Henter kommentarer

Danske Bank: Dette kan være en oplagt købsmulighed


En ny deadline truer i USA, og det kan resultere i tilbagefald på aktiemarkedet.

Men spørger man Danske Bank, så er der ingen grund til panik. Tværtimod.

Faktisk mener bankens seniorstrateg, Sofie Manja Eger Huus,  at »eventuelle aktietilbagefald kan være en oplagt købsmulighed«. Det skriver hun i en kommentar til Euroinvestor.

Når kalenderen viser 1. marts, skal de amerikanske politikere blive enige om finansloven. 

Læs også: Aktionærer må tage sig til takke med mindre udbytte

Men lige præcis statens budgetter har været en varm kartoffel siden efteråret, og gang på gang har de amerikanske politikerne udskudt deadlinen ved at vedtage midlertidige løsninger.

Selv hvis politikerne bliver enige inden fredag, venter der en ny deadline allerede 8. marts, og bliver politikerne ikke enige, så risikerer amerikanerne, at statsapperatet lukker ned. Det vil sige, at offentlige medarbejdere sendes hjem uden løn, og at investorer sammen med den amerikanske centralbank, Federal Reserve, risikerer at famle i blinde, da vigtige nøgletal udarbejdet af staten ikke kan udgives.

»De finansielle markeder har en tendens til ikke at bryde sig om amerikanske nedlukninger på grund af den usikkerhed, de medfører for økonomien og virksomhederne,« konstaterer Sofie Manja Eger Huus.

Det amerikanske aktiemarked satte sig blandt andet, da den amerikanske stat lukkede delvist ned i 35 dage mellem december 2018 og januar 2019. Det var den længste shutdown hidtil, og dengang var stridspunktet grænsemuren mellem USA og Mexico.

Dog har undersøgelser vist, at føderale nedlukninger i USA har en ganske lille effekt på aktiemarkedet, og i Danske Bank har set nærmere på aktierne under de seneste seks nedlukninger. I fire tilfælde reagerede markedet ved at sende aktierne i rødt de første par dage, men derefter vendte tingene rundt. 

Kun i ét tilfælde - nemlig ved nedlukningen i 2018 - var aktierne fortsat i rødt 30 dage efter regeringen lukkede ned.

»Der er klart en tendes til, at aktiemarkedet hurtigt kommer sig igen, særligt når regeringen genåbner,« bemærker seniorstrategen.

Alt i alt vurderer Danske Bank, at hvis nedlukningen i denne omgang bliver en realitet, kan det øge investorernes bekymringer på kort sigt. Men på den lange bane vil en nedlukning have en »minimal påvirkning på de finansielle markeder«.

»Derfor er vi som udgangspunkt ikke bekymret over udsigten til endnu en amerikansk nedlukning og eventuelle aktietilbagefald kan være en oplagt købsmulighed,« vurderer Sofie Manja Eger Huus.

Danske Bank understreger dog, at de ser risiko for en nedlukning, som kan gå ud over markedet. Det politiske klima i USA synes mere polariseret end nogensinde før, hvilket kan hindre en aftale, lyder det. Derudover kan gentagne nedlukninger få kreditvurderingsbureauerne til at sænke deres vurdering af den amerikanske stats kreditværdighed.

Sidstnævnte kan sende renterne i vejret, fordi investorerne vil sælge ud af deres amerikanske statobligationer, pointerer Sofie Manja Eger Huus.

Sådan har aktiemarkedet bevæget sig sig under de seneste 6 nedlukninger

Grafen viser kursudviklingen for amerikanske aktier (MSCI US price return) de seneste 6 gange hvor der har været en regeringsnedlukning i USA. Kursudviklingen vises for de første 30 handelsdage efter nedlukningen begyndte. Vis mere

Læs også: Dansk aktie er eksploderet med over 80 pct. på få måneder - nu anbefaler bank at sælge

Læs også: Nye tal viser, at mange tusinde danskere står til at få sig 'en grim overraskelse' - er du en af dem?