Henter kommentarer

Makroøkonom: Præsidentvalg og arbejdsløse amerikanere kan lægge pres på dansk medicineksport


Det amerikanske præsidentvalg rykker tættere på, og selvom Biden ser ud til at løbe med sejren, er det stadig alt for tidligt at dømme Trump ude. Præsidentvalget er imidlertid ikke det eneste, der bliver interessant at følge den 3. november. Det amerikanske folk skal også skifte ud i dele af kongressen, og det har også betydning for, hvordan den amerikanske økonomi vil udvikle sig de næste fire år.

Den kommende tid vil byde på mange interessante fokuspunkter i præsidentvalgkampen. Både den økonomiske krisehåndtering, handelspolitik, klimakrisen og immigration vil blive vigtige temaer. Set med danske øjne har medicinalindustrien god grund til at holde ekstra øje, da medicin tidligere - og nu igen – også er et tema, om end mindre end andre af de førnævnte temaer.

I videoen ovenfor ses udviklingen i markedsværdien for 17 af verdens største medicinalselskaber. Videoen er lavet via Flourish Studios.

Trump har i sit 50-punkts oplæg til valget, at prisen skal sænkes på receptpligtige lægemidler, og Biden har også gjort det til et mål at sænke amerikanernes udgifter til medicin.

Uanset hvem af præsidentkandidaterne, der vinder, og hvordan kongressen ender med at blive sammensat, er det ikke usandsynligt, at der vil komme et opgør med medicinalindustrien, som længe har været i fokus på grund af de meget høje priser på medicin. Begge kandidater har varslet et opgør med priserne, hvis de vinder præsidentvalget. Og det er af særlig interesse for Danmark.

USA er vores næststørste handelspartner og i omegnen af 80.000 danskere er beskæftiget med amerikansk eksport. Ud af Danmarks samlede eksport til USA udgør medicinalprodukter hele 60 procent. Dvs. at medicineksporten til USA udgør ca. 7 procent af Danmarks samlede eksport.

Set med danske øjne har vores store andel af medicinalprodukter kunnet agere som stødpude i turbulente tider, da medicin er mindre konjunkturfølsomt. Står vores medicineksport til USA nu over for et længerevarende pres, vil den stødpude altså blive mindre.

Heldigvis vil man ikke nødvendigvis gå efter medicinproducenterne i et opgør med høje priser. Værdikæden er meget lang i den amerikanske medicinalsektor, og man vil derfor højst sandsynligt gå efter nogle af de mange mellemmænd i sektoren.

Alligevel er udsigterne usikre for dansk medicinaleksport, da 11 mio. amerikanere har mistet deres arbejde som følge af Coronakrisen. For mange af dem vil det også betyde et farvel til deres private sundhedsforsikring. Nogle af de amerikanere vil komme over i mindre fordelagtige, offentlige programmer, og nogle vil ryge helt ud af systemet.

Det betyder, at vi må forvente at se et øget forbrug af billigere kopimedicin, da de offentlige programmer ikke har samme midler som de private. Det kan ramme de danske producenter og risikerer dermed en lavere dansk eksport.

Derfor er det dybt bekymrende, at antallet af ledige kun falder meget langsomt i USA, da rigtig mange mennesker potentielt kommer til at stå uden sundhedsforsikring. Luften lader til at være gået ud af ballonen i den amerikanske genopretning. USA er ikke kun en vigtig brik i den globale økonomi, men også afgørende for dansk eksport. Ender USA i en længerevarende recession, vil det også ramme Danmark. Ikke alene igennem et lavere et økonomisk gear, men også igennem afledte effekter fra færre beskæftigede i USA.

Læs også: Teknisk Set: 3 aktier med en stærk trend

Læs også: Dansk investor-ikon advarer: Den her boble kan blive meget stor