Henter kommentarer

Danske Bank efter stigning på 120 pct. i 2020: 'Alt, alt for tidligt at tale om boble'


 

Hvis du tror, at det er for sent at hoppe med ombord på det grønne tog, så kan du godt tro om igen. Sådan lyder vurderingen fra Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Danske Bank.

»Det ville svare til at have stået i ‘98 og sagt, at det var for sent med it-selskaber. Jeg tror absolut, at det er en sektor, der har en positiv fremtid foran sig,« siger Henrik Drusebjerg.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at mange af de grønne energiaktier som eksempelvis danske Vestas har haft kurs mod himlen med trecifrede stigninger i 2020. De hidsige afkast har fået nogle investorer til at bekymre sig om, hvorvidt toget er kørt for hurtigt. Men det har kun lige forladt perronen, mener chefstrategen.

Læs også: Privatinvestor om to danske grønne aktiefavoritter: 'Det skaber groteske situationer'

»Det er alt, alt for tidligt at tale om boble. Jeg tror, at det er en supertrend, og den forsvinder ikke i overmorgen,« siger han.

De seneste dage har imidlertid budt på fald – og investorer bør generelt også forberede sig på en turbulent tur opad, lyder det.

»Man skal indstille sig på, at det ikke vil opføre sig som aktiemarkedet i almindelighed. Over tid tror jeg, at det vil udvikle sig positivt, men man vil sikkert opleve ret betragtelige udsving i perioder. Sådan er det grundlæggende, når man investerer i noget, der er forholdsvist ungt,« siger Henrik Drusebjerg.

Hvem vil uddø?

Fordi den grønne omstilling er i sin tidlige fase, er det også svært at udvælge de rette aktier, pointerer chefstrategen.

»I virkeligheden er det største problem for alle os investorer, at det er early days med mange af de her virksomheder. Endnu ingen ved, hvordan det ender,« siger Henrik Drusebjerg og sammenligner situationen med it-boomet i slutningen af 90erne.

»Mange af de største selskaber fra dengang findes ikke i dag. Nogle af de mindste viste sig omvendt at blive mastodonter. Det samme kan sikkert ske her, fordi der kan være løsninger, vi slet ikke kender i dag, som viser sig at blive de helt store vindere,« siger han.

Læs også: Lau Svenssen: Højt kursniveau giver sidevindsfølsomhed

Danske Bank råder derfor sine kunder til at købe en fond, der giver en bred eksponering mod grønne energiaktier. Konkret anbefaler banken typisk ETF’en iShares Global Clean Energy, der dækker 30 af de globale største bæredygtige energiselskaber.

På den måde satser man på flere forskellige teknologier og minimere derved sin risiko. Alene sidste år steg fonden 120 pct., hvilket Henrik Drusebjerg betegner som »voldsomt«.

»For nogles vedkommende vil det vise sig at være fair nok, mens det for andre måske vil vise sig, at de blev ikke til noget. Derfor vil jeg hellere gå lidt bredt til værks, end jeg som privatinvestor vil risikere at skyde ved siden af ved at satse på tre-fire enkeltnavne,« siger han.

Momentum bliver styrket

Den grønne omstilling og aktiernes fremgang vil blive boostet af politiske målsætninger om CO2-reduktion over hele verden, herunder Kina og Europa, påpeger chefstrategen.

»Jeg forventer, at det politiske momentum bag den grønne omstilling bliver stærkere, som vi bevæger os fremad,« tilføjer han.

Henrik Drusebjerg nævner desuden, at momentum i år vil blive styrket af Joe Biden, der som kommende præsident i USA har store klimaplaner.

»Jeg tror helt grundlæggende, at aktiemarkedet vil klare sig godt i 2021. Jeg har også grund til at tro, at den her gruppe vil klare sig bedre end gennemsnittet, fordi der er så meget fokus på det,« siger han.

Læs også: Aktiechef om grøn optur: Investorerne har glemt disse aktier

Læs også: Aktiechef: Disse aktier har stadig kæmpe potentiale trods stigning på 120 pct i 2020