Henter kommentarer

Dansk børschef ser flere noteringer næste år: 'Kommer til at se fornuftigt ud'

Better Collective børsnoteres hos Nasdaq. Carsten Borring (i midten) er Head of Listings & Capital Markets hos Nasdaq København.
Better Collective børsnoteres hos Nasdaq. Carsten Borring (i midten) er Head of Listings & Capital Markets hos Nasdaq København. Foto: Nils Meilvang/Nasdaq København
Vis mere

Der er kommet færre varer at vælge mellem for investorer på den danske fondsbørs i 2023. Selskaber som Brdr. Hartmann, Astralis, Simcorp, Jobindex, SameSystem og Nord Investments har alle forladt den danske børs i løbet af året. 

Men efter et hårdt år kan det nu komme til at se anderledes ud i fremtiden, forventer Carsten Borring, der er Head of Listings & Capital Markets hos Nasdaq København. 

»Det tegner godt for det danske børsmiljø. Investorerne virker klar til at tage imod selskaberne – også dem, der kommer ude fra,« siger Carsten Borring, da Euroinvestor taler med ham i forbindelse med børsnoteringen af sportsmediekoncernen Better Collective fredag. 

Læs også: Champagne, plakater og et tryk på stor orange knap: Sådan kom dansk vækstaktie på børsen i København

Carsten Borring påpeger, at børsmarkedet har skullet vænne sig til, at renterne er fløjet op de seneste par år, eftersom centralbankerne har forsøgt at tæmme en buldrende inflation. Det har medvirket til markante kursfald blandt mange selskaber - og skabt et nyt »prisleje« på markedet.

I takt med at der ser ud til komme ro på markedet, forventer Carsten Borring også, at der vil komme flere børsnoteringer:

»Jeg tror investorerne er ved at finde hinanden nu i det nye prisleje. Når først markedet har lagt sig i et niveau, så begynder børsnoteringerne også at komme på banen igen - så jeg tror 2024 kommer til at se fornuftigt ud,« siger han.

Læs også: Lau Svenssen: I disse fem aktier ville han placere 120.000 kroner lige nu

Carsten Borring peger på flere ting, der kan øge antallet af børsnoteringer i Danmark. Eksempelvis mener han, at de danske investorer godt kunne være lidt mere åbne overfor at tage risiko i forbindelse med børsnoteringer:

»Vi er vant til at have Novo Nordisk, som bare performer lige meget, hvor meget det blæser på aktiemarkedet. Og uden at sætte alle i bås, så har danskerne fået en forventning om, at så skal alle selskaber performe godt hele tiden,« siger Carsten Borring, der dog tilføjer, at man hos fondsbørsen oplever, at de danske investorer er blevet mere professionelle de seneste år. 

Læs også: Sådan fungerer aktieskatten

Og hvis man vil have flere af de private investorer, kan et af værktøjerne være at kigge på aktieskatten, mener Carsten Borring. Han mener eksempelvis at avanceskatten »altid har været og stadig er« for høj, mens at den såkaldte aktiesparekonto, der blev indført i 2019, til gengæld er for lille. 

»Den blev så lille, at det næsten gjorde ondt ind i krop og sjæl. Så der er nogle knapper til rådighed, som politikerne kan skrue på,« siger Carsten Borring, der mener, at det er vigtigt at vi har et sundt og stærkt børsmarked i Danmark. 

»Det er jo det, vi gerne vil have i Danmark. Vi vil gerne have et økosystem, hvor de her små selskaber kan vokse sig til store egetræer i det danske erhvervsliv ligesom Novo Nordisk og DSV for den sags skyld. Det kan man kun, hvis de kan få et solidt fodfæste med mange aktionærer i Danmark. Så bliver de lidt sværere at hive op og tage til udlandet – og det skal politikerne være med til at se på, for jeg tror faktisk investorerne er der,« lyder det fra Carsten Borring. 

Læs også: Det kan måske snart blive billigere at låne til boligen

Læs også: Danske Bank holder fast – lille dansk aktie er værd at købe