Henter kommentarer

Amerikanske aktier i giftige fald - det kan forklare nedturen


Amerikanske aktier er torsdag aften dansk tid sendt ud i massive fald.

De store, toneangivende amerikanske aktieindeks - S&P 500, Nasdaq og Dow Jones - er alle sendt ud i markante fald.

Det brede S&P 500-aktieindeks falder 3,4 pct., det teknologitunge Nasdaq-indeks falder 4,8 pct., mens det smalle Dow Jones-indeks falder 3 pct.

Danske Banks senior investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen forklarer over for Euroinvestor nedturen med spekulation om FAANG-aktiernes 'død', altså en frygt for, at de store teknologiselskaber har nået en top.

Læs også: Ekspert udpeger de bedste aktier i en recession: 'Det er virkelig en vinder'

FAANG-aktierne dækker over aktierne i selskaberne Facebook (nu Meta Platforms), Apple, Amazon, Netflix og Googles moderselskab, Alphabet. Det er også nogle af de aktier, der torsdag aften er kastet ud i markant fald. Det kan du se her.

Danske Bank-strategen mener, at der er grund til at tro, at der bliver solgt ud af en række ETF'er, som er en pulje af aktier, der kan købes og sælges som én aktie. Det gælder formodentlig ETF'er, hvor FAANG-aktierne indgår, hvilket trækker andre tech-aktier med ned torsdag aften, forklarer han.

Læs også: Analytiker om C25-selskab: Et godt sted at søge ly

»E-handel får også hug efter skuffende regnskaber og så bliver der simpelthen bare trykket på indeks-ETF-salgsknappen,« vurderer han.

Strategen fremhæver samtidig på meldinger om, at det amerikanske boligmarked er ved at køle af på grund af højere renter. Det er sammen med lidt for mange dyre, amerikanske vækstaktier med til at sende aktierne nedad, forklarer Lars Skovgaard Andersen.

Læs også: Jyske Bank om upopulær dansk aktie: Kurspotentiale på 57 pct. - bør stige 235 kr.

Inflationen og renterne følges nøje af investorerne, fordi med høj inflation kommer rentestigninger, så økonomien ikke overopheder. Renten har betydning for, hvordan de professionelle analytikere vurdere nutidsværdien af et selskabs fremtidige indtjening.

Rentestigningerne rammer især de dyrt prisfastsatte aktier, dvs. dem, hvor investorerne tror, at selskaberne vil komme til at tjene mange penge ude i fremtiden. Det er her, at vækstselskaber som FAANG-aktierne kommer ind i billedet.

Det skyldes, at stigende renter betyder, at selskabernes pengestrømme ude i fremtiden er mindre værd i nutidskroner.

En højere rente påvirker samtidig vækstaktier i særlig grad frem for value-aktierne, fordi vækstaktierne relativt set har en større del af deres indtjening længere ude i fremtiden.

Læs også: Pensionsgigant: Det skal du have i porteføljen for at klare en stor nedtur

Læs også: 'Fantastisk', 'kvalitet 'og 'stort potentiale': Det ser dansk milliardforvalter i 4 kendte aktier