Henter kommentarer

Nordnet om populære aktier: Derfor falder de


Amerikanske teknologiaktier er faldet så voldsomt, at de befinder sig i bjørnemarked.

De teknologitunge Nasdaq-indeks – både Nasdaq Composite og Nasdaq 100 – er faldet mere end 20 pct. fra kurstoppen, hvilket er definitionen på et bjørnemarked. Det bemærker Nordnets investeringsøkonom Per Hansen i en kommentar tirsdag morgen.

Læs også: Danske Bank om grønne aktier: Du risikerer at begå samme fejl

»Den reelle årsag til nedturen er dog kombinationen af høj prisfastsættelse, en betydelig multiple ekspansion og højere prisfastsættelse som følge af rentefaldet, og netop i 2022: Stigende renter og forventninger om yderligere stigninger,« forklarer han.

Nedturen i teknologiaktierne har længe været undervejs, og Euroinvestor har også tidligere haft fokus på udviklingen, blandt andet i artiklen 'Professionel investor om massive kursfald: 'Der er sprunget en boble'.

 

Siden årets begyndelse er tech-aktierne faldet næsten 20 pct., men målt fra kurstoppen i november 2021, kommer faldet i Nasdaq 100 op på 21,5 pct.

Læs også: Advarer mod populære aktier: 'De er ikke investerbare'

I efteråret 2021 varslede den amerikanske centralbank, at der var rentestigninger på vej. Centralbankerne ventes at hæve renten for et imødegå den stigende inflation.

Renten spiller en rolle, når en aktie skal værdisættes. Det skyldes, at den forventede indtjening i forbindelse med værdiansættelse af en virksomhed hvert år skal fratrækkes, hvad man ellers ville kunne tjene, hvis pengene var placeret i en amerikansk statsobligation.

Den regnetekniske manøvre kaldes en tilbagediskontering. De virksomheder, hvor forventningerne til den fremtidige indtjening er størst, bliver derfor også relativt begunstiget på aktiemarkedet, når renterne falder.

Den indtjening, man forventer i fremtiden, slår med andre ord fuldt ud igennem i prisen på en virksomhed, hvis renten er 0. Sagt på en anden måde så gør stigende renter selskabernes pengestrømme ude i fremtiden mindre værd målt i nutidskroner, hvilket især rammer vækstaktierne. Det gælder ikke mindst teknologiaktierne i Nasdaq Composite-indekset og Nasdaq 100-indekset.

Læs også: Trods værste handelsdag siden finanskrisen ser strateger stadig potentiale

Nasdaq 100-indekset er lillebroderen til det store Nasdaq Composite-indeks, der rummer omkring 3000 aktier.

Nasdaq 100-indekset omfatter derimod kun de 100 største, ikkefinansielle aktier. Der er i alt 100 selskaber i Nasdaq 100-indekset. Når der er 102 aktier, skyldes det, at to af selskaberne er repræsenteret med to aktier i indekset. Det gælder teknologimastodonten Alphabet, der er moderselskab bag Google-søgemaskinen. Alphabet har en A- og C-aktie i indekset, mens Fox Corp også har to aktier i indekset.

Du kan læse mere om, hvorfor man kalder det et bear marked og et bull marked i Hvad betyder bear- og bull-market?