Henter kommentarer

Mads Christiansen: Mine 3 top-picks

Foto: Maxim Shemetov
Vis mere

 

Det største afkast, man kan opnå som privat investor, kommer efter min opfattelse af at købe og holde gode virksomheder i mange år. Man skubber på den måde skatten samt undgår omkostninger og fejldisponeringer. Følger man denne strategi, består opgaven i at vælge de rigtige selskaber og modstå fristelsen til at sælge i utide, og her holder jeg mig bl.a. til min 5+5-regel.

'Køb billigt og sælg dyrt'. Da jeg i sin tid begyndte at handle aktier, lød det jo nemt nok, men jeg lærte efterhånden, at markedet tilsyneladende vidste mere om de virksomheder, som jeg troede var billige, end jeg selv gjorde. Ikke sjældent viste det sig nemlig, at de 'billige' virksomheder - som med så mange andre billige ting - var noget bras. Den omvendte situation har jeg selvfølgelig også prøvet - solgt en aktie når jeg troede, den var blevet dyr, kun for at finde ud af at aktien netop var ‘dyr’, fordi den havde udviklet sig til en kvalitetsaktie med en lovende fremtid.

I dag kaster jeg mig kun ud i at forsøge at købe billigt og sælge dyrt, hvis jeg helt præcis kan forklare for mig selv, hvorfor markedet efter min opfattelse har prissat en virksomhed forkert. Jeg skal altså tro på, at jeg ved mere end markedet. I min portefølje er Gravity et eksempel herpå, idet prisen i min optik ikke afspejler selskabets potentiale.

5+5-reglen

Markedet har nemlig svært ved at indprise lange trends. Derfor prøver jeg at finde virksomheder, som er i brancher, der vil klare sig godt i mange år fremover, og her bruger bruger jeg min 5+5-regel.

Den går ud på, at jeg kun vil investere langsigtet i virksomheder, som jeg er overbevist om, at jeg efter 5 år gerne vil beholde i yderligere 5 år. Det lyder måske fjollet ikke bare at tænke 10 år frem, men for mig fungerer det at forestille mig selv om 5 år, når jeg skal vurdere, hvorvidt den langsigtede trend er i orden. Brancher, hvor jeg personligt er usikker på den langsigtede trend, er bank, energi, bilindustri, og alle former for shipping.

Jeg forsøger at finde understøttende trends, som kan gavne de virksomheder, jeg har aktier i. Mine fokusområder er - ikke overraskende for dem, der kender mig - gaming, udviklingslande og digital transformation.

Hvis jeg undgår de værste fejldisponeringer, undgår jeg alt andet lige at klare mig dårligere end markedet. Det har historisk set givet mig et gennemsnitligt årligt afkast på ca. 7 pct. over en lang årrække, og fordoblingstiden er så ca. 10 år for porteføljen.

Mine 3 top-picks

Mine toppicks Carvana og Sea Limited er steget hhv. 200 pct. og 250 pct. i 2019, og i år er de oppe med hhv. ca. 10 pct. og 40 pct.

Det betyder ikke nødvendigvis, at de er dyre, men snarere at efterspørgslen på de to aktier har været stor, og at køberne er villige til at betale en højere pris. Når man tænker sådan, peger det mest i retning af ‘hold’.

Efterspørgslen har været drevet af, at en række hedgefonde og mere ‘opportunistiske’ fonde tidligt har set potentialet i selskaberne. Den nuværende efterspørgsel er drevet af, at de helt store institutionelle investorer er ved at etablere positioner i de to virksomheder.

Før COVID-19 voksede e-handlen i de sydøstasiatiske lande med 20-40 pct. årligt, og e-handlen udgør kun nogle få pct. af den samlede handel. Man har store, unge befolkninger og forventer en BNP-vækst på 5 pct. i mange år fremover. Samtidig breder Sea Ltd. sig til andre regioner og markeder med bl.a. internet-betalingsløsninger.

Udover Carvana og Sea Ltd. har jeg øget min position i Mercado Libre, der har leveret et regnskab med en enorm vækst. Mange nye brugere betyder netværkseffekter, og selskabet er efter min opfattelse stadigt mere attraktivt.

Kunsten ikke at sælge

Vi har kun skrabet i overfladen på den digitale disruption, som disse platforme kommer til at skabe, og når jeg af og til fristes til at sælge, hjælper det mig at huske på,

  • at der ikke er så mange kvalitetsvirksomheder, som vokser meget, og som jeg gerne vil eje i 5+5 år, så jeg er nok bedre tjent med dem, jeg har fundet,
  • at jeg sjældent får ret, når jeg sælger virksomheder, der er blevet ‘for dyre’,
  • at jeg skal betale skat af min gevinst, hvis jeg har et depot i frie midler,
  • at 25 pct. vækst giver en tredoblingstid på 5 år (er det nok, så køb FANG-aktier), og
  • at 30-50 pct. vækst i f.eks. Sea Ltd. vil give mig en tyvedobling på bare 10 år.

Der gik mange år, før jeg endelig holdt en vækstaktie i mange år. Nu har jeg flere af dem, og det giver en enorm ro i porteføljen. Også på dage som forleden, 27. maj, hvor Sea Ltd. faldt med 10 pct. på åbningen, og mit depot samlet satte sig 3-4 pct. For i og med at jeg har haft en gevinst på flere hundrede procent på Sea Ltd., kender virksomheden godt og har været igennem flere nedture med den, er jeg tryg ved min position og bliver ikke bekymret eller stresset over det.

Lyt med fra kl. 9:00, hvor Mads deltager i dagens udgave af Millionærklubben.

Mads Christiansen, porteføljeforvalter i Millionærklubben, er langsigtet privatinvestor, som fokuserer på og overvægter enkeltaktier eller sektorer. Mads Christiansen forsøger at finde langsigtede trends og nørder især i aktier inden for digital transformation og gaming. Du kan følge Mads' Millionærklubben-portefølje her.

 

Læs også: Aktien er steget 62 pct i år: 'Det gør jeg, hvis den falder'

Læs også: 4 robot-aktier til fremtiden

Læs også: 10 aktier til langt sigt: 'Den har et vildt potentiale'

Læs også: Bodil Gantzel: Undgå investorens tre klassiske begynderfejl