Henter kommentarer

| Opdateret

Bitcoin-investor: Vi står over for et nyt bitcoin-bullmarked

Her ses en fysisk gengivelse af den digitale valuta, Bitcoin.
Her ses en fysisk gengivelse af den digitale valuta, Bitcoin. Foto: INA FASSBENDER
Vis mere

Den digitale valuta Bitcoin står over for sin tredje halvering, der er kendt som 'halving'.

Det er noget, som tidligere har været startskuddet til, at prisen på Bitcoin er skudt i vejret, og begivenheden følges derfor nøje af Bitcoin-investorer.

Det fortæller adm. direktør Mikkel Gross-Nielsen fra VGP CAPITAL, der tilbyder kapitalforvaltning i kryptomarkedet, om halveringen, der ventes at finde sted sent mandag aften.

Kort sagt handler det om med hvilken hastighed, at der kommer nye Bitcoins i markedet. Der er sat et loft på mængden af Bitcoins i hele verden. Loftet er på 21 mio. Bitcoin, men det er ikke alle, som er produceret/udvundet (på engelsk 'minet') endnu.

Læs også: 4 stærke aktier: 'Du bør lede efter aktier her'

Bitcoins bliver udvundet som belønninger til “miners". Når en såkaldt ‘miner’ - altså en computer - finder den næste blok i Bitcoins blockchain, så får mineren belønningen for at producere denne blok. En blok produceres ca. hver 10. minut og giver 12,5 Bitcoins i belønning at producere. Efter halveringen falder denne belønning til 6,25 Bitcoins, ifølge VGP Capital.

I øjeblikket er der kun produceret godt 18,4 mio. Bitcoin, og med halvings går det langsommere at udvinde de sidste.

Det har taget lidt over 11 år at producere de første 18,4 mio Bitcoins. På grund af halvings komme det til at tage mere end 120 år at producere de sidste 2,6 mio., forklarer Mikkel Gross-Nielsen.

Læs også: 5 it-aktier med stort potentiale: 'Det er en kandidat til porteføljen'

»Man ved ikke hvem, der har lavet Bitcoin. Personen eller personerne bag går under pseudonymet 'Satoshi Nakamoto'. Vedkommende har uden tvivl været dybt inspireret af guld, og set på, hvilke egenskaber der gør, at mennesket har brugt guld som gængs valuta i mere end 3000 år. Satoshi Nakamoto har forsøgt at kopiere egenskaberne ved guld og overføre dem til en digital valuta,« forklarer han.

Idéen bag Bitcoin forstås derfor bedst ved at sammenligne det med guld.

Guld er kendetegnet ved, at man ved, hvor meget guld, der findes i verden. Den årlige inflation på guld har siden 1900-tallet aldrig varieret fra 1,5 til 2,5 pct. hvilket er helt unikt. Når der er makroøkonomisk ustabilitet og høj inflation i de gængse valutaer, har pengene det med at søge mod guld, fordi man kan stole på, at mængden af guld ikke blive fordoblet natten over. Så hvis du ejer 1 ounce guld, så ejer du x antal pct. af det samlede udbud af guld, hvilket ikke ændrer sig natten over. Lige nu oplever vi jo til sammenligning, at centralbankerne printer historisk mange penge i den vestlige verden, og det må  alt andet lige betyde, at vi kommer til at opleve højere inflation over de næste år, forklarer han.

Hvad betyder halveringen for, hvor meget en Bitcoin er værd?

»Vi mener, at vi står over for et nyt bullmarked, bl.a. fordi der forud for de tidligere bullmarkeder i Bitcoin har været en halvering. Det giver umiddelbart også god mening, for hvis efterspørgslen efter et aktiv bare forbliver det samme, mens produktionen halveres, så vil det medføre prisstigninger. Hvis halvdelen af verdens producenter af sølv stoppede med at producere sølv i morgen, så ville prisen sandsynligvis også stige over tid, fordi der ikke ville være så meget sølv til salg,« udtaler Mikkel Gross-Nielsen.

Du kan følge kursudviklingen på forskellige kryptovalutaer hos Euroinvestor her.

Læs også: Tre anholdt for kryptosvindel for næsten 5 milliarder

Læs også: Her blev 7 kroner til 600.000 kroner