Henter kommentarer

Disse aktier foretrækker Danske Bank-strategen lige nu


Der er grund til at fokusere på cykliske aktier.

Det vurderer Danske Banks senior investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen. Cykliske aktier dækker over aktier, der nyder godt af, at økonomien buldrer afsted. Den høje inflation og krigen i Ukraine har dog været med til at så tvivl om den udvikling, men langsigtede investorer bør se igennem uroen, lyder det.

»Vores hovedscenarie er, at verden ikke er på vej ind i et recessions- eller et dyb stagflations-scenarie, og så skal du have cykliske aktier,« udtaler Danske Banks senior investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen, der samtidig ser et potentiale i en særlig del af markedet.

Læs også: Tror overset 'aktie-juvel' kan stige 50 pct. på 2-3 år – 'den er for billig'

Recession er situationen, hvor den økonomiske aktivitet falder. Når der er stagflation, er der også nedgang i økonomien, men det sker på et tidspunkt, hvor der samtidig er inflation, dvs. kraftigt stigende priser på helt almindelige forbrugsvarer. Der er dog ikke bevis for, at vi er på vej mod nogen af delene, mener strategen.

Der er derfor grund til at udnytte tilbagefald i markedet til at købe bankaktier og industriaktier. Det kunne eksempelvis være aktier i selskaber, der producerer flymotorer eller biler, forklarer han. Det er dog nogle andre aktier, han foretrækker lige nu.

Læs også: Advarer mod populære aktier: 'De er ikke investerbare'

Strategen mener dog, at det i høj grad kan betale sig at købe en finans-ETF i stedet for at købe enkeltaktier.

»Du kan ramme noget godt ved at købe en sektor via en ETF eller en indeksfond. Du løber en meget stor risiko ved at købe enkeltpapirer i øjeblikket,« udtaler han.

En ETF eller en indeksfond er en gruppe selskaber, som du kan købe og sælge som én aktie. Fordelen er, at du får en lille bid af hvert selskab inden for et bestemt tema – for eksempel grønne aktier eller et bestemt lands aktieindeks.

»Industri er mange ting, og når vi taler om industriaktier, er du nok nødt til at være stockpicker, for nogle selskaber er selv ramt af høje råvarepriser,« tilføjer han.

Læs også: Nordnet om populære aktier: Derfor falder de

Lars Skovgaard Andersen foretrækker dog især underleverandører til råvareindustrien.

Råvareindustrien tæller omfatter eksempelvis olie- og mineindustrien. Når vi taler om underleverandører, så er det en del af aktiemarkedet, hvor man finder selskaber som danske FLSmidth, svenske Sandvik og Epiroc, finske Metso Outotec samt engelske Weir.

Læs også: Her er eksperternes bogfavoritter

»Underleverandører til råvareindustrien er det, som jeg bedst kan lide nu,« udtaler Lars Skovgaard Andersen og uddyber:

»Dele af råvareindustrien er under-investeret. Når råvarepriserne er høje, er der sandsynlighed for, at råvareselskaberne vil øge deres investeringer, og det vil de her underleverandører nyde godt af.«

Den del af aktiemarkedet har været ifølge ham været ignoreret, fordi vi med hans ord har været så fokuseret på vækstaktier.