Henter kommentarer

Dansk investor-ikon advarer: Den her boble kan blive meget stor


Maj Invests adm. direktør Jeppe Christiansen har en forkærlighed for, hvad børshistorien kan lære os om markedet i dag. I et indlæg på det Linkedin hiver han igen fat i den markant kursudvikling på teknologiaktier i de senere og sammenligner med de spekulative bobler, der har huseret på markedet i de seneste 40-50 år.

Perioden dækker således de store stigninger i guldprisen i slutningen af 1970'ern, japanske aktiers himmelflugt op gennem 1980'erne, de sydøstasiatiske tigerøkonomiers opblomstring i starten af 1990'ern (den egentlig boble var især i thailandske aktier, internetaktier i slutningen af 1990'erne, boligmarkedet i USA i årene på til finanskrisen i 2008 og endelig de enorme stigninger i teknologiaktier, der har præget markedet i de seneste fem år, og som er fortsat med fornyet styrke i 2020.

I videoen ses udviklingen i markedsværdien pro anno hos FAAMG-selskaberne. Grafikken er lavet via Flourish Studio.

Ser man alene på prisudviklingen i procent er den nuværende stigning i teknologiaktier markant større end de tidligere bobler. Jeppe Christiansen er da heller ikke tvivl om, at udviklingen kan betegnes som værende en boble. I forhold til børshistorien er denne boble imidlertid noget helt særligt. Den kan nemlig vare ved længe endnu. Og den kan blive meget større.

»Mange tech-aktier ligner nu dotcom-aktier, men det kan vare længe, før boblen sprænger. Under dotcom-boblen var renten 6 pct. og udgjorde et godt alternativ, og derfor sprang boblen relativt hurtigt i år 2000. Denne gang er renten 0 pct., og det er svært at finde gode investeringsalternativer. Derfor kan denne boble blive meget stor og vare længe,« skriver Jeppe Christiansen på Linkedin.

Som investor slog han for alvor sit navn fast, da han i meget kontante kommentarer advarerede om globale ubalancer og det amerikanske boligmarked i årene inden finanskrisen ramte i 2008. Ligeledes var han bemærkelsesværdig præcis, da han i foråret 2009 vurderede, at selve finanskrisen var slut, men at den økonomiske krise ville vare ved lidt endnu. Vurderingen faldt sammen med markedets bund i marts 2009.

Læs også: Danskernes aktieformuer voksede til rekordhøjde i august

Læs også: Topchef trækker sig fra dansk firma