Henter kommentarer

Sandheden og løgnen om Bitcoin – historiens største boble? Del 4

I en ny serie stiller Euroinvestor sammen investor og investeringsrådgiver Niclas Faurby, stifter af Faurby Capital, helt skarpt på kryptovalutaen Bitcoin. Niclas Faurby giver både baggrund og perspektiv på fænomenet, der splitter det finansielle system og markedsaktørerne. Her er sandheden og løgnen om bitcoin.

Del 4: Historiens største boble?

Bitcoin den største boble i historien – og hvad så?

En finansiel boble er blandt andet karakteriseret ved, at deltagerne på markedet har en følelse af, at det ikke kan gå særlig galt, men samtidig kun gå rigtig godt. Et rationelt syn på afkast og risiko bliver dekoblet i en boble. På den måde kan man godt betegne bitcoin som en potentiel boble.

Tilhængere omtaler bitcoin, som sikkert som guld, og med et kurspotentiale som var det Tesla. I almindelige bobler mangler der i sidste fase spekulation fra private investorer. Det er anderledes for bitcoin. Her har man manglet accepten og spekulationen fra de professionelle. Bank of America har udarbejdet nedenstående grafik – hvis bitcoin-boblen springer vil det have været den bedste boble at være med i, hvis du altså når ud i tide.

Det er anderledes for bitcoin. Her har man manglet accepten og spekulationen fra de professionelle. Bank of America har udarbejdet nedenstående grafik – hvis bitcoin-boblen springer vil det have været den bedste boble at være med i, hvis du altså når ud i tide.

Marc Cuban har tidligere udtalt, at bitcoin er som at købe og sælge baseballkort. Det rammer hovedet på sømmet. For et baseballkort eller pokémon-kort burde heller ikke have nogen reel værdi. Men senest i 2020 blev der solgt et signeret baseballkort for ikke mindre end 23 mio. kr. Det siger måske lidt om, at der for tiden hersker flere bobler.

Digitale penge er fremtiden. Ingen tvivl om det. Men mon ikke regeringerne og centralbankerne også gerne vil styre denne del fremover, altså vedblive med deres pengemonopol? Bliver bitcoin en reel trussel, er jeg ikke i tvivl om, at de forbyder det, ligesom man i historien har set med guld også. Vi har allerede set restriktioner mod bitcoin i lande som Rusland, Kina og Indien.

Bitcoins fremtidige potentiale afhænger også i høj grad af accept og eventuel positiv regulering fra myndighederne. I denne måned var præsidenten for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, ude og sige, at det »et er et yderst spekulativt aktiv, som har ført til nogle sjove forretninger og nogle interessante og fuldstændig, forkastelige hvidvaskningsaktiviteter. Der skal være regler. Det er regler, der skal aftales på globalt plan.«

Den amerikansk finansminister, Janet Yellen, har ligeledes tidligere på måneden udtalt: »kryptovaluta er en særlig bekymring,« når det kommer til finansiering af terrorisme. Vi skal virkelig undersøge måder, hvorpå vi kan begrænse deres anvendelse og sikre, at hvidvaskning af penge ikke sker gennem disse kanaler.«

Eventuel regulering kan både vise sig at være positivt og negativt for bitcoin. Men det er da en mulighed, at myndighederne ikke direkte lukker bitcoin ned, men måske i stedet forbyder veksling af bitcoin til fiat-valuta. Således vil du ikke kunne veksle dine bitcoins til dollar, euro, kroner etc., og hvad ville det så i givet fald betyde for værdien?

Jeg er også nødt til at nævne, at der jo faktisk findes en række konkurrenter til Bitcoin. Her kan eksempelvis nævnes kryptovalutaerne Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin etc. (som dog målt på markedsværdi, ikke er i nærheden af bitcoin). Aktuelt findes der flere end 4.000 kryptovalutaer – altså rimelig mange potentielle konkurrenter.

Læs også: Sandheden og løgnen om Bitcoin - De professionelle vil også være med. Del 3

Læs også: Sandheden og løgnen om Bitcoin - få hele historien her. Del 2

Læs også: Sandheden og løgnen om Bitcoin – få hele historien her. Del 1