Henter kommentarer

Totalkredit: Ny japansk nationalbankdirektør vil påvirke kursen på dit boliglån


Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Efter lang tids spekulation blandt sådan nogle økonomtyper som undertegnede blev der i sidste uge endelig sat navn på den nye chef for den japanske nationalbank, Bank of Japan. Det bliver den 71-årige økonomiprofessor Kazuo Ueda, der skal sætte retningen for japansk pengepolitik minimum de næste fem år.

Hvad kommer det mig ved, tænker du måske. De beslutninger den nye nationalbankdirektør kommer til at træffe efter sin tiltrædelse vil påvirke, hvad danske fastforrentede boliglån koster. Ikke om vi i Danmark kan få et 5 procentlån frem for et 4 procentlån, men helt bestemt, hvor god kursen på boliglånet er. Med andre ord om danske boligrenter har med- eller modvind på cykelstien.

Læs også: Danske Bank: Luftballoner og storpolitik

Japanske investorer fik smag for danske realkreditobligationer i 2016 og købte så mange, at de i midten af 2020 ejede næsten hver 10. realkreditobligation med fast rente. Opkøbene af realkreditobligationer gav medvind til de fastforrentede lån i den periode. Sidenhen har japanske investorer solgt ud, så de i dag ejer ca. 4 procent. Vindretningen er med andre ord skiftet, så danske boliglån har fået modvind på cykelstien. Og vi forventer, at modvinden kan tage lidt til i det kommende år

Den japanske nationalbank har nemlig i mange år holdt de japanske renter i et jerngreb på et meget lavt niveau. I december løsnede de grebet en lille smule og hævede det renteloft, centralbanken har lagt på de 10-årige japanske statsobligationer. Bank of Japan havde hidtil sikret, at statens maksimalt skulle betale 0,25 procent for at låne penge i 10 år ved at foretage store opkøb af obligationer på de finansielle markeder. Kort før jul hævede den japanske nationalbank så loftet til 0,5 procent.

Vi forventer, at den nye nationalbankdirektør Ueda vil fortsætte med at løsne tøjret på renten på statsobligationer ved at hæve loftet yderligere i år. Det betyder, at fx japanske investorer kan få en højere rente, hvis de investerer i japanske statsobligationer. Dermed bliver forskellen mindre til, hvad de kan få i rente, hvis de investerer i danske realkreditobligationer, der på den måde isoleret set bliver mindre attraktive.

Når der er lidt færre, der ønsker at købe en obligation, så falder kursen lidt indtil nogle andre investorer står på spring og slår til. Ligesom med andre varer, hvor prisen også falder indtil nogle ønsker at købe varen.

Som boligkøber der står og skal finansiere sin bolig, så betyder den lidt lavere kurs, at du får et lidt større kurstab, hvis du tager et fastforrentet boliglån.

På den måde er det ikke helt lige meget for det danske boligmarked, hvad den nye chef for Bank of Japan gør i det kommende år.

Læs også: Maj Bank: Hvorfor skal investorer bekymre sig om biodiversiteten?

Læs også: Danske Bank: Bull market eller bear market rally?