Henter kommentarer

Ugens aktie: Novozymes: opbremsning og nye signaler


 

Selskabet har en så fremtrædende position i sine virkefelter, at kvartalsrapporterne kan give et indtryk af den globale økonomis udvikling inden for bløde varer. Der er derimod ingen eksponering i hårde metalbaserede produkter som biler og elektronik. Enzymer benyttes især ved fremstilling af færdige føde- og drikkevarer, ligesom de indgår direkte i vaskemidler (dermed stort volumen). Anvendelsen i landbruget er mere svingende pga. pris- og vejrforhold samt konkurrence. Samlet set er det lykkedes at opretholde afsætningsniveauet trods bøvl og afbræk fra Corona-nedlukninger. Så langt så godt, og ledelsens håndtering af styringen er også i orden. Den nye topchef ændrede fra 1. september strukturen til at fokusere på hhv. forbrugere og producenter, altså mere vægt på kundernes behov (deres efterspørgsel) end typen af produkt (selskabets udbud).

Salget af enzymer relateret til fremstilling af bioetanol er derimod ramt af modgang. Efterspørgslen er lovbaseret og har USA i centrum. Afsætningen følger derfor udviklingen for benzin. I Q2 opstod der et dyk fra Corona-nedlukningerne på ca. 20 procent i verdens olieproduktion. Det har rettet sig delvis til et niveau nu på ca. -10 procent. Olieprisen spiller også ind som parameter. For Novozymes udgør det et kraftigt puf, men selskabet har styrke til at klare den slags uden for alvor at komme i klemme. Kunderne i bioetanol industrien har det værre, så vidt forholdene kan forstås, og det vil indirekte kunne påvirke Novozymes negativt på længere sigt. Stærke kunder er jo gode kunder.

I videoen ovenfor ses udviklingen i markedsværdien pro anno for selskaberne i C25-indekset, og dets udvidelse fra C20. Grafikken er lavet via Flourish Studio.

Uensartet udvikling

Forløbet i Q1-3 giver et flimrende indtryk, men bortset fra bioetanol (17 procent vægt) er udsvingene ikke så voldsomme, at det kræver tilpasninger. Det udløser imidlertid usikkerhed og fører til forsigtighed omkring nye tiltag. Trods det købte man i juni det irske selskab PrecisionBiotics Group for 798 mio. kr. Selskabet står angiveligt stærkt inden for produkter til fordøjelsen, og dermed styrker man sin stilling i det mest krævende segment, hvor også Chr. Hansen ekspanderer ivrigt.

Geografisk klarer Sydamerika sig bedst, men det indgår kun med en andel på 9 procent. Europa præsterer i øjeblikket den afgørende og tilstræbte stabilitet og styrke med +5 procent organisk vækst, hvor salg af forbrugerprodukter må være forklaringen. USA har mistet -4 procent og Asien -1 procent. Det enorme potentiale i Asien og andre emerging markets er svært at udnytte i praksis. Lave salgspriser er et krav, så vækst her vil lægge pres på den høje overskudsgrad. Omsætningen er fordelt 66/34 på gamle/nye markeder.

Corona har formået at standse Novozymes’ normalt robuste vækstevne. Momentum i denne vækstmaskine kommer fra en positiv trend med vedvarende fremgang i udbredelsen af miljøvenlige produktløsninger, hvor enzymer afløser hårde petrokemikalier mv. Vækstpausen må naturligvis bekymre, men en fantastisk fremtid med vækst via produktudvikling er ikke spoleret. Udfordringen ligger i at kunne forbedre de eksisterende produktløsninger og i at inddrage nye processer, altså at udvide med flere varer, hvor store mængder skal behandles og opnå en stor værdiforøgelse - på en miljøvenlig måde. Her er der gode R&D-nyheder med enzymer til stivelse og vegetabilsk olie samt noget så spændende som smagsforbedring af vegetabilsk kød, der jo oplever stor opmærksomhed hos især unge.

El-biler er en reel trussel

Fremtiden for Novozymes som en førende grøn virksomhed med miljøvenlige bioteknologiske løsninger er ikke truet, men det samme gælder muligvis ikke for den mediemæssige profilering. Her er man i fare for at miste investorernes positive særbehandling, idet et hurtigt skift til elbiler kan gøre selskabets enzymer til bioetanol overflødig.

Spillereglerne i den grønne dagsorden er nemlig politisk (medieformidlet) og fokuserer på CO2-reduktion, altså en forsimplet problemformulering. Her ser det afgørende gennembrud for el-biler i Europa ud til at komme nu. Det er i virkeligheden resultat af en lang proces baseret på EU’s krav fra 2013 for den fremtidige CO2-udledning, hvor 2021 er tidsrammen. Det satte skub i produktudviklingen, og bølgen af de nye el-/hybridbiler tager for alvor fart med 2021-modelprogrammet og vil fortsætte derudad. Konsekvensen ser ud til at gøre bioetanol som brændstof i bilmotorer til en parentes. Heldigvis har Novozymes kun satset moderat. 

Profil og aktieværdi

Der er altså grund til at pudse selskabets profil op over for investorerne for at bevare fordelen ved at være en del af sortimentet i tidens grønne drømmeporteføljer. Aktien handles nemlig til en særdeles høj værdi på børsen. Markedsværdien (børskurs: 400) er 112 mia. kr., hvortil kommer nettogælden på 5 mia. kr., samlet 117 mia. kr. Omsætningen vil i år ligge på ca. 14,25 mia. kr. med et driftsoverskud på 3,8 mia. kr. og et nettoresultat ca. 2,9 mia. kr. Resultat pr. aktie kan dermed estimeres til 10,4 kr., hvorved P/E er 38 (400/10,4). Udsigten for 2021 er en fremgang på +5-10 procent, men det er vores gæt. Aktiens indre værdi er kun på 38 kr.

Der skal skub i salgsvæksten for at forsvare den høje børsværdi, idet overskudsgraden ikke kan forbedres ret meget. Profilen som grøn drømmeaktie er pt. erobret af Ørsted og Vestas.

Styrker

Selskabet er verdens absolut ledende producent af enzymer med en markedsandel på ca. 47 procent. Selve størrelsen giver et forspring over for konkurrenterne i den fortsatte produktudvikling, og det er den afgørende konkurrenceparameter. Produktionskapaciteten er topmoderne, og effektiviteten øges hele tiden på de få store anlæg.

Svagheder

Stor vægt af to brancheledende kunder inden for vaskemidler (Unilever og Procter & Gamble). Nye produktløsninger skal passere igennem de respektive industrikunder for at nå ud til forbrugeren (End User), og dette mellemled udgør en flaskehals for salgsudrulningen af nye produkter.

Muligheder

Fremstilling af biobaserede kemikalier/alternativer/kunstmaterialer vil tage fart i de kommende år og æde sig ind på markedet for petrokemiske produkter. Det kan også blive muligt at producere fødevarer i ”fabrikker” under fuldt regulerede forhold. Udbredelsen af biologiske/naturlige agrokemiske produkter er ved at tage fart. Erkendelse af enzymers centrale rolle i kroppen er også ved at få et løft, og det kan åbne helt nye muligheder inden for medicin (lavt volumen og høj pris). 

Trusler

Bioetanol kan blive overflødiggjort af et (sandsynligt) skift til el-biler. Enzymer er naturligt forekommende, og det er derfor muligt at fremstille parallelle ”Me too” løsninger. Efter en årrække med storstilet udvidelse af indsatsen på læreanstalter inden for bioteknologi øges risikoen for succesfulde gennembrud hos andre aktører (Joker risiko). Generelt vil kemikoncerner bevæge sig væk fra syntesekemi og ind i biokemi, hvilket eksempelvis er planen hos BASF.

Lau Svenssen ejer ikke aktier i Novozymes.

Læs også: Ugens aktie: 'Banken kan visne fra roden'

Læs også: Ugens aktie: Chr. Hansen rykker hurtigt på sin nye strategi