Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: Jeg talte om kryptovaluta i fjernsynet – så kom hadbeskederne

Foto: ISSEI KATO
Vis mere

Der findes en særlig type af investeringsemner, der får følelserne helt i kog. Kryptovaluta er en dem. Nogle spekulanter opfører sig mere som fans end som investorer.

Som chefredaktør på Euroinvestor bliver jeg fra tid til anden inviteret til at tale om de finansielle markeder hos andre medier. Jeg stiller altid op. Jeg elsker nemlig de finansielle markeder. For mig er markedet mere end bare fascinerende – det er grundlaget for velstand i verden.

Men der er også hjørner på det finansielle marked, der mest af alt kun er fascination og ikke har en egentlig nytteværdi. Ikke endnu i hvert fald. Sådan er det nu engang med kryptovaluta. Den fortælling kræver tilsyneladende lidt mere end et ellers langt indslag, jeg deltog i på Go’aften Live i sidste uge.

I sig selv fortæller det en hel del om den fascinationskraft, kryptovaluta har, at Go’ aften Live, som TV 2 selv betegner som værende hele Danmarks underholdende og aktuelle talkshow, afsætter ti minutter til emnet. Go’ aften Live – nu med kryptovaluta. Herligt!

Bagefter skete der imidlertid noget, jeg aldrig har prøvet før i mine mere end 20 år som formidler af finansielle forhold. Jeg fik gudhjælpemig hadbeskeder. Et lille udpluk:

»Du ved da absolut intet om bitcoin eller kryptovaluta i det hele taget dit kæmpe fjols. Du sidder og laver fake news fordi du er snotdum.«

Tak for kaffe. Fra tid til anden går bølgerne også højt på de sociale medier, når samtalen kører hen på kryptovaluta. Enkelte aktier som for eksempel Tesla kan udløse samme effekt. Debatterne ender i mudderkastning og personlige angreb. Igen er det i sig selv et interessant fænomen. Investering er i den grad også følelser. Og nogle investeringsemner er befolket af spekulanter og investorer, der mest kan betegnes som fans eller tilhængere.

Omgivet af gynger og karruseller i TV 2s studie i Tivoli var den seneste stjerne på kryptohimlen nemlig dogecoin. En kryptovaluta, der så dagens lys i 2013, og som blev skabt med inspiration fra et internetfænomen, hvor et billede af en hund af racen Shiba Uni blev et kæmpe hit samme år. Verden er forunderlig.

Allerede i januar begyndte interessen for dogecoin at stige voldsomt, efter at Tesla-stifteren Elon Musk omtalte den rosende på Twitter. Elon Musk har et helt særligt greb om de mere spekulative dele af markedet, og han kan med få ord på et socialt medie få alt fra enkeltaktier til kryptovalutaer til at gå amok.

Også rapperen Snoop Dogg har talt varmt om dogecoin.

I april dukkede hashtagget #dogeday420  op på Twitter og det sociale medie Reddit. Spekulanter ville banke kursen op på dogecoin for at markere, at datoen 20. april er »weed day« – som også kunne fordanskes til »store pot dag«. Ja, vi taler her om hampplanten og cannabis.

Og så eksploderede kursen. I slutningen af sidste år faldt den tilbage som en sten – men fortsat markant højere end ved årets begyndelse.

Alene de ekstreme bevægelser er en af årsagerne til, at jeg aldrig tror, at kryptovalutaer generelt vil få den enorme udbredelse, som mange drømmer om. Heller ikke bitcoin, der er den absolut største, og som flere og flere steder anvendes som betalingsmiddel.

Svingningerne gør, at man ikke kan tage kryptovaluta seriøst som et alternativ til guld. Altså en metode til at opbevare værdi som alternativ til almindelige indlån i bankerne.

Jeg har stor forståelse for, at mindre private investorer prøver lykken på kryptomarkedet. Men forestil jer, at ATP gik ind med en milliard kroner. Den ene dag er de 200 millioner kroner værd. Den næste er de fem milliarder kroner værd. Det kan ikke anvendes som en seriøs investering.

En kryptovalutas underliggende værdi er heller ikke bundet op på en forretningsmodel med produktion, patenter, marketing, og hvad der ellers hører til i aktieselskaber. Køber man en bitcoin har den alene værdi, hvis du kan sælge den videre til en højere pris senere. Det er et pyramidespil. Og det er såmænd ikke, fordi jeg dømmer spekulation moralsk. Det er herligt. Men nogen værdi giver det ikke.

Ser man på kryptovalutaer som betalingsmidler, er det nogle meget dyre transaktioner. Det går tilmed uhyrligt langsomt i forhold til for eksempel Visa eller Mastercard. Og det koster kassen på klimakontoen, da valutaerne kræver regnekraft fra computere for at blive udvundet.

Endelig – og dette er suverænt min største anke – hvis det rent faktisk viser sig, at en valuta som bitcoin for alvor vinder frem og bliver et reelt alternativ til dollar, euro og kroner, så kan jeg med statsgaranti garantere, at den vil blive gennemreguleret af myndighederne. Hvis en stor del af økonomien gøres op i bitcoin, så udgør den også en potentiel trussel for den finansielle stabilitet.

Og kunne man forestille sig, at selv i et lille valutaområde som Danmark, at staten via Nationalbanken skulle miste kontrollen med pengemængden og egen valuta? Det kommer aldrig til at ske.

Der venter en byge af regulering i takt med, at markedet vokser. Og spørgsmålet er så, om hele formålet med en decentral valuta går fløjten? Indtil da er der intet i vejen for at nyde en tur i kryptogyngerne og -karrusellerne. Spænd sikkerhedsselen.

Læs også: Nu får 70 millioner amerikanere lettere ved at handle kryptovaluta

Læs også: Kryptobølgen raser – disse 18 aktier kan få dig med