historie og opbygget en portefølje med udgangspunkt i juni 2017. Vi investerer 1000 kr. i hver enkelt børsnotering på Nasdaq København (både First North og main market) til udbudskurs. På samme datoer som børsnoteringerne investeres 1000 kr. i C25-indekset og i Small Cap-indekset, så vi har noget at sammenligne med.

Fig. 1: Afkast i kr. ved at placere 1000 kr. til IPO'ens udbudskurs sammenlignet med 1000 kr. i C25- og Small Cap-indeks samme dato. Vi medtager ikke noteringen af Maersk Drilling (Drilling Company of 1972), da det ikke var en traditionel børsnotering, men en udspaltning fra A.P. Møller - Mærsk uden prospekt eller fastsat udbudskurs. Vi medtager heller ikke NGT, da ingen aktier blev udbudt. Vis mere

Det viser sig, at det har været en bedre investering at hoppe med på IPO-bølgen end bare at investere samme beløb samme dato i enten C25-indekset eller Small Cap-indekset. Afkastet på IPO-porteføljen har samlet set været på 9.600 kr., mens afkastet på C25- og Small Cap-porteføljen har været henholdsvis 3.600 kr. og 1.500 kr. Det svarer til et afkast i IPO-porteføljen på 42 pct. sammenlignet med 17 pct. og 7 pct. i henholdsvis C25- og Small Cap-indekset.

Det gode afkast skyldes ikke bare et par enkelte papegøjeskud. Et snævert flertal af børsnoteringerne har givet positive afkast med Konsolidator og Waturu i spidsen. Der har dog også været rene vildskud, som NPInvestor og Conferize, hvor investorerne har tabt henholdsvis 96 pct. og 88 pct. i forhold til udbudsprisen.

Der er tegn på, at de seneste to års børsnoteringer har været bedre investeringer end børsnoteringerne fra juni 2017 til juni 2018, der er første årsperiode i vores portefølje. I første periode har kun tre ud af ni børsnoteringer givet et positivt afkast, jf. figur 2 nedenfor. I de to efterfølgende år har over halvdelen givet positivt afkast.

Figur 2: Porteføljens udvikling fordelt på perioder. Vi medtager ikke noteringen af Maersk Drilling og NTG, jf. figur 1. Vis mere

Vores porteføljeeksperiment viser altså, at man som investor havde gjort en god investering, hvis man var gået med i alle de danske børsnoteringer siden juni 2017. Men omvendt skal man som investor også være opmærksom på, at en IPO-investering er langt mere risikabel end en diversificeret investering i et indeks. Der er stor spredning i afkastet, og det er derfor en god idé at sætte sig grundigt ind i prospektet og navnlig vurdere, om man har tillid til ledelens evne til at eksekvere på den fremlagte strategi.

Med det in mente er det værd at glæde sig over, at coronakrisen ikke har lukket for selskabernes muligheder for at sikre egenkapitalfinansiering gennem aktiemarkedet.

Læs også: André Thormann: Er det tegn på, at First North er ved at modnes?

Læs også: 25 tech-aktier med stort vækstpotentiale

Læs også: Pernille Enggaard: De danske uslebne diamanter

Lyt også: Millionærklubben: Mød FOM-Technologies