Henter kommentarer

Danske Bank om grønne aktier: Du risikerer at begå samme fejl


Hvis du er på nippet til at købe grønne aktier, bør du overveje det en ekstra gang.

Det er rådet fra Danske Banks investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen. En lang række grønne aktier er braget op, efter Vesten har varslet et opgør med olie- og gas-stormagten Rusland.

Opgøret har fået investorer til at vælte ind i grønne aktier, men du løber en meget stor risiko, lyder det.

Læ også: Medie: Giftige kursfald minder om da dotcom-boblen sprang

»De grønne selskaber, som vi ser nu, er ikke nødvendigvis fremtidens vindere. Jeg vil ikke begå samme fejl, som investorer begik med AOL og Yahoo,« udtaler han.

Hvis du kender historien om internetmastodonterne AOL og Yahoo, så ved du, hvorfor du ikke skal købe grønne aktier lige nu. Hvis navnene AOL og Yahoo ikke siger dig det store, så er det halvdelen af historien.

Læs også: Amerikansk storbank ser stor risiko for aktiedyk

Yahoo og AOL var børseventyr, der i internettets spæde start blev spået til at blive det, som selskaberne Alphabet eller Meta Platforms endte med at blive. Det vil sige tech-kæmper, der ville tjene styrtende med penge og sidde på fremtidens internet. Hverken Alphabet eller Meta Platforms var dengang børsnoteret.

Ironisk nok afslog Yahoo at købe Google (det nuværende Alphabet), oplyser internetmediet Axios, mens AOL holdt møder med Facebook (det nuværende Meta Platforms), hvilket dog aldrig endte med en overtagelse.

Læs også: Simon Richard Nielsen: Putin, inflation og boligejerne selv river og flår i dansk realkredit

Investorer sendte i 90erne aktierne i Yahoo og AOL mod himlen, men det gik noget anderledes end mange aktionærer nok havde håbet.

»Hvis du stod i år 2000 og troede, at vi var på vej mod det internet, vi har i dag, så havde du købt AOL og Yahoo. Det var kæmpe navne dengang. De startede det, men de var ikke vinderne. Dem fandt man først meget senere,« udtaler han.

Det er værd at huske, hvis du vil købe grønne aktier lige nu, påpeger Lars Skovgaard Andersen.

Der er ifølge strategen mindst to faldgruber ved at købe grønne aktier lige nu. Grønne aktier er for det første steget kraftigt den seneste tid og prisfastsat som om, at de underliggende selskaber tjener styrtende med penge lige om lidt. For det andet er der ingen, der ved, hvem vinderne er i kapløbet mod den grønne omstilling.

Læs også: Chokeret børsveteran har fået nok – det er for risikabelt

»Da vi sad der i 00erne, så fokuserede alle på selskaber som de to, AOL og Yahoo. Det havde været helt fantastisk at købe trenden, men ikke de to selskaber. Det er det samme med de grønne aktier. Det er for tidligt at lægge sig fast på én hest, for vi taler om et vækstsegment,« udtaler Lars Skovgaard Andersen og fortsætter:

»Vi har nogle selskaber, som vi kan investere i lige nu, men der er ingen, der ved, hvem vinderne bliver.«

Læ også: Analysehus: Her er de 100 mest grønne aktier

»Hvis du er investeret i grønne aktier, fordi du tror på den grønne bølge, så bør du måske i stedet købe en ETF og på den måde købe temaet,« udtaler Lars Skovgaard Andersen.

En ETF er en gruppe selskaber, som du kan købe og sælge som én aktie. Fordelen er, at du får en lille bid af hvert selskab inden for et bestemt tema – for eksempel grønne aktier eller et bestemt lands aktieindeks.

Lars Skovgaard Andersen lægger vægt på, at grønne aktier er at betragte som vækstaktier, og at de derfor vil blive ramt, hvis – og når – renten stiger.

»Du løber for stor en risiko ved at ligge i enkelte grønne aktier og satse på den grønne omstilling ud fra enkeltaktier alene,« udtaler han.

Læs også: Sydbank om vild dansk præstation: 'Det her er langt fra ligegyldigt'

Du bør som investor samtidig tænke over din porteføljes samlede eksponering mod vækstaktier, hvis du køber ind i den grønne trend via en ETF, forklarer han.

Ordene falder på et tidspunkt, hvor USA og Storbritannien allerede har forbudt import af russisk olie, men europæiske lande omvendt har gjort sig sårbare overfor et totalt stop af russisk energieksport.

Landene er afhængige af olie og gas fra Rusland, og derfor kan politikerne i EU ikke gennemføre et totalt forbud, som USA og Storbritannien har gjort. Udviklingen har imidlertid fået investorer til at vælte ind i grønne aktier i en tro på, at opgøret vil accelererer den grønne omstilling.