Henter kommentarer

Cheføkonom: 'Meget overraskende' tal er med til at sikre stærk dansk økonomi i 2024


Der er lagt op til et rigtig godt år for den danske økonomi i 2024.

Det er blevet slået fast onsdag morgen, hvor der er landet reviderede BNP-tal for dansk økonomi i fjerde kvartal af 2023 fra Danmarks Statistik.

Her er væksten i dansk økonomi i fjerde kvartalaf 2023 blevet opjusteret til 2,6 pct. fra tidligere 2,0 pct. 

Og denne opjustering er med til at lægge et godt grundlag for den danske økonomi i 2024. 

Hos Arbejdernes Landsbank venter man, at dansk økonomi vil fortsætte med at vokse i 2024 med vækst på omkring 3 pct.

»Den flotte afslutning på 2023 er i sig selv med til at give en god start i det nye år med et pænt overhæng. Overhænget betyder, at vi selv med ingen vækst gennem kvartaler i år vil stå med en årsvækst på 1,9 pct. i 2024,« lyder det fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank i en kommentar til de friske tal. 

Med disse tal er der altså lagt et solidt fundament for fortsat vækst i økonomien, hvor de hos Arbejdernes Landsbank blandt andet forventer et spirende privatforbrug. 

Læs også: 'Wow': Dansk økonomi går amok

»Beskæftigelsen er rekordhøj og stadig voksende. Samtidig har mange danskere oplevet fornyet og mærkbar stigning i reallønnen. Mange kan dermed igen komme længere for deres tjente penge med en inflation, som er banket i bund,« forklarer cheføkonomen.

Privatforbruget står for næsten halvdelen af den økonomiske aktivitet i Danmark, og dermed er der grund til »behersket optimisme,« understreger Jeppe Juul Borre.

Hos Nykredit kalder man opjusteringen for »meget overraskende,« da der i forvejen var tale om en »uhørt høj vækst« i fjerde kvartal, lyder det fra cheføkonom i Nykredit, Palle Sørensen i en kommentar til tallene.

»Meget tyder på, at de gode takter i 2023 vil fortsætte ind i indeværende år. I Nykredit venter vi ganske fin vækst i år – blandt andet drevet yderligere privatforbrug, fortsat succes i medicinalindustrien og genåbningen af gasfeltet Tyra i nordsøen, der ventes at hæve BNP med cirka 0,5 pct.,« skriver cheføkonomen.

Med dagens tal betyder det, at dansk BNP voksede samlet med 1,9 pct. i 2023 i forhold til 2022. Økonomien voksede til sammenligning med 2,7 pct. i 2022 og med hele 6,8 pct. i 2021, som var præget af vejen ud af coronakrisen, hvor økonomien omvendt dykkede med 2,4 pct. i 2020.

Læs også: Nordea advarer om kursfald – det kan forklare det

Læs også: Novo puster Danmark op: En af de største i Europa