Henter kommentarer

Advarer mod at gøre vinkælderen til en guldmine: ‘Du skal være meget opmærksom’


Folk med meget store formuer kan investere i vine for at sprede risiko. Men området hører til i porteføljens legetøjsafdeling, og man skal være opmærksom, når man begiver sig ud i vinens verden.

For der er mange skjulte fælder, når man investerer i vin.

Det er budskabet fra Karsten Engmann, privatøkonomisk rådgiver og indehaver af Pengeministeriet. Han køber kun vine for at drikke dem, men han rådgiver flere, der køber vine som investering.

Her er fire af fælderne.

Læs også: Investeringer i vine hitter: 'Det er lidt mere en sikker havn'

Du betaler høje og uigennemskuelige omkostninger

»Du skal være meget opmærksom på, at omkostningerne kan være ret høje og mindre gennemskuelige, end når du investerer i værdipapirer gennem din bank.«

Sådan lyder første advarsel fra den privatøkonomiske rådgiver, og advarslen gælder, hvis du lader et selskab hjælpe dig med dine investeringer i vin.

Det kan sammenlignes med banker, som ofte tager omkring 2 procent om året for at forvalte privatkunders penge i værdipapirer. Det er vanvittigt mange penge i længden, fremhæver Karsten Engmann.

Imens kan selskaber, der investerer i vine for investorer, både tage penge for at sammensætte vinporteføljen og kræve penge løbende – for derefter at tage en væsentlig del af kagen, når vinene bliver solgt.

Karsten Engmann finder regnemaskinen frem og vurderer, at skyder man en million kroner i vin og lader dem yngle i 10-15 år, så kan omkostningerne løbe op i sammenlagt 500.000 kroner. I banken vil det tilsvarende koste omkring 300.000-350.000 kroner, erfarer han.

Læs også: Priser på luksusure skyder til vejrs: 'Det er aldrig set før'

Du ved aldrig, hvad din vin er værd

En anden faldgrube er, at der er meget store forskelle på købs- og salgspriser på vine; så investorer kan aldrig være helt sikre på, hvad deres dyre flasker er værd.

Karsten Engmann sammenligner det med at sætte en brugt cykel til salg på Den Blå Avis. Inden man sætter et prismærkat på annoncen, kan man snuse rundt og sjusse sig frem til en pris. Til syvende og sidst kan man dog være nødt til at slå en luns af prisen, for at få cyklen solgt.

»Når du handler aktier, så er der cirka ti øre forskel på købs- og salgsprisen. Men der kan være adskillige hundrede kroner til forskel på vine. Det marked er ikke så likvidt, som aktier er,« forklarer han.

Læs også: Fem skarpe fra eksperterne: Det skal du vide, når du investerer i ure

Du køber falske vine

Du har måske set falske Rolex-ure eller Louis Vuitton-tasker, men der er også falske vine i omløb.

»Det er det største problem i markedet lige nu,« mener Karsten Engmann.

Tomme flasker fra eksklusive vine handles til store summer, og man kan spørge sig selv, hvorfor de er i høj kurs, betoner rådgiveren.

Forfalskede etiketter, flasker og dråber er svære at spotte, før vinen er åbnet og korkproppen afslører den reelle levetid. Og svindelnummeret gør livet surt for investorer af to grunde:

Dels kan man komme til at købe en falsk vin, der ikke er kongens mønt værd. Og dels kan man risikere, at man brænder inde med sin vin, fordi køberne er skræmt væk af rygter om, at der er mange falske af slagsen i omløb.

Læs også: Nybegynder i urverdenen? Her er ekspertens tre råd

Du køber med hjertet

Den sidste advarselslampe går på, at du køber vine efter din egen smag eller vine, som du synes, gemmer på en god historie.

Karsten Engmann kalder det, at man »køber med hjertet«, og det holder ikke i investeringsøjemed.

»Det er utroligt nemt at falde i den fælde, at vine har en god historie, har klaret sig godt tidligere. Men det er ikke nogen garanti for, at det er noget som helst værd fremadrettet,« siger Karsten Engmann.

Tværtimod bør man som vininvestor købe vine, der appellerer bredt.

»Man skal holde sig til fuldstændig klassiske vine,« råder den økonomiske rådgiver.

Euroinvestor stiller den kommende tid skarpt på vine som alternativer investeringer. Det sker i en tid, hvor aktiemarkederne over bred kam er i modvind, og inflation udhuler værdien af pengene på bankkontoen. Du kan læse indenfor denne uge læse mere om, hvordan din vinportefølje bør se ud, ligesom du allerede nu kan læse om et særligt lager i Aalborg, hvor vine for 1,1 mia. er oplagret.

Læs også: Danske Bank om forræderisk marked: 'Vi har længe været forskånet'

Læs også: Storbank forventer recession inden udgangen af året