Henter kommentarer

5 ting, der flytter markederne i denne uge

Lige nu er der nærmest kun ét tema på de globale finansielle markeder, og det er coronavirussen, der har spredt sig globalt.
Lige nu er der nærmest kun ét tema på de globale finansielle markeder, og det er coronavirussen, der har spredt sig globalt. Foto: PAUL HILTON
Vis mere

Spredning af coronavirus fortsætter med at sende chokbølger gennem de globale finansielle markeder, og nu er det kun et spørgsmål om tid, før de store centralbanker kommer på banen. Det vil investorerne primært fokusere på i den kommende uge.

Centralbankerne kommer snart på banen

Lige nu er der nærmest kun ét tema på de globale finansielle markeder, og det er coronavirussen, der har spredt sig globalt.

Således har flere og flere lande i den forløbne uge meddelt, at man har fået de første tilfælde af smittede med coronavirus, og det har sendt de globale aktiemarkeder markant nedad.

Det, som de finansielle markeder fortæller os, er i virkeligheden, at dette 'corona-chok' har skubbet verden markant tættere på en global recession, og en række af verdens største økonomier er givetvis allerede i recession. Det gælder lande som Kina, Japan, Tyskland, Sydkorea og Italien.

Det er derfor kun naturligt, at investorerne mod slutningen af ugen i stigende grad vendte fokus mod centralbankerne, og fredag signalerede Fed-chef Jerome Powell da også, at Federal Reserve er klar til om nødvendigt at støtte økonomien.

Lave renter er et dårligt tegn

Frygten for at corona-krisen sender global økonomi i recession har fået investorerne til at søge mod mere sikre finansielle aktiver. Derfor har vi blandt set en styrkelse af den schweiziske franc, der normalt opfattes som en sikker valuta. Modsat er valutaerne i mere usikre lande som Tyrkiet og Brasilien faldet betydeligt.

Denne bevægelse mod sikre aktiver kan især ses i obligationsmarkedet, hvor investorerne flokkes om at købe statsobligationer i mere sikre lande som Schweiz, Tyskland, USA og Danmark. Højere obligationskurser sender renterne ned, og vi er nu på historisk lave niveauer på f.eks. amerikanske 10-årige statsobligationer.

Nogle vil sikkert opfatte lave renter som noget positivt, men det gælder altså ikke denne gang. De lave renter afspejler jo netop et markant skifte i forventningerne til global økonomi. Og disse forventninger er negative – endda meget negative.

Samtidig er den såkaldte rentekurve – altså forskellen på renter med kort og lang løbetid – nu blevet markant negativ i USA, hvilket indikerer, at de finansielle markeder nu ser en stor sandsynlighed for en amerikansk recession.

Luftfartsindustrien er hårdt ramt

Corona-virussen har ramt ikke bare den globale handel, men i høj grad også turistindustrien. Således er antallet at turistbesøg til store turistdestinationer som Thailand, Tyrkiet og Italien kollapset. Samtidig aflyses flere og flere internationale sportsarrangementer og forretningskonferencer rundt om i verden på grund af frygten for smittespredning.

Det har naturligvis ramt den globale luftfartsindustri meget hårdt, og på mange måder kan effekterne sammenlignes med effekterne på luftfartsindustrien i perioden umiddelbart efter terrorangreb på USA den 11. september 2001. I kølvandet på denne krise måtte flere regeringer rundt om i verden ind med finansiel støtte til nødlidende flyselskaber. Det kan vi meget vel komme til at se igen.

I den forløbne uge har fly-aktier som SAS, Norwegian og Lufthansa været i nærmest frit fald, hvilket ganske klart viser, hvor bekymrede investorerne er.

Geopolitiske skygger – tyrkisk lira falder

Coronavirus er desværre ikke det eneste, der bekymrer investorerne. Således giver krigen i Syrien igen anledning til stigende geopolitiske bekymringer.

Torsdag fik vi således nyheden om, at tyrkiske tropper i den syriske Idlib-provins havde været mål for et stort syrisk luftangreb, hvilket har fået flere kommentatorer til at hævde, at det øger risikoen for en direkte konflikt mellem Rusland, der er allieret med den syriske regering, og Nato-landet Tyrkiet.

Disse nyheder har sammen med corona-krisen sendt de tyrkiske markeder ned, og den tyrkiske lira fortsætter sin nedtur.

En ting er dog finansiel uro i Tyrkiet – noget andet er, at stigende geopolitiske spændinger er det sidste, verden har behov for i den nuværende kritiske situation.

Derfor vil investorerne i den kommende uge holde ekstra godt øje med ikke kun nyheder om coronavirus, men også med om forholdet mellem Tyrkiet og Rusland yderligere forværres.

Endnu et slag til erhvervstilliden

I de senere uger har corona-relaterede nyheder totalt overskygget de økonomiske nøgletal. Det er på ingen måde overraskende, idet de finansielle markeder er fremadskuende.

Investorerne er netop optaget af, hvor global økonomi er på vej hen og ikke, hvor vi kommer fra. Da alle godt ved, at et stort økonomisk chok har ramt, er der derfor ikke meget værdi i at se på økonomiske nøgletal, der er relateret til før, chokket ramte, og en række af de nøgletal, vi har fået i de sidste par uger, er altså i den henseende 'gamle' - det vil sige tal for december eller januar.

Men nu begynder vi, at få flere og flere nøgletal for februar, og her vil effekterne af corona-chokket i højere grad kunne ses. Dermed bliver nøgletallene igen interessante og relevante at følge for investorerne.

I denne uge vil fokus globalt være på de såkaldte indkøbschef-indeks (PMI), der i er tillidsindikatorer for industrien, og der er stor sandsynlighed for, at vi kommer til at se et stort dyk i tallene, hvilket vil være en klar indikation af en markant økonomisk opbremsning.