Henter kommentarer

Aktierne falder som sten: 'Investorerne sælger først – vil regne resten ud bagefter'


Antallet af aktier i teknologitunge Nasdaq-indeks, der er halveret fra deres kurstop, er på et rekordhøjt niveau.

Omkring 40 pct. af aktierne i Nasdaq Composite-indekset er blevet halveret fra deres kurstop i løbet af de sidste 52 uger, skriver Bloomberg News.

Læs også: Sydbank: Derfor faldt danske aktier mest

»Uanset de grundlæggende og makromæssige overvejelser, er der ingen tvivl om, at investorerne har solgt først og så forsøgt at finde ud af resten senere,« lyder det i et analysenotat fra chefanalytiker Jason Goepfert fra børshuset Sundial Capital Research.

For ham at se er en lang række aktier i det amerikanske Nasdaq-indeks anstrengt prisfastsat, og det er i en tid, hvor virksomhederne kan rejse »milliarder baseret på tryllestøv.«

Læs også: Simon Richard Nielsen: Nedturen i vækstaktier bliver dyb, barsk og er kun lige startet

Når den amerikanske centralbank Federal Reserve så signalerer, at man vil stramme pengepolitikken, så skræmmer det investorer, der frygter, at vi »er på nippet til at se en gentagelse af 1999-2000,« forklarer Jason Goepfert.

Han henviser til, at den amerikanske centralbank onsdag fremlagde referatet fra dets seneste rentemøde. Heraf fremgik det, at centralbankens beslutningstagere forventer, at renteforhøjelserne i USA kan ske tidligere, end man tidligere har forventet. Derudover var flere Fed-direktører parate til at reducere Feds balance (via salg af obligationer). Det kan du læse mere om her.

Læs også: Aktiechefen forudså, hvad der vil ske – det tror han venter os nu

Euroinvestor har tidligere beskrevet, hvordan det kun er en række få store megaselskaber, der holder Nasdaq 100-indekset ovenvande. Nasdaq 100-indekset er lillebroderen til det store Nasdaq Composite-indeks, der rummer omkring 3000 aktier.

Nasdaq 100-indekset omfatter derimod kun de 100 største, ikkefinansielle aktier. Det kan du læse mere om 'Få aktier skjuler det sande billede – populære aktier i uhyggelig nedtur

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Aktiechef: Dansk folkeaktie kan købes til favørpris efter mareridt-start

Læs også: Dansk darling var på alles læber og i alles portefølje – nu er himmelstormer kommet ned på aktiejorden